ПРИСЪДА

 

18

 

град Първомай, 05.07.2018 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на пети юли две хиляди и осемнадесета година със

 

Съдия докладчик:

Спасимир Здравчев

 

 

Съдебни заседатели:

В.П.

Н.Г.

 

при участието на секретаря Венета Хубенова и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Съда НОХД № 57 по описа на Съда за 2018 година и

 

ПРИСЪДИ:

 

Признава подсъдимия Я.Д.И. е роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като ром, български гражданин, неженен, неосъждан (реабилитиран), с основно образование, неработещ, с адресна регистрация: ***, живущ ***, за виновен в това, че:

1) на 30.09.2017 година в село Виница, община Първомай, област Пловдив, с думи и действия се заканва с убийство на Е.Д.М. ***, като това заканване може да възбуди у нея основателен страх за осъществяването му, поради което и на основание чл. 144, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на шест месеца;

2) на 30.09.2017 година в село Виница, община Първомай, област Пловдив, противозаконно унищожава чужда движима вещ – мобилен телефон Samsung SM-G316F на стойност 150 (сто и петдесет) лева, собственост на Е.Д.М. ***, поради което и на основание чл. 216, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда лишаване от свобода в размер на три месеца.

 

На основание чл. 23, ал. 1 от НК налага на подсъдимия Я.Д.И. едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца.

 

На основание чл. 66 ал. 1 от НК оглага изпълнението на наложеното общо най-тежко наказание лишаване от свобода за срок от три години.

 

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК приспада времето, през което подсъдимият Я.Д.И. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР за срок от 24 часа от 30.09.2017 година до 01.10.2017 година, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК осъжда подсъдимия Я.Д.И. да заплати:

Ø      в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд - Първомай сумата от 70 (седемдесет) лева за явяване на експерт в съдебно заседание;

Ø      по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив сумата от 70 (седемдесет) лева за изготвена в хода на досъдебното производство стоково-оценъчна експертиза.

 

Веществените доказателства – счупен мобилен телефон Samsung SM-G316F с калъф и катинар с две метални халки (иззети при оглед на местопроизшествие), да се върнат на пострадалата Е.Д.М. ***.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

Районен съдия:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

СЗ / ВХ