ПРИСЪДА

 

№ 1

 

град Първомай, 09.01.2018 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на девети януари две хиляди и осемнадесета година с

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска Гаджева и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 219 по описа на Съда за 2017 година и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на Глава двадесет и четвърта от НПК.

Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против подсъдимия С.Н.Т. ***, за това, че на 17.10.2017 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство - лек автомобил „Фолксваген Голф“ с ДК № *, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,41 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с фабричен № ARBA-0058 - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение и намира за безспорно установено по делото подсъдимият да е осъществил състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК. Счита, че деянието е извършено от подсъдимия при условията на пряк умисъл с желани и настъпили обществено опасни последици, а при определяне на наказанието за извършеното от С.Н.Т. престъпление – да се вземат предвид като смекчаващи отговорността обстоятелства чистото му съдебно минало, самопризнанието му и оказаното съдействие на досъдебното производство, липсата на други регистрации в съответната система на МВР, както и липсата на други нарушения по ЗДП, добрите характеристични данни и младежката възраст, а като отегчаващи такива –управлението на МПС, без да е правоспособен водач, в населено място и създавайки опасност за останалите участници в движението.

Изразява становище да бъде наложено наказание по чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК лишаване от свобода в размер около минимума на предвиденото в посочения текст, като не е пречка изпълнението на това наказание да бъде отложено на основание чл. 66, ал. 1 от НК с минимален изпитателен срок, а на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК - да се приспадне времето, през което подсъдимият е задържан по Закона за МВР от 17.10.2017 година до 18.10.2017 година, както и наред с наказанието лишаване от свобода по чл. 343б, ал. 1 от НК - да се наложи и предвиденото там наказание глоба, чийто размер също да бъде около минималния.

Защитникът на подсъдимия адвокат С.К.С. *** смята, че в рамките на производството безспорно се установява, че подзащитният му е извършил деянието, за което е обвинен, моли при определяне на наказанието да се вземат предвид посочените от Прокуратурата смекчаващи вината обстоятелства и да се наложи наказание в установения от закона минимум.

За подсъдимия С.Н.Т. ход на делото е даден по реда на Глава Двадесет и четвърта от НПК в негово отсъствие при наличие на предпоставките на чл. 269, ал. 1, ал. 3, точка 1, т. 2, т. 4, буква А от НПК.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

 

Подсъдимият С.Н.Т. е роден на *** ***, ЕГН **********, български гражданин, неосъждан, без образование, с известен адрес:***.

 

Около 18:30 часа на 17.10.2017 година свидетелят В.А., главен специалист „Организационен” в Кметството в квартал Любеново, е в двора на имота си на улица „Ахелой” № 6 в град Първомай, когато чува рев на двигател и излиза на улицата. Чува как с голяма скорост и въртене на гуми кола се мести от улица в улица, но не я вижда.

За първи път забелязва тъмносин автомобил „Фолксваген Голф” на около 200 метра от себе си точно до пътния подлез, където пресича жп линията - колата се върти в кръг сред пушилки, а по улицата има движение на хора, между които и деца.

Превозното средство се премества на задната улица, В.А. решава да го последва и вижда как то изскача от улицата, без да спре, и влиза през широко отворена врата на спортната площадка, по чиято естествена трева играят деца

Въпреки че свидетелят очаква шофьорът да продължи дрифтовете по спортната площадка, той излиза от нея на успоредната улица от другия край и продължава със същата скорост и същото въртене на гуми и отново се връща и влиза в спортната площадка. В.А. махва на шофьора, колата намаля и спира и освен управляващия вътре забелязва още едно момче. Свидетелят им се представя и пита за причината за подобно поведение на пътя. Шофьорът отговаря, че е решил да си направи кефа и го пита какъв му е проблемът.

В.А. разбира от хора, които идват на място, че са се обадили на 112, казва на шофьора, че трябва да се изчака да дойде полицията и той не се възпротивява, но после на А. му се струва, че ще реши да бяга с колата и му взема ключовете.

В този момент идва и свидетелят Н.Х.,*** също чува силно бръмчене на кола, вижда я да минава покрай него с голяма скорост и решава да я последва с велосипед.

На спортната площадка на свидетеля А. му прави впечатление, че шофьорът е употребил алкохол и че автомобилът е аварирал – забелязва доста изкривена предна джанта. Моли шофьора и пътника да слязат от фолксвагена до идването на полицията, която е на място след около 3-4 минути. И свидетелят Х. забелязва, че шофьорът залита.

В това време по сигнал на оперативния дежурен свидетелят Т.В.В., младши автоконтрольор в РУ на МВР – Първомай, и негов колега се отправят към квартал Любеново и извършват автопатрул в северната част на квартала, където на една улица забелязват вдигнат прахоляк и автомобила на подсъдимия да се движи на около 200-250 метра пред тях с криволичене и въртене на гуми.

Когато пристигат на спортната площадка, фолксвагенът вече е спрян от свидетеля А..

Свидетелят Т.В. изисква документи от водача и след справка чрез оперативно-дежурната част в Управлението установява, че той не е правоспособен. Изпробва го с техническо средство за наличие на алкохол в кръвта и уредът отчита 1,41 промила.

Междувременно свидетелят В.А. изкарва изпод фолксвагена двулитрова пластмасова бутилка с бира.

На място С.Н.Т. обяснява, че е взел колата от село Градина и е дошъл в квартал Любеново до своя приятелка, но след като са се скарали, употребил алкохол и започнал да върти гуми и да кара с несъобразена скорост.

Подсъдимият е отведен в РУ на МВР – Първомай, където му е съставен Акт за установяване на административно нарушение и му е издаден талон за изпращане на медицинско изследване, който подсъдимият не изпълнява, след което е задържан в полицейското управление за 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от показанията на свидетелите В.Х.А., Н.Т.Х. и Т.В.В. и от приобщените по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства: Писмо изх. № 325000 7551 / 11.12.2017 година на НАчалника на РУ на МВР – Първомай (л. 18 от делото), Справка за съдимост (л. 15 от БП), Характеристична справка (л. 16 от БП), Справка за нарушител / водач (л. 17 от БП), Акт за установяване на административно нарушение (л. 18 от БП), Талон за медицинско изследване (л. 19 от БП), Заповед за задържане на лице (л. 20 от БП), от обясненията на подсъдимия, дадени в качеството на обвиняем на досъдебното производство (л. 8) и приети на основание чл. 279, ал. 2 във връзка с ал. 1, т. 2 от НПК.

Съдът кредитира гласната доказателствена съвкупност като обективна, логична, взаимно допълваща се и кореспондираща с писмената, въз основа на които се установява в цялост гореизложената фактическа обстановка - не са налице противоречия, които да повлияят на преценката на съда, изградена по вътрешно убеждение въз основа на събраните доказателства, че престъплението е извършено виновно от дееца.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си подсъдимият С.Н.Т. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК за това, че на 17.10.2017 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство - лек автомобил „Фолксваген Голф“ с ДК № *, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,41 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с фабричен № ARBA-0058.

От обективна страна с действията си подсъдимият осъществява обективните признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК, като управлява посоченото моторно превозно средство след употреба на алкохол, установено съгласно разпоредбите на Наредба № 1 от 19.07.2017 година за реда за установяване употребата на алкохол и / или наркотични вещества или техни аналози, като съдържанието на алкохол в кръвта му надвишава инкриминираната граница от 1,2 на хиляда, а именно 1,41 на хиляда.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Подсъдимият разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно кара след употреба на алкохол, с което иска и настъпването на тези последици.

С оглед на посочената и приета по-горе правна квалификация на извършеното от подсъдимия престъпление, за което е подведен под наказателна отговорност, за да определи наказанието му предвид целите по чл. 36 от НК, Съдът намира следното:

Като смекчаващи отговорността обстоятелства се отчитат чистото му съдебно минало, самопризнанието му, оказаното съдействие на досъдебното производство, липсата на регистрации в системите на МВР, липсата на други нарушения по Закона за движение по пътищата, добрите характеристични данни и младежката възраст. Отчита се още, че концентрацията на алкохол в кръвта на подсъдимия от 1,41 на хиляда е малко над инкриминирания от законодателя минимум от 1,2 на хиляда.

Тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на подсъдимия, го характеризират като лице с невисока степен на обществена опасност, но с оглед на отегчаващите отговорността обстоятелства – управлението на моторно превозно средство при липса на правоспособност, в населено място и при създаване на реална опасност за най-уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и децата на спортната площадка, настоящият състав счита, че смекчаващите отговорността обстоятелства не се явяват многобройни по смисъла на чл. 55 от НК, а наказанията за престъплението следва да се определят при условията на чл. 54 от НК.

С оглед на посоченото, на подсъдимия следва да бъдат наложени наказания към минимума, но над определения в разпоредбата на чл. 343б, ал. 1 от НК, а именно: лишаване от свобода в размер на една година и един месец и глоба в размер на триста лева.

Като взема предвид размера на определеното наказание лишаване от свобода, както и че подсъдимият е с чисто съдебно минало, настоящата инстанция е на мнение, че за постигане целите му и преди всичко за поправянето на дееца не е наложително това наказание да се търпи реално и може на основание чл. 66, ал. 1 от НК да бъде отложено с минимален изпитателен срок от три години, като на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от лишаването от свобода следва да се приспадне времето, през което С.Н.Т. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР от 17 до 18 октомври 2017 година, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

Тези наказания са най-справедливи, съответстват на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и са в състояние да постигнат целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред и правилата за движение по пътищата.

Воден от горните съображения, Съдът

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия С.Н.Т., роден на *** ***, ЕГН **********, български гражданин, неосъждан, без образование, с известен адрес:***, за виновен в това, че на 17.10.2017 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство - лек автомобил „Фолксваген Голф“ с ДК № *, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,41 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с фабричен № ARBA-0058, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК му налага наказания лишаване от свобода в размер на една година и един месец и глоба в размер на триста лева.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага наложеното наказание лишаване от свобода за срок от три години.

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от наложеното наказание лишаване от свобода приспада времето, през което подсъдимият С.Н.Т. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР от 17.10.2017 година до 18.10.2017 година, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ