49

 

град Първомай, 27.07.2018 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на седемнадесети май две хиляди и осемнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Мария Запрянова,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 62 по описа на Съда за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалва се Наказателно постановление № 17-0325-000661 / 02.10.2017 година на Началника на РУ „Полиция“ към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на С.Г.С., ЕГН **********,***, на основание чл. 179, ал. 2 във връзка с ал. 1, точка 5, предложения 1 и 2 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 200 (двеста) лева за нарушение по чл. 6, т. 1 от същия закон.

С.Г.С. в Жалбата си атакува Наказателното постановление, защото счита, че при навлизането си в кръстовището другото моторно превозно средство се движи с несъобразена скорост и го удря, а не той се блъска в него, както сочи наказващият орган; твърди, че не е невинен, но не поема цялата отговорност. Редовно призован за съдебно заседание, не се явява, не изпраща представител.

Въззиваемата страна – Районно управление на МВР - Първомай – редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

 

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

 

От фактическа страна:

От 08:00 до 20:00 часа на 24.09.2018 година младши автоконтрольор при РУ на МВР - Първомай Т.В.В. и негов колега полицай по охрана на обществения ред са дежурен автопатрул, когато по разпореждане на оперативния в дежурната част в Управлението са изпратени на възникнало към 16:00 часа пътнотранспортно произшествие в кръстовището на улица „Тракия” с улица „Христо Смирненски” в град Първомай, област Пловдив.

На място е установено, че при движение в посока юг-север по улица „Тракия” на лек автомобил „Ауди 80” с ДК № ***водачът му С.С., без да спази знак Б1 „Пропусни движещите се по пътя с предимство!“, навлиза в кръстовището и в него се блъска движещ се в посока изток-запад по улица „Христо Смирненски” товарен автомобил „Форд Транзит” с ДК № ***, управляван от А. Я. А..

От удара аудито се завърта и освен по моторните превозни средства, материални щети са причинени и по оградата на намиращ се до кръстовището частен дом, а спътницата на жалбоподателя има натъртвания и контузия на главата без опасност за живота.

Младшият автоконтрольор констатира, че знак Б1, закрепен на метална тръба, се вижда ясно и открито, за да могат участниците в движението да реагират своевременно и че фордът е натоварен със стока за борсата и няма как да се движи с твърдяната от С.С. висока скорост, както и да предприеме екстрено спиране, заради товара си (липсват следи от спирачен път), и в присъствието на жалбоподателя съставя и връчва Акт за установяване на административно нарушение № 661 / 24.09.2017 година (бланка № 048722). Съставя и Констативен протокол за ПТП с пострадали лица № 2017-1024-2767 / 24.09.2017 година и план-схема към него.

Въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка се установява от обективните показания на актосъставителя, разпитан в качеството на свидетел, и от приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна:

Правилно е вменено в отговорност на жалбоподателя нарушение на разпоредбата на чл. 6, т. 1 от Закона за движение по пътищата: Участниците в движението съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка, а С.С. е участник в движението, съгласно дефиницията на т. 28 от § 6 на Допълнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата, безспорно е по делото, че на инкриминираната дата управлява лек автомобил „Ауди 80” с ДК № ***и при навлизане в кръстовище не спазва императива на пътен знак Б1, от което следва пътнотранспортно произшествие с товарен автомобил „Форд Транзит” с ДК № ***.

Знак Б1 „Пропусни движещите се по пътя с предимство!“ е относно предимство по смисъла на чл. 38, т. 2, буква Б от Правилник за прилагане на Закона за движението по пътищата, а съгласно чл. 46, ал. 1 от подзаконовия нормативен акт Пътен знак Б1 указва на водачите на пътни превозни средства, че са длъжни да пропуснат движещите се по пътя с предимство, което може да стане и без спиране (подчертаването на Съда) и е без значение поведението на шофьора на форда за задължението на жалбоподателят като водач на моторно превозно средство на 24.09.2018 година да се съобрази с посоченото предписание на Правилника.

Точно за нарушението е определено и наказанието по чл. 179, ал. 2 във връзка с ал. 1, точка 5, предложение 1 от Закона за движение по пътищата, предвиждащ глоба в размер на 200 лева, ако деянието не съставлява престъпление, за всеки, който не спазва предписанието на пътните знаци.

При изписване цифровата квалификация на санкцията наказващият орган сочи и предложение 2 на точка 5 на чл. 179, ал. 1 от Закона за движение по пътищата – неспазване на предписанието на пътната маркировка, а по делото няма данни на платното на улица „Тракия” в град Първомай преди знака Б1 да е поставена напречна пътна маркировка  „Линия за изчакване“ - М7, съгласно нормата на чл. 64, т. 2 от Правилника, но това процесуално нарушение не е съществено, за да се счете, че на жалбоподателя е ограничено правото на защита да разбере какво нарушение му се вменява в отговорност.

Нарушението е описано в АУАН и Наказателното постановление, конкретизирано по време, място и извършител и са изпълнени всички други изисквания в съответствие с чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН, а наложеното наказание е в границите на предвиденото в закона, съгласно нормата на чл. 27 от ЗАНН, като санкцията е конкретно определена и административнонаказващият орган не може да преценя размера й.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 17-0325-000661 / 02.10.2017 година на Началника на РУ „Полиция“ към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на С.Г.С., ЕГН **********,***, на основание чл. 179, ал. 2 във връзка с ал. 1, точка 5, предложение 1 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 200 (двеста) лева за нарушение по чл. 6, т. 1 от същия закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

 

 

 

Районен съдия:                             (п)              

СЗ / ЕД