38

 

град Първомай, 05.06.2018 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на седемнадесети април две хиляди и осемнадесета година със

 

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Петя Монева,

разгледа докладваното от съдията АНД № 38 по описа на Съда за 2018 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0325-001035 / 31.01.2018 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Н.И.М., ЕГН **********, с адрес: ***, основание чл. 185 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 20 (двадесет) лева за нарушение по чл. 105, ал. 1 от същия Закон.

Н.И.М. в Жалбата си и в съдебно заседание чрез процесуалния си представител адвокат С.С. М.от Адвокатска колегия - Пловдив моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по подробно изложени съображения.

Въззиваемата страна – Районно управление на МВР - Първомай – редовно призована чрез Началника, не изпраща представител, представя аргументирано писмено становище, с което моли Наказателното постановление да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество, е основателна.

 

От фактическа страна:

 

От 08:00 часа до 20:00 часа на 28.12.2017 година младши автоконтрольор при РУ на МВР - Първомай Т.В.В. (актосъставител) и негов колега са дежурен автопатрул и в изпълнение на задълженията си по контрол на безопасността на движението са на установъчен пункт на улица „Княз Борис І” в град Първомай.

Към 13:30 часа до № 73 спират за проверка лек автомобил „Фолксваген Голф” с ДК № ***, управляван от жалбоподателя, и установяват, че предните странични стъкла на автомобила са затъмнени чрез поставено фолио.

На място Т.В. съставя и връчва на водача Акт за установяване на административно нарушение № 1035 / 28.12.2017 година (бланка серия Д № 597152), въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на актосъставителя, разпитан в качеството на свидетел, от приетите по съответния процесуален ред подробно посочени писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна:

 

Съгласно разпоредбата на чл. 105, ал. 1 от Закона за движение по пътищата в редакцията й към момента на извършване на нарушението, съставяне на Акта и издаване на Наказателното постановление: Забранява се ограничаване на видимостта през челното, задното и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.

По делото се установява, че към инкриминираната дата предните странични стъкла на управлявания от И. М. жалбоподателя автомобил са затъмнени, с което се намалява видимостта им, но забраната на чл. 105, ал. 1 от Закона за движение по пътищата не е абсолютна, предвид разпоредбата на ал. 3 (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 година, в сила от 21.01.2017 година, изм., бр. 9 от 2017 година, в сила от 26.01.2017 година), чийто текст гласи: Намаляване прозрачността на стъклата по ал. 1 се допуска само в границите на стойностите, определени в Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации, като законодателят не държи сметка дали затъмнението е извършено от производителя или допълнително с поставяне на фолио (в каквато насока са възраженията на въззиваемата страна в депозираното писмено становище). Единственото ограничение е намалената прозрачност да е в стойностите, посочени в Правилото, а според него, независимо от вида на стъклата (обикновени, закалени, с пластмасово покритие, др.), общата светлопропускливост на предните стъкла и разположените на място, необходимо за видимостта на водача, не може да е по-малка от 70 %.

В случая актосъставителя установява визуално, че предните странични стъкла на лек автомобил „Фолксваген Голф” с ДК № *** са затъмнени, а не са представени доказателства от наказващия орган да са извършени съответни измервания за степента на това затъмнение, за да се приеме, че е налице ограничаване на видимостта на водача до степен над допустимата по закон.

По посоченото Наказателното постановление се явява необосновано, за което и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН настоящата инстанция

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 17-0325-001035 / 31.01.2018 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Н.И.М., ЕГН **********, с адрес: ***, основание чл. 185 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 20 (двадесет) лева за нарушение по чл. 105, ал. 1 от същия Закон..

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

 

СЗ / ЕД

Районен съдия:                             п