РЕШЕНИЕ

 

№ 13

 

град Първомай, 27.02.2018 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и седми февруари две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска Гаджева и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от Председателя АНД № 25 по описа на Съда за 2018 година.

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

 

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемата А.К.К., ЕГН **********,***, за това, че на 28.01.2018 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – 1) марихуана с нето тегло 0,940 (нула цяло деветстотин и четиридесет) грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 10 (десет) тегловни % и 2) марихуана с нето тегло 0,410 (нула цяло четиристотин и десет) грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 6,39 (шест цяло тридесет и девет) тегловни % – на обща стойност 8,10 лева (осем лева и десет стотинки) престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемата да е осъществила състава на престъплението, за което й е повдигнато обвинение, намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага А.К.К. да бъде освободена от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба, чийто размер да бъде съобразен с разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 от НК.

Предлага веществените доказателства – черна картонена кутия с надпис „ОСВ”, запечатана в бял хартиен плик с поставени силиконови печати (приложена като л. 20 от досъдебното производство) и прозрачни полиетиленови пликчета (опаковки), запечатани в бял хартиен плик с поставени силиконови печати (приложени като л. 21 от досъдебното производство) да се оставят между кориците на делото.

Моли обвиняемата да бъде осъдена да заплати и направените по делото разноски в размер на 70,00 лева за химическа експертиза на досъдебното производство.

Обвиняемата А.К.К. се съгласява със становището на прокурора, изразява съжаление за стореното и моли за минимална глоба.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

 

Обвиняемата А.К.К. е родена на *** ***, ЕГН **********, българка, българска гражданка, неомъжена, неосъждана, със средно образование, работеща на частни начала, с адрес:***.

 

Около обяд на 28.01.2018 година обвиняемата А.К.К. е на кафе в заведението, в което работи като барман и сервитьор ** в град Първомай, област Пловдив, където се среща със свой познат (с неустановена по настоящото наказателно производство самоличност) и от когото се снабдява две топчета канабис, след което напуска заведението.

Връща се малко по-късно, защото започва смяната й, като едната част от наркотичното вещество държи в полиетиленово пликче в портмонето си, заедно с картонена кутийка с надпис „ОСВ” с листчета за свиване на цигари, а другата част от марихуаната, също поставена в прозрачно полиетиленово пликче, носи в левия джоб на якето си.

Около 17:00 часа на същата дата – 28.01.2018 година, в РУ на МВР - Първомай е получена оперативна информация, че А.К.К. държи наркотични вещества и е сформиран екип с разследващ полицай за проверка на сигнала.

Лицето е установено в заведението и е доведено в сградата на Районното управление, в което при проведена беседа обвиняемата заявява, че има у себе си две топчета канабис и което дава повод, като евентуален извършител на тежко умишлено престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от НК, да бъде задържана на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР (считано от 17:30 часа на 28.01.2018 година), а за запазване на веществени доказателства от значение за разследването й е извършен обиск за времето от 17:40 часа до 18:00 часа.

При претърсването на лицето са намерени и иззети: от среден джоб на черно кожено портмоне с три разделения – полиетиленово пликче със суха зелена растителна маса (условно означена като обект / ВД № 1) и черна картонена кутия с надпис „ОСВ”, а от левия джоб на якето – прозрачно полиетиленото пликче със зелена растителна маса (условно означена като обект / ВД № 2).

За намерените вещи обвиняемата обяснява (вписано и в протокола за процесуално-следственото действие), че това е нейна марихуана, която употребява от време на време.

От заключението на извършената в хода на разследването химическа експертиза се установява, че:

o сухата, зелена на цвят растителна маса (обект № 1) представлява марихуана с нето тегло – 0,940 (нула цяло деветстотин и четиридесет) грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол – 10 (десет) тегловни процента;

o сухата, зелена на цвят растителна маса (обект № 2) представлява марихуана с нето тегло – 0,410 (нула цяло четиристотин и десет) грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол – 6,39 (шест цяло тридесет и девет) тегловни процента.

Съгласно параграф единствен от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, марихуаната (коноп, канабис) е включена в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, т.е. представлява високорисково наркотично вещество.

Съобразно ПМС № 23 / 98 година за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, стойността на инкриминираното количество марихуана с установеното съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол по цени на наркотичните вещества, пласирани на улицата, за нуждите на съдопроизводството (според приложение 2 към член единствен), е 8,10 лева (осем лева и десет стотинки).

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: Заповед за задържане на лице (л. 4 от досъдебното производство), Протокол за претърсване на лице и изземване с искане и със съдебен акт за одобрение на действието (л. 5 - л. 8 от досъдебното производство), Протокол за химическа експертиза № 169 / 30.01.2018 година (л. 13- л. 14 от досъдебното производство), Справка за съдимост (л. 22 от досъдебното производство), характеристична справка (л. 23 от досъдебното производство), справка от АИС на МВР (л. 24 от досъдебното производство), от веществените такива, от обясненията на обвиняемата в досъдебното производство (л. 10 от досъдебното производство) и от показанията на свидетеля (л. 11 от досъдебното производство) – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетеля и самопризнанието на обвиняемата като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка, а експертното заключение – като пълно, ясно и обосновано, неоспорено от страните, изготвено с необходимите професионални умения и опит в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемата А.К.К. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение първо от НК, тъй като на 28.01.2018 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество: 0,940 (нула цяло деветстотин и четиридесет) грама марихуана със съдържание на активен компонент 10 (десет) тегловни процента тетрахидроканабинол и 0,410 (нула цяло четиристотин и десет) грама марихуана със съдържание на активен компонент 6,39 (шест цяло тридесет и девет) тегловни процента тетрахидроканабинол, на обща стойност 8,10 лева (осем лева и десет стотинки).

От обективна страна с действията си обвиняемата осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата държи суха растителна маса – марихуана – високорисков наркотик (съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични), поставен под контрол, поради вредния ефект от злоупотреба с него, забранен за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина.

От субективна страна обвиняемата извършва деянието при наличието на пряк умисъл, разбира обществено опасния характер на извършеното от нея, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно държи високорискови наркотични вещества, т.е. иска настъпването обществено опасния резултат.

Престъплението, извършено от обвиняемата, се квалифицира като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК, предвид сравнително малкото количество наркотично вещество и личността на лицето: чистото съдебно минало, липсата на предишни регистрации в системата на МВР, добрите характеристични данни, както и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина - самопризнанието, отношението към извършеното деяние - и представлява деяние с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от този вид.

При така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемата А.К.К. престъпление, Съдът намира, че същата следва да бъде освободена от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК.

Налице са всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт, тъй като за извършеното от обвиняемата деяние се предвижда наказание глоба до 1000 лева и същото е умишлено. А.К.К. е пълнолетно лице, с чисто съдебно минало, друг път не се ползвала от привилегията на Глава осма, раздел ІV от НК и не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 от НК.

С оглед на горното и при съобразяване с разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 от НК счита, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

Наркотичното вещество с общо тегло от 1,350 грама е изразходвано при експертното изследване, т.е. липсва предмет на престъплението, който да се отнема в полза на държавата на основание чл. 354а, ал. 6 от НК, а приложените като л. 20 и л. 21 от досъдебното производство бели хартиени пликове с поставени силиконови печати, съдържащи черната картонена кутия с надпис „ОСВ” и прозрачни полиетиленови пликчета (опаковките от наркотичното вещество), следва да се оставят между кориците на делото.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемата А.К.К. следва да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР – Пловдив разноските за химическа експертиза на досъдебното производство в размер на 70,00 (седемдесет) лева.

С оглед на обстоятелството за освобождаване на дееца от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, за Съда не съществува законова възможност по настоящото производство за произнасяне относно приспадане на задържането по чл. 59 от НК.

 

Воден от горните съображения, Съдът

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемата А.К.К., родена на *** ***, ЕГН **********, българка, българска гражданка, неомъжена, неосъждана, със средно образование, работеща на частни начала, с адрес:***, за виновна в това, че на 28.01.2018 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество: 0,940 (нула цяло деветстотин и четиридесет) грама марихуана със съдържание на активен компонент 10 (десет) тегловни процента тетрахидроканабинол и 0,410 (нула цяло четиристотин и десет) грама марихуана със съдържание на активен компонент 6,39 (шест цяло тридесет и девет) тегловни процента тетрахидроканабинол на обща стойност 8,10 лева (осем лева и десет стотинки)престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК я освобождава от наказателна отговорност, като й налага административно наказание глоба в размер на 1000 (хиляда) лева.

Осъжда на основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемата А.К.К. да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР – Пловдив сумата от 70,00 (седемдесет) лева за химическа експертиза на досъдебното производство.

Да се оставят между кориците на делото веществените доказателства: черна картонена кутия с надпис „ОСВ”, запечатана в бял хартиен плик с поставени силиконови печати (приложен като л. 20 от досъдебното производство) и прозрачни полиетиленови пликчета (опаковки), запечатани в бял хартиен плик с поставени силиконови печати (приложен като л. 21 от досъдебното производство).

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Районен съдия:

(п)

СЗ / АГ