№ 28

 

град Първомай, 18.05.2018 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и втори март две хиляди и осемнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Мария Запрянова,

разгледа докладваното от съдията АНД № 286 по описа на Съда за 2017 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0325-000746 / 20.10.2017 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление – Първомай, в частта, в която на К.А.Д., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложено административно наказание глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия Закон.

В Жалбата си и в съдебно заседание на въззивната инстанция К.А.Д. чрез процесуалния си представител адвокат И.С.Д. *** моли Наказателното постановление да бъде отменено в обжалваната част като неправилно и незаконосъобразно по подробно изложени съображения.

Въззиваемата страна – Районно управление на МВР - Първомай – редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по Жалбата.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

 

На 05.08.2017 година младши автоконтрольор при РУ на МВР - Първомай полицай И.П.П. (актосъставител) и негов колега са дневна смяна дежурен автопатрул и сутринта, по разпореждане на дежурния в оперативната част на Управлението, са изпратени на проверка по сигнал за възникнал скандал в село Искра, община Първомай, област Пловдив.

След приключване на случая, около 10:20 часа двамата полицаи са още в селото, когато виждат по улица „Христо Ботев“ да се движи управляван от лице без предпазна каска червен мотопед Simson и го спират за проверка.

Установяват, че водачът е К.А.Д., притежаващ необходимата правоспособност за управление на моторното превозно средство, който им представя личните си документи, между които и свидетелството за правоуправление, и тези на мотопеда.

Органите на реда забелязват, че регистрационната табела на симсона е стар образец – жълта с черни символи, и след проверка в информационните масиви чрез дежурния в РУ на МВР - Първомай е констатирано, че собственикът на Simson с рег. № * Н.Г.Д. от град В. е починал през 2006 година, а моторното превозно средство е със служебно прекратена регистрация от 01.10.2006 година.

На място в присъствието на водача му е съставен и връчен Акт за установяване на административно нарушение (бланка № 034599), извикана е оперативно-следствена група; на мотопеда е извършен оглед, с който на основание чл. 356, ал. 3 от НПК срещу К.А.Д. е образувано бързо производство № 239 / 2017 година по описа на РУ на МВР - Първомай за престъпление по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

В хода на разследването са събрани писмени и гласни доказателства, въз основа на които наблюдаващият прокурор преценя, че деянието на жалбоподателя – управление на нерегистрирано по надлежния ред моторно превозно средство, поради своята по-ниска степен на обществена опасност представлява нарушение по Закона за движение по пътищата, а не престъпление по Наказателния кодекс и с Постановление № 826 / 2017 / 22.08.2017 година прекратява наказателното производство с указание за реализиране на административнонаказателната отговорност на К.А.Д..

Въз основа на прокурорския акт е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител в качеството на свидетел, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства, от приложените административнонаказателна преписка и бързо производство № 239 / 2017 година по описа на РУ на МВР - Първомай.

По фактически установеното Съдът намира, че от наказващия орган правилно се сочат нарушения по чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, чието изречение първо към инкриминираната дата визира: По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места, и по чл. 137е от Закона за движение по пътищата, съгласно който Водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди използват защитни каски, а е безспорно, че на 05.08.2017 година К.А.Д., без да носи защитен шлем, управлява мотопед Simson, който не е регистриран в съответствие с изискванията на Наредба № I-45 / 24.03.2000 година за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства.

Съгласно § 3 от Преходните и заключителни разпоредби на цитирания подзаконов нормативен акт, Табели с регистрационен номер, които не отговарят на изискванията на българските стандарти БДС 15980 и БДС ISO 7591, са валидни до 31.V.2006 г. (ал. 1) и От 1.VI.2006 г. служебно се прекратява регистрацията на всички превозни средства с табели с регистрационен номер, които не отговарят на изискванията на българските стандарти БДС 15980 и БДС ISO 7591 (ал. 3) и от доказателства по делото се установява по несъмнен начин, че табела с регистрационен номер № * на управлявания от жалбоподателя към инкриминираната дата мотопед Simson не отговаря на посочените стандарти и регистрацията на моторното превозно средство е служебно прекратена, като не е направена нова такава.

Спазено е от наказващия орган и изискването за точно определяне на санкционните норми – за нарушението по чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата наказанието е определено на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от същия Закон: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер, а за нарушението по чл. 137е от Закона за движение по пътищата наказанието е наложено по чл. 183, ал. 4, т. 7, предложение 1 от същия Закон: Наказва се с глоба 50 лв. водач, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска…

И Актът, и Наказателното постановление са конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН.

Въпреки всичко гореизложено, Наказателно постановление № 17-0325-000746 / 20.10.2017 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление – Първомай, следва да се отмени в обжалваната част, тъй като с оглед на конкретиката на деянието е налице маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК (приложим по аргумент на чл. 11 от ЗАНН).

Съгласно Тълкувателно решение № 1 / 12.07.2007 година по н. д. № 1 / 2007 година на ВКС, преценката за маловажност на случая по чл. 28 от ЗАНН е задължителна и се прави по законосъобразност, а щом като административнонаказващият орган в нарушение на чл. 53, ал. 1 от ЗАНН не е извършил тази преценка за приложението на чл. 28 от ЗАНН, е налице основание за отмяна на наказателното постановление.

Наказващият орган действа при задължителни указания на Районна прокуратура - Първомай, дадени с Постановление № 826 / 2017 / 22.08.2017 година, за ангажиране на отговорността на жалбоподателя за нарушение по чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, но по силата на цитираното Тълкувателно решение преценката за маловажност на случая подлежи на съдебен контрол и съдът, който не може да бъде обвързан от решението на административен орган и не може да бъде възпрепятстван в правомощията си да проучи в пълнота фактите, релевантни за спора, с който е сезиран, изследва и решава всички въпроси - и по фактите, и по правото, - от които зависи изходът на делото.

Настоящият състав намира, че в случая е приложима разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН за вмененото в отговорност нарушение по чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата – видно от приложената на досъдебното производство Справка за нарушител / водач, К.А.Д. е правоспособен водач от 1999 година, като до момента е санкциониран два пъти за нарушение на правилата за движение по пътищата, и то преди десет години; същият е с чисто съдебно минало и добри характеристични данни, а от представената в съдебно заседание част ІІ на Свидетелство за регистрация се установява, че мотопедът вече е регистриран в съответствие с изискванията на Наредба № I-45 / 24.03.2000 година.

Посочените основание са достатъчни да се отчете обществената опасност на жалбоподателя като изключително ниска и случаят за инцидентен, а доколкото нарушението по чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, макар и формално, е факт: не е спазена императивна разпоредба, актът на наказващия орган следва да се счита за писмено предупреждение в тази част.

В частта, в която на К.А.Д. е ангажирана административнонаказателната отговорност за нарушение по чл. 137е от Закона за движение по пътищата, Наказателното постановление е влязло в сила в съответствие с разпоредбата на чл. 64, буква Б от ЗАНН.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 17-0325-000746 / 20.10.2017 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление – Първомай, в частта, в която на К.А.Д., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложена глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия Закон, като същото се счита за писмено предупреждение по чл. 28, буква А от ЗАНН.

Обявява за влязло в сила Наказателно постановление № 17-0325-000746 / 20.10.2017 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление – Първомай, в частта, в която на К.А.Д., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложена глоба в размер на 50 (петдесет) лева на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 137е от същия Закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия: (п)

СЗ / АГ