№ 26

 

град Първомай, 30.04.2018 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на осми февруари две хиляди и осемнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Петя Монева,

разгледа докладваното от съдията АНД № 284 по описа на Съда за 2017 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0325-000753 / 24.10.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция“ към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на В.А.А., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени:

·  глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия закон;

·  глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предложения 1 и 2 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон.

В Жалбата си В.А.А. и съдебно заседание чрез процесуалния си представител адвокат И. Д. В.от Адвокатска колегия - Пазарджик моли Наказателното постановление да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно по подробно изложени съображения, представени и в писмени бележки на въззивната инстанция, включително заради маловажност на случая.

Въззиваемата страна – Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай – редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по Жалбата.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

 

Свидетелят С. Н. Г.от град Пазарджик си харесва лек автомобил „Тойота Авенсис“, която лице с неустановена по делото самоличност продава от дома си в град Първомай, област Пловдив, и моли приятеля си В.А.А. – автомонтьор, да го придружи, за да провери техническото й състояние. Жалбоподателят се съгласява и казва, че ако колата им хареса, на следващия ден могат да я приберат с автовоз.

Около обяд на 27.08.2017 година двамата пристигат в град Първомай, уговарят да изпробват тойотата и за целта продавачът и А., който сяда на предна дясна седалка, отиват извън града на общински път PDV 2211 към село Караджалово, а свидетелят остава да чака.

На същата дата младши автоконтрольор при РУ на МВР - Първомай полицай Т.В.В. (актосъставител) и негов колега са дневна смяна дежурен автопатрул по предварително зададен маршрут. След 15:00 по разпореждане на оперативния дежурен са изпратени на общинския път, свързващ град Първомай със село Караджалово, по сигнал за произшествие с комбайн в крайпътна нива в близост.

Докато на място органите на реда разучават обстановката и обработват случая, свидетелят В. вижда към патрулния автомобил да приближава „Тойота Авенсис“ без регистрационни табели и я спира за проверка на 1 км и 500 м от пътя. Установява, че лекият автомобил се управлява от жалбоподателя, който не носи свидетелството си за правоуправление и контролния талон към него, а той обяснява че преди покупка изпробва автомобила на извънградското шосе.

Чрез оперативно-дежурната част в РУ на МВР Първомай е констатирано, че В.А.А. е правоспособен водач, а управлявания от него автомобил с рама № *** не се издирва, но не е регистриран по надлежния ред Република България.

Местопроизшествието е посетено от оперативно-следствена група, която извършва оглед на автомобила и пред която продавачът му заявява, че има всички налични документи за колата вкъщи и ще ги представи в Районното управление.

На място в присъствието на водача му е съставен и връчен Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия Г № 742656), а с разпит на актосъставителя на основание чл. 356, ал. 3 от НПК срещу В.А.А. е образувано бързо производство № 274 / 2017 година по описа на РУ на МВР - Първомай за престъпление по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

В хода на разследването са събрани писмени и гласни доказателства, въз основа на които наблюдаващия прокурор преценя, че деянието на жалбоподателя – управление на нерегистрирано по надлежния ред моторно превозно средство, поради своята по-ниска степен на обществена опасност представлява нарушение по Закона за движение по пътищата, а не престъпление по Наказателния кодекс и с Постановление № 915 / 2017 / 30.08.2017 година прекратява наказателното производство с указание за реализиране на административнонаказателната отговорност на В.А.А..

Въз основа на прокурорския акт е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства, от приложените административнонаказателна преписка и бързо производство № 274 / 2017 година по описа на РУ на МВР - Първомай.

По фактически установеното Съдът намира, че от наказващия орган правилно се сочат нарушения по чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, чийто текст (изречение първо) към инкриминираната дата визира, че По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места, и по чл. 100, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата, съгласно който Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него, а е безспорно, че на 27.08.2017 година В.А.А., без да носи свидетелството си за правоуправление и контролния талон към него, управлява лек автомобил „Тойота Авенсис“, който не е регистриран в съответствие с изискванията на Наредба № I-45 / 24.03.2000 година за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства.

Спазено е от наказващия орган и изискването за точно определяне на санкционните норми – за нарушението по чл. 140, ал. 1 наказанието е определено на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата същия закон: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер, а за нарушението по чл. 100, ал. 1, т. 1 наказанието е наложено по чл. 183, ал. 1, т. 1, предложение 2 от Закона за движение по пътищата: Наказва се с глоба 10 лв. водач, който не носи определените документи - свидетелство за управление, контролен талон и свидетелство за регистрация на управляваното моторно превозно средство.

И Актът, и Наказателното постановление са конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН.

Въпреки всичко гореизложено, Наказателно постановление № 17-0325-000753 / 24.10.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция“ към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай следва да се отмени, тъй като с оглед на конкретиката на деянието е налице маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК (приложим по аргумент на чл. 11 от ЗАНН).

Съгласно Тълкувателно решение № 1 / 12.07.2007 година по н. д. № 1 / 2007 година на ВКС преценката за маловажност на случая по чл. 28 от ЗАНН е задължителна и се прави по законосъобразност и щом като административнонаказващият орган в нарушение на чл. 53, ал. 1 от ЗАНН не е извършил тази преценка за приложението на чл. 28 от ЗАНН, е налице основание за отмяна на наказателното постановление.

Наказващият орган действа при задължителни указания на Районна прокуратура - Първомай, дадени с Постановление № 915 / 2017 / 30.08.2017 година, за ангажиране на отговорността на жалбоподателя за нарушение по чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, но по силата на цитираното Тълкувателно решение преценката за маловажност на случая подлежи на съдебен контрол и съдът, който не може да бъде обвързан от решението на административен орган и не може да бъде възпрепятстван в правомощията си да проучи в пълнота фактите, релевантни за спора, с който е сезиран, изследва и решава всички въпроси, както по фактите, така и по правото, от които зависи изходът на делото.

Настоящият състав намира, че в случая е приложима разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН и за двете вменени на В.А.А. в отговорност нарушения, тъй като от приложената на л. 8 от досъдебното производство Справка за нарушител / водач е видно, че лицето е правоспособен водач от 1993 година с последно придобита категория през 1994 година, до момента е санкциониран три пъти за нарушение на правилата за движение по пътищата и то преди пет години, същият е с чисто съдебно минало и добри характеристични данни – достатъчни основания да се счете обществената опасност на жалбоподателя като изключително ниска и случаят за инцидентен, а доколкото нарушенията, макар и формални, са факт – не са спазени императивни разпоредби на Закона за движение по пътищата, актът на наказващия орган следва да се счита за писмено предупреждение.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 17-0325-000753 / 24.10.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция“ към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на В.А.А., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия закон и глоба в размер на 10 (десет) лева на основание чл. 183, ал. 1, т. 1, предложения 1 и 2 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 100, ал. 1, т. 1 от същия закон, като същото се счита за писмено предупреждение по чл. 28, буква А от ЗАНН.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

 

 

СЗ / ЕД

Районен съдия: