РЕШЕНИЕ

 

45

 

град Първомай, 27.07.2018 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на седемнадесети април две хиляди и осемнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Петя Монева,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 258 по описа на Съда за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 16 - 001774 / 14.11.2017 година на Директора на Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив, с което на „Теоник” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: *** (в качеството на работодател), представлявано от М.К.Д. – управител, за нарушение по чл. 152 от Кодекса на труда на основание чл. 414, ал. 1 от Кодекса е наложена имуществена санкция в размер 1500 (хиляда и петстотин) лева.

Жалбоподателят Теоник” ООД - Първомай чрез процесуалния си представител адвокат И.С.Д. ***, моли да се отмени наказателното постановление по съображения, изложени в жалбата.

Въззиваемата страна, Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив, чрез процесуалния си представител Началник-отдел „Безопасност на труда и контролна дейност“ Н.Х.К. моли Съдът да остави жалбата без уважение и да потвърди наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

След преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване, Съдът намира следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

 

Във връзка със спазване на трудовото законодателство през деня на 24.08.2017 година Н.Т.Ч. – инспектор към отдел „Административно, информационно и правно осигуряване” в Дирекция „Инспекция по труда” - Пловдив (актосъставител), извършва проверка в ресторант „***“ в град Първомай, стопанисван от дружеството жалбоподател, и връчва на М.Д. Призовка изх. № 1731135 / 24.08.2017 година за явяване в Дирекцията в град Пловдив с представяне на подробно посочени в призовката документи.

На 29.08.2018 година управителят на Теоник” ООД - Първомай отива в Дирекция „Инспекция по труда” и носи изисканата документация, между която График на работното време на длъжност „сервитьор” в заведение „***” 4 ч., адрес: ***, Отчетна форма за явяването / неявяването на работа за месец май 2017 година, График за работа на обект „***” за работа за месец май 2017 година, Отчетна форма за явяването / неявяването на работа за месец юни 2017 година и Списък за месец юни 2017 година за работещите в заведението лица.

От графика, отчетните форми и списъка Н.Ч. установява, че за сервитьора А.П.Г. е предвидено да работи на четири часа и същата е полагала труд втора смяна на 31.05.2017 година – от 20:30 часа до 23:30 часа, след което е била на работа първа смяна на 01.06.2017 година – от 08:00 часа до 13:00 часа, като по този начин на работника Г. не е осигурена непрекъсната междудневна почивка в размер на не по-малко от 12 часа.

На 27.09.2017 година в присъствието на М.Д. *** е съставен и връчен на управителя Акт № 16 - 001774 година за установяване на административно нарушение, въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от разпитита в съдебно заседание на въззивната инстанция на свидетеля Н.Ч., частично от показанията на А.П.Г. и на Д.М.Г. и от приобщените по съответния процесуален ред писмени доказателства и административнонаказателна преписка.

Съдът не кредитира показанията на Г. и Г. в частта, в която отричат първата да е била на работа на 01.06.2017 година – думите им са вътрешнопротиворечиви и изказани от лоялност към работодателя си, за да се избегне той следващата се за неправомерното му поведение административнонаказателна отговорност.

На думите им противостоят представените лично от управителя на Теоник” ООД - Първомай в Дирекция „Инспекция по труда” - Пловдив документи – предварителни форми, с които се планира и указва кой кога да бъде на работа, и отчетни форми, в които вече е отразен положения труд, видно от които А. Г. престира работна сила до 23:30 часа на 31.05.2017 година и от 08:00 часа на 01.06.2017 година.

От друга страна, депозираните с Жалбата и представени в съдебно заседание разпечатки от касовия апарат на дружеството жалбоподател отразяват единствено кой е отчел оборота – с персонален код, но с възможност да бъде въведен и от друг от работещите, съгласно показанията на Д. Г., и не могат да послужат за годно доказателство кой е бил на работа във въпросния ден.

 

С оглед на горното, правилно констатираното на 24.08.2017 година нарушение от страна на „Теоник” ООД - Първомай (притежаващо качеството на работодател по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на Кодекса на труда) е квалифицирано от административнонаказващия орган по чл. 152 от Кодекса на труда, съгласно чийто текст Работникът или служителят има право на непрекъсната междудневна почивка, която не може да бъде по-малко от 12 часа. Точно за посоченото нарушение е определено и следващото се административно наказание по чл. 414, ал. 1 от Кодекса на труда, който визира, че работодател, нарушил разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15000 лева.

Наказанието е съобразено с императива на чл. 27 и чл. 83, ал. 1 от ЗАНН – в минимума е на предвиденото в нормата на чл. 414, ал. 1 от Кодекса на труда и е наложено заради неизпълнение на задължение към държавата.

Липсват доказателства на „Теоник” ООД - Първомай да е ангажирана отговорност и за други такива нарушения, но настоящият състав намира, че не следва да се приложи нито разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН за маловажен случай, нито на разпоредбата на чл. 415в, ал. 1 от Кодекса на труда за маловажно нарушение, тъй като от показанията на А. Г. се установява, че полага труд осем часа, а в нарушение на трудовото, осигурителното и данъчното законодателство е регистрирана от работодателя си на трудов договор за четиричасов работен ден.

И Актът, и издаденото въз основа на него Наказателно постановление са съставени при спазване на изискванията на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН, като съдържат всички реквизити, посочени там, т.е. същите са изправни от формална страна, а по горепосоченото са несъстоятелни доводите на процесуалния представител на дружеството жалбоподател за несъставомерност на деянието.

Воден от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 16 - 001774 / 14.11.2017 година на Директора на Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив, с което на „Теоник” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: *** (в качеството на работодател), представлявано от М.К.Д. – управител, за нарушение по чл. 152 от Кодекса на труда на основание чл. 414, ал. 1 от Кодекса е наложена имуществена санкция в размер 1500 (хиляда и петстотин) лева.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия:           (п)                         

СЗ / ПМ