РЕШЕНИЕ

 

№ 2

 

град Първомай, 09.01.2018 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на девети януари две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска Гаджева и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от Председателя АНД № 240 по описа на Съда за 2017 година.

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

 

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия С.П.Я., ЕГН **********,***, за това, че на 02.11.2017 година в град Първомай, област Пловдив, си служи с табели с регистрационен номер – две табели с регистрационен номер *, издадени друго моторно превозно средство - лек автомобил „Рено Лагуна”, като ги е поставил на ползвания от него лек автомобил марка „Опел Зафира” с ДК № **- престъпление по чл. 345, ал. 1, предложение 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 345, ал. 1, предложение 1 от НК и фактическата обстановка, подробно описана в постановлението. Намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба към минимума на предвиденото в закона Предлага вещественото доказателство: две регистрационни табели с № *, да се предадат на разпореждане на сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР – Пловдив.

Защитникът на обвиняемия адвокат И.С.Д. *** пледира при постановяване на решението съдът да вземе предвид, че с оглед професионалната му подготовка за подзащитния му е било необходимо към датата на деянието да бъде на разположение в предприятието, в което работи, като ръководител на парова централа за извършване на усилени дейности по въвеждането й в експлоатация, за което и знаейки, че МПС трябва да има табели с регистрационни номера, е поставил регистрационните табели от единия си личен автомобил на другия; че С.П.Я. признава вината си както на досъдебното производство, така и в съдебно заседание и изразява съжаление за извършеното, че има проблеми с изплащането на заплатата, тъй като обектът, в който работи, все още не е започнал производствена дейност. Моли за определяне на минималната глоба по чл. 78а от НК, която счита, че ще изиграе целеното от законодателя възпитателно въздействие върху извършителя на деянието.

Обвиняемият С.П.Я. се възползва от правото си да не дава обяснения, освен за семейното си и материално положение. Разбира обвинението и предложеното от Прокурора наказание, изразява съжаление за деянието си и моли за минимална глоба.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият С.П.Я. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно специално образование, началник на котелно отделение в „Агродоминатор” ООД, с адрес:***.

 

Обвиняемият С.П.Я. притежава лек автомобил „Опел Зафира“ с ДК № **и лек автомобил „Рено Лагуна“ с ДК № *.

Около 04:15 часа на 31.10.2017 година след консумация на алкохол обвиняемият управлява лекия си автомобил „Опел Зафира“ с ДК № **, когато на кръстовището на улица „Княз Борис Първи“ с улица „Антим Първи“ в град Първомай, област Пловдив, е спрян за проверка от служители на РУ на МВР - Първомай - свидетелите Т.В. и Н.К., които го изпробват за употреба на алкохол с техническо средство, отчело наличие на 1,56 на хиляда. Във връзка с констатираното при проверката на обвиняемия е съставен Акт за установяване на административно нарушение - серия Г, № 810711 / 31.10.2017 година, с който са иззети свидетелството му за управление на МПС, контролният талон към него, свидетелството за регистрация на МПС и двете табели с регистрационен номер **. Тъй като обвиняемия е собственик на лек автомобил „Опел Зафира“, същият е дерегистриран и в срок от 12 часа от дерегистрирането С.Я. упражнява правото си да премести автомобила.

Вечерта на 02.11.2017 година обвиняемият решава да ползва опела, но тъй като табелите с регистрационен номер **са иззети с Акта от 31.10.2017 година, Я. използва табелите с регистрационния номер * на другия си автомобил – сваля ги от „Рено Лагуна“, поставя ги на „Опел Зафира“ на съответните за това места и тръгва с него.

Около 05:10 часа на 02.11.2017 година свидетелите Г.Г. и Я.П. (служители на РУ на МВР – Първомай) са на установъчен пункт на улица „Патриарх Евтимий“ в град Първомай, област Пловдив, когато покрай тях преминава обвиняемият с опела. Тъй като на двамата служители на реда е известно, че преди два дни обвиняемият е задържан в РУ на МВР - Първомай за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол, отнето му е свидетелството за правоуправление, а табелите с регистрационния номер на автомобила са свалени и колата е дерегистрирана, тръгват след него със служебния автомобил.

Като го застигат, свидетелят Г. подава светлинен и звуков сигнал и водачът спира.

При извършената проверка полицейските служители установяват, че автомобилът се управлява от обвиняемия без документи. От справка се оказва, че поставените на опела табели с регистрационен номер * са издадени за „Рено Лагуна“, собственост на Я..

Извършен е оглед на местопроизшествие, с протокола от което действие са иззети и приобщени като веществени доказателства по делото поставените отпред и отзад на опела табели с номер *, а в хода на разследването са събрани писмени доказателства, че тези регистрационни номера са издадени за лек автомобил „Рено Лагуна“.

На досъдебното производство С.Я. признава вината си и обяснява, че работи като огняр и по всяко време трябва да бъде на разположение, за да може да посещава работното си място. И понеже има проблеми с колянната става, трудно се придвижва и му предстои операция, решава да постави табелите от спряното от движение рено на опела, за да не го управлява без номера.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: Справки в Централна база КАТ (л. 6, л. 18, л. 19, л. 30 от досъдебното производство), Протокол за оглед на местопроизшествие с фотоалбум (л. 7 – л. 12 от досъдебното производство), Справка за съдимост (л. 17 от досъдебното производство), Акт за установяване на административно нарушение - серия Г, № 810711 / 31.10.2017 година (л. 20 от досъдебното производство), Справки в АИС „Български документи за самоличност“ (л. 21, л. 22 от досъдебното производство), Характеристична справка (л. 29 от досъдебното производство), Приемо-предавателен протокол (л. 31 от досъдебното производство), Свидетелство за регистрация, част I (л. 32, л. 37 от досъдебното производство), удостоверение (л. 33 от досъдебното производство), Свидетелство за регистрация, част II (л. 34 – л. 35 от досъдебното производство), Договор за покупко-продажба на МПС (л. 36 от досъдебното производство), от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 27 от досъдебното производство) и в съдебното следствие относно семейното му и имуществено състояние, от показанията на свидетелите (л. 13 – л. 16 от досъдебното производство) и от веществените доказателства – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият С.П.Я. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 345, ал. 1, предложение 1 от НК за това, че на 02.11.2017 година в град Първомай, област Пловдив, си служи с табели с регистрационен номер – две табели с регистрационен номер *, издадени друго моторно превозно средство - лек автомобил „Рено Лагуна”, като ги е поставил на ползвания от него лек автомобил марка „Опел Зафира” с ДК № **.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата управлява лек автомобил „Опел Зафира” с поставени на него от дееца регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Обвиняемият разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно си служи с контролни знаци, издадени за друго моторно превозно средство, като ги поставя на ползван от него автомобил.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия С.П.Я. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от него предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от 500 до 1000 лева. От деянието не са причинени имуществени вреди, обвиняемият е пълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита смекчаващите отговорността обстоятелства като направените самопризнания на досъдебното производство и на съдебното следствие, факта, че се грижи за семейство и липсата на предишни нарушения на правилата за движение по пътищата.

Липсват отегчаващи отговорността обстоятелства.

Всички тези обстоятелства, съпоставени по относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с ниска степен на обществена опасност, а за ниската обществена опасност на деянието може да се направи извод от размера на предвидената в закона санкция за това престъпление.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК размер, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

Веществените доказателства: два броя регистрационни табели с № *, следва да се изпратят на Началника на сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР - Пловдив на разпореждане.

Воден от горните съображения, Съдът

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия С.П.Я., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно специално образование, началник на котелно отделение в „Агродоминатор” ООД, с адрес:***, за виновен в това, че на 02.11.2017 година в град Първомай, област Пловдив, си служи с табели с регистрационен номер – две табели с регистрационен номер *, издадени друго моторно превозно средство - лек автомобил „Рено Лагуна”, като ги поставя на ползвания от него лек автомобил „Опел Зафира” с ДК № **- престъпление по чл. 345, ал. 1, предложение 1 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1000 (хиляда) лева.

Да се изпратят на разпореждане на Началника на сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР - Пловдив веществените доказателства: два броя регистрационни табели с № *.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ