40

 

град Първомай, 05.06.2018 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на десети април две хиляди и осемнадесета година със

 

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска Гаджева,

разгледа докладваното от съдията АНД № 235 по описа на Съда за 2017н  година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0325-000646 / 29.09.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Д.П.К., ЕГН **********, с адрес: ***, основание чл. 183 , ал. 5, т. 2 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 100 (сто) лева за нарушение по чл. 119, ал. 1 от същия Закон.

Д.П.К. в Жалбата си и в съдебно заседание чрез процесуалния си представител адвокат Н.Ш.Б. *** моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по подробно изложени съображения.

Въззиваемата страна – Районно управление на МВР – Първомай към Областна дирекция на МВР – Пловдив, редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, нез***имо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неснователна.

 

Към 12:30 часа на 04.09.2017 година свидетелят А.А.Г. с децата си А. (на 12 години) и А. (на 8 години) се намират от страната на магазин „***” в град Първомай, област Пловдив. С тях е и приятел на А. ***.

Мъжете решават да отидат в пицария „Ротана” и за целта по пешеходна пътека тип „Зебра” пресичат улица „Орфей“ на кръстовището с улица „Димитър Благоев“, като напред върви П., с лед него - децата, а зад тях е Г..

Четиримата са по средата на пешеходната пътека, когато в посока запад-изток по улицата с лекия автомобил на съпруга си – „БМВ 318И“ с ДК № ***, приближава Д.К., но не пропуска пешеходците, а продължава движението си. А.Г. извиква на другите с него да спрат и инстинктивно дърпа децата към себе си да ги предпази, а жалбоподателката преминава пред И. П.. Той я вижда през отворения шофьорски прозорец и й извиква, че ще ги смачка, но беемвето завива наляво към центъра на града.

А.Г. казва на приятеля си, че в техния град е така – не спират на пешеходна пътека, което ядосва И. П. и той телефонира на спешен номер 112 и съобщава за случая.

Образувана е Преписка № 325р-8209 / 2017 година, в хода на която са снети обяснения от К., Г. и П. и по констатациите от която младши автоконтрольор при РУ на МВР - Първомай И.П.П. съставя и връчва на жалбоподателката Акт за установяване на административно нарушение № 646 / 18.09.2017 година (бланка Серия Г № 810551).

Въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели, от приетите по съответния процесуален ред подробно посочени писмени доказателства, от записа на приложеното веществено доказателства ел и от приложената административнонаказателна преписка.

 

Точно е вменено в отговорност на жалбоподателя нарушението по чл. 119, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, съгласно чийто текст: При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре, тъй като е безспорно установено от показанията на свидетеля А.А.Г. и записът от спешен център 112, че на пешеходната пътека на улица „Орфей” има пешеходци, когато Д.П.К. преминава с автомобила си, без да осигури необходимото предимдство. Правилно е ангажирана административнонаказателната отговорност на нарушителя по чл. 183, ал. 5, т. 2 от същия закон: Наказва се с глоба 100 лв. водач, който не осигури предимство, когато преминава през пешеходна пътека. Санкцията за това нарушение е фиксирана от законодателя и наказващият орган не може да преценя размера й.

Нарушението е описано в АУАН и Наказателното постановление, конкретизирано е по време, място, извършител и е в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН, а наложеното наказание е в границите на предвиденото, съгласно нормата на чл. 27 от ЗАНН.

Отчита се от настоящата инстанция, че Акт за установяване на административно нарушение № 646 / 18.09.2017 година (бланка Серия Г № 810551) е съставен в отсъствието на нарушителя, но документът му е предявен и връчен срещу подпис и не е нарушено правото по чл. 44, ал. 1 от ЗАНН, видно от подаденото Възражение вх. № УРИ 325000-5686 / 20.09.2018 година, както и правото на обжалване за упражняване на съдебен контрол върху акта на наказващия орган. От друга страна, е наказателно постановление се издава и когато е допусната нередовност в акта, стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина (чл. 53, ал. 2 от ЗАНН), а от доказателствената съвкупност умишленото деяние на Д.П.К. е категорично установено.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 и чл. 64, б. А от ЗАНН, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 17-0325-000646 / 29.09.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Д.П.К., ЕГН **********, с адрес: ***, основание чл. 183 , ал. 5, т. 2 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 100 (сто) лева за нарушение по чл. 119, ал. 1 от същия Закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

 

 

СЗ / ЕД

Районен съдия:                             п