№ 18

 

град Първомай, 15.03.2018 година

 

 

Районен съд- Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на четиринадесети декември две хиляди и седемнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска Гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 222 по описа на Съда за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17 - 0325 - 000484 / 08.08.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР- Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Р.Ф.С., ЕГН **********, с адрес: ***, за нарушение на чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движение по пътищата на основание чл. 174, ал. 1, т. 2 от същия Закон е наложена глоба в размер на 1000 (хиляда) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от дванадесет месеца, като на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на Министъра на вътрешните работи са отнети 10 контролни точки.

Жалбоподателят Р.Ф.С. чрез процесуалния си представител адвокат И.С.Д. *** моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна РУ на МВР - Първомай, редовно призована чрез Началника, не изпраща представител, не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е неоснователна.

 

От фактическа страна:

 

Вечерта на 23.06.2017 година свидетелят Д.А.К. (младши полицейски инспектор в звено „Охрана на обществения ред” при РУ на МВР - Първомай) е в почивка и е със семейството си и с приятели на пикник в местността Пантелея, намираща се в землището на град Първомай по пътя за село Брягово, където до параклиса има барбекю и навеси с пейки. Там са и други хора.

Към 0:00 от близка над местността горичка свидетелят чува женски викове за помощ, а момче от съседна маса, което знае, че Д.К. е полицейски служител, идва при него, казва му, че и те са чули виковете и го моли да провери.

Свидетелят и приятелят му, с чието семейство са заедно на пикник, отиват нагоре и забелязват паркиран вътре в горичката лек автомобил „Фолксваген Пасат” с ДК № *. До него стои жалбоподателят, когото К. разпознава като заместник-кмета на град Първомай, а до задна дясна гума на автомобила вижда да лежи непозната жена във видимо неадекватно състояние.

Полицаят пита Р.С. какво става, но не получава отговор, обръща се със същия въпрос към жената, но тя също не му отвръща, а повтаря единствено, че не е добре.

Д.К. се обажда на дежурния в Полицейското управление на град Първомай, обяснява за какво става въпрос и му казва да изпрати линейка за пострадалата жена, за която преценя, че е в лошо състояние.

От 20:00 часа на 23.06.2017 година до 08:00 часа на 24.06.2017 година свидетелят Т.В.В. (младши автоконтрольор в звено „Пътен контрол” при РУ на МВР - Първомай) е дежурен автопатрул съвместно с колегата си Г. Н. К. (полицейски инспектор в звено „Охрана на обществения ред” при РУ на МВР - Първомай), когато след 0:00 часа на 24.06.2017 година получават разпореждане от оперативния дежурен да посетят местността Пантелея по подаден от колегата им Д.К. сигнал за викаща за помощ жена.

Полицаите се отправят към мястото и В. се свързва по телефона с К., от когото разбра подробности за случая, както и че жалбоподателят е качил жената на предна дясна седалка и е потеглил към града. В. пита вижда ли се леката кола и понеже мястото е високо, а Р.С. кара бавно, К. отвръща, че я следи визуално. Младши автоконтрольорът го моли да я последва и колегата му с разрешение на собственика се качва на близко паркиран автомобил и тръгва след фолксвагена.

В същото време Т.В. и Г. К. застават с патрулната кола до ресторант „Европа” и следят преминаващите автомобили по пътя, идващ от местността Пантелея.

Не след дълго виждат фаровете на два приближаващи автомобила и младши автоконтрольорът ги спира: първият е управляваният от жалбоподателя, а вторият – от свидетеля К., който сочи на колегата си фолксвагена с обяснението, че това са въпросните лица.

Т.В. разговаря с жената на предна дясна седалка до Р.С. и разбира, че жалбоподателят й е мъж, който около половин час преди това я качва в колата си от ресторант „Европа”, закарва я на местността Пантелей на около километър - километър и половина от заведението, там я сваля и й нанася побой с юмруци в областта на корема и на главата.

По искане на жената младши автоконтрольорът уведомява Център за спешна медицинска помощ - Първомай да изпрати екип и моли Р.С., на когото е взел документите, да го придружи до патрулния автомобил, за да му бъде извършена проверка с техническо средство за употреба на алкохол.

В присъствието на Г. К. и другите лица там жалбоподателят е изпробван с техническо средство „Дрегер Алкотест 7410” с № ARSМ – 0071 и по издишания въздух уредът отчита концентрация от 0,87 промила алкохол в кръвта на нарушителя. Р.С. е запознат с данните от техническото средство.

Докато Т.В. обяснява на водача на фолксвагена, че ще му бъде издаден талон за медицинско изследване, ако желае да даде кръв, пристига екипът на Спешна медицинска помощ; Д.К. си тръгва, а жената на Р.С. е прегледана и й е обяснено от лекаря, че може да посети лечебно заведение за по-обстоен преглед на състоянието й, но тя отказва.

Жалбоподателят и спътницата му са съпроводени до Районното управление в Първомай за снемане на обяснения по случая, като автомобилът на нарушителя е управляван от Г. К..

В РУ на МВР - Първомай Т.В. издава Талон за медицинско изследване № 0045123 / 24.06.2017 година, обяснява на Р.С., че може да даде кръв за медицинско изследване в Център за спешна медицинска помощ – Първомай и за констатираното нарушение на съставя Акт за установяване на административно нарушение № 484 / 24.06.2017 година (бланка серия Д № 034531).

Въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

На 26.06.2017 година от наказващия орган е издадена Заповед № 17 - 0325 – 00091 за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т. 1, буква Б от Закона за движение по пътищата (връчена на 20.10.2017 година), с която на жалбоподателя са отнети свидетелството за управление на моторно превозно средство и контролния талон.

От Писмо изх. № 2105 / 01.12.2017 година на Директора на Център за спешна медицинска помощ - Пловдив и заверено копие от страници от Журнал за вземане на кръвни проби за алкохол и други упойващи вещества, се констатира, че на 24.06.2017 година няма данни за взета кръвна проба за изследване на наличие на алкохол в кръвта на Р.Ф.С. във Филиала за спешна медицинска помощ в град Първомай.

От Протокол Рег. № 3286р-9079 / 02.03.2017 година за извършена проверка на техническо средство „Дрегер 7410+” с фабричен № ARSM 0071 се установява, че използваният на 24.06.2017 година от полицаите дрегер успешно е преминал последваща проверка на 28.02.2017 година със срок на валидност шест месеца.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция като свидетели полицейски служители Т.В.В. и Д.А.К., които се кредитират като обективни и логични, от приобщените по надлежния ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна:

 

Към датата на инкриминираното деяние императивът на чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движение по пътищата визира: На водача на пътно превозно средство е забранено да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол и / или наркотични вещества или техни аналози, а санкционната норма на чл. 174, ал. 1, т. 2 от същия Закон: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта, установена с медицинско изследване и / или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух: над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително – за срок от 12 месеца и глоба 1000 лв.

Правилно са квалифицирани от наказващия орган и нарушената законова разпоредба, и следващото се за това наказание, а от доказателствената съвкупност по делото безспорно се установява, че на 24.06.2017 година към момента на извършване на проверката Р.Ф.С. е „водач” по смисъла на § 6, т. 25, предложение първо от Допълнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата.

Наложените наказания са в границите на посоченото в закона, съгласно нормата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, тъй като всяка от санкциите е конкретно определена и административнонаказващият орган не може да преценя размера й.

Нарушението е конкретизирано в Акта за установяването му и Наказателното постановление по време, място и извършител и са изпълнени всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН, като и двата документа са издадени от компетентен орган, съгласно Заповедта на Министъра на вътрешните работи, и са несъстоятелни възраженията на процесуалния представител на жалбоподателя за допуснати процесуални нарушения.

Съгласно чл. 157, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, контролните точки служат за отчет на извършваните нарушения и се отнемат съобразно допуснатото нарушение – това не е нито наказание, нито принудителна административна мярка, а фактическо действие с контролно-отчетен характер, извършвано от наказващия орган в условията на обвързана компетентност, но следва да се отбележи, че в случая правилно е приложена Наредба № Iз-2539 от 17.12.2012 година за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията, при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение, както и условията и реда за издаване на разрешение за провеждане на допълнително обучение, съгласно чийто чл. 6, ал. 1, т. 1 за управление на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и / или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух, на водача се отнемат 10 контролни точки.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 17 - 0325 - 000484 / 08.08.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР- Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Р.Ф.С., ЕГН **********, с адрес: ***, за нарушение на чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движение по пътищата на основание чл. 174, ал. 1, т. 2 от същия Закон е наложена глоба в размер на 1000 (хиляда) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от дванадесет месеца, като на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на Министъра на вътрешните работи са отнети 10 контролни точки.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия: (п)

СЗ / АГ