№ 7

 

град Първомай, 30.01.2018 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и осми ноември две хиляди и седемнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря А.Г.,

разгледа докладваното от съдията АНД № 218 по описа на Съда за 2017 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0325-000385 / 20.07.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Т.М.А., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени:

·  глоба в размер на 200 (двеста) лева на основание чл. 177, ал. 1, т. 2, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 150а, ал. 1 от същия закон;

·  глоба в размер на 50 (петдесет) лева на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 137е от същия закон.

Т.М.А. чрез процесуалния си представител адвокат Н.З.И. от Адвокатска колегия - Пловдив иска отмяна на Наказателното постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна Районно управление на МВР - Първомай, редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е частично основателна.

 

На 27.04.2017 година полицаи Т.В.В. (актосъставител) и К.В.Н., служители на РУ на МВР – Първомай, са на смяна и в изпълнение на служебните си задължения като дежурен автопатрул около 12:50 часа до дом № 14 на улица „Цветница“ в град Първомай, област Пловдив, спират за проверка мотопед „Пиаджо Браво“, с рама № DGM53222OM, без регистрационни табели, управляван без защитна каска от Т.М.А..

Установяват, че А. няма никакви документи за управлявания мотопед, който не е регистриран по надлежния ред, като лицето представя Свидетелство за управление на моторно превозно средство № Х6094444-L, испански образец, с валидност от 29.11.2012 година до 29.11.2022 година за категории B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE, btp.

Т.М.А. е отведен в РУ на МВР - Първомай, където са му снети обяснения и му е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 385 / 27.04.2017 година (бланка № 744381), въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

По фактически установеното Съдът намира, че от наказващия орган правилно се сочи нарушение по чл. 137е от Закона за движение по пътищата, съгласно чийто текст: Водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди използват защитни каски, тъй като на инкриминираната дата Т.М.А. управлява моторно превозно средство – мотопед „Пиаджо Браво“ без такава каска.

Правилно е определена и следващата се за нарушението санкция по чл. 183, ал. 4, т. 7, предложение 1 от Закона за движение по пътищата: Наказва се с глоба 50 лв. водач, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска или превозва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.

Наказанието е съобразено с разпоредбата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, тъй като е в рамките на предвиденото по закон, като административнонаказващият орган не може да преценя размера му, защото е конкретно определен.

И Актът, и Наказателното постановление в тази част са конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН.

Неправилно е ангажирана отговорността на Т.М.А. за нарушение по чл. 150а, ал. 1 от Закона за движение по пътищата. Разпоредбата предвижда: За да управлява моторно превозно средство, водачът трябва да притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него моторно превозно средство, да не е лишен от право да управлява моторно превозно средство по съдебен или административен ред, както и свидетелството му за управление да е в срок на валидност, да не е временно отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4 или по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс и да не е обявено за невалидно, тъй като е изгубено, откраднато или повредено.

В случая не се спори, че управляваното от жалбоподателя моторно превозно средство „Пиаджо Браво“, с рама № DGM53222OM е мотопед по смисъла на т. 14 от § 6 на Допълнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата – двуколесно пътно превозно средство с двигател с работен обем до 50 cm³ и конструктивна максимална скорост, ненадвишаваща 45 км / ч.

За управление на такова моторно превозно средство по императива на чл. 150а, ал. 2, т. 1 от Закона за движение по пътищата водачът следва да притежава категория АМ, а видно от представената в съдебно заседание Справка за нарушител / водач Т.М.А. притежава издадено от Областна дирекция на МВР - Пловдив Свидетелство за управление на моторно превозно средство № 241989247 / 13.08.2007 година за категории B, C, M, CE, D, AM, TKT, DE, BE (подчертаването на Съда) с дата на валидност до 13.08.2017 година, като няма данни към инкриминираната дата жалбоподателят да е лишен от право да управлява моторно превозно средство по съдебен или административен ред, да е временно отнето свидетелството му за управление по реда на чл. 171, т. 1 или т. 4 от Закона за движение по пътищата или по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс, или да е обявено за невалидно, поради загуба, кражба или повреда, т.е. на 27.04.2017 година Т.М.А. е правоспособен да управлява мотопед.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 17-0325-000385 / 20.07.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Т.М.А., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложена глоба в размер на 50 (петдесет) лева на основание чл. 183, ал. 4, т. 7, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 137е от Закона за движение по пътищата.

 

Отменя Наказателно постановление № 17-0325-000385 / 20.07.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на Т.М.А., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложена глоба в размер на 200 (двеста) лева на основание чл. 177, ал. 1, т. 2, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 150а, ал. 1 от Закона за движение по пътищата.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател:              (п)     

СЗ