РЕШЕНИЕ

11

 

град Първомай, 02.02.2018 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и осми ноември две хиляди и седемнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска Гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 212 по описа на Съда за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № І-2378 / 29.09.2017 година на Директора на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив, с което на ЕТ „Ян - 45 Я.Я.”, ЕИК 160118260, със седалище и адрес на управление: село Православен, община Първомай, област Пловдив, представлявано от Я.А.Я., ЕГН **********, управител, на основание чл. 48, ал. 2 от Закона за храните е наложена имуществена санкция в размер на 1000 (хиляда) лева за нарушение по чл. 15, ал. 1 от същия закон.

Жалбоподателят ЕТ „Ян - 45 Я.Я.”***, чрез процесуалния си представител адвокат З.С.З. *** моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив, чрез главен юрисконсулт Ц.П.Б. моли Съдът да потвърди процесното Наказателно постановление като правилно и законосъобразно.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата следва да се счита подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания, тъй като не са представени доказателства от въззиваемата страна кога и как е изпратена, за което е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна.

 

От фактическа страна:

 

Съгласно Анекс от 10.05.2012 година към Разрешение за ползване от 15.07.2010 година, издадени от Община Първомай, Я.А.Я. ползва терен / място общинска собственост с площ от 20 м2, находящ се в УПИ - І – ресторант, културен дом, в квартал 29 по плана за застрояване и регулация на село Православен, община Първомай, област Пловдив, с цел поставяне на преместваем обект – павилион за промишлени стоки с навес.

По одобрена от главния архитект схема за ситуиране – скица № 25 / 12.06.2007 година, на 30.08.2016 година от Община Първомай на Я.А.Я. са издадени разрешения за ползване и за поставяне на преместваем павилион за промишлени стоки на площ от 32 м2 в същите урегулиран поземлен имот и квартал по плана за застрояване и регулация на селото.

В Националния регистър на обектите за обществено хранене и търговия на дребно с храни на Българска агенция по безопасност на храните в Група 22 „Обекти за търговия на дребно с храни, предназначени за консумация от хора” за област Пловдив ЕТ „Ян 45 - Я.Я.”***, фигурира под № 475 с регистрационен № 162200506 и стопанисва обект в селото – павилион за търговия с храни в (УПИ - І – ресторант, културен дом в квартал 29), за който има издадено Удостоверение за регистрация № 01310 / 07.12.2011 година с категоризация по групи храни, които се предлагат в обекта: мляко и млечни продукти; месо и месни продукти; масла и мазнини; зърнени храни и храни на зърнена основа; картофи и кореноплодни; варива; зеленчуци (сурови, сготвени, консервирани, замразени, изсушени, ферментирали, зеленчукови сокове); плодове (пресни, замразени, изсушени, консервирани, под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти); ядки и маслодайни семена; захар, захарни и шоколадови изделия, мед; подправки (пресни и изсушени); безалкохолни напитки и бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води; пиво; кафе, чай, какао; месни и месно-растителни консерви; готови за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид.

Във връзка с регулярна проверка по Закона за храните на 12.06.2017 година д-р И.Д.К. – главен инспектор в отдел „Контрол на храни” при Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив, и негов колега посещават стопанисвания от търговеца жалбоподател павилион за хранителни стоки в село Православен и им е представена документация - за регистрацията на обекта и свързаната с добрите производствени практики по Закона за храните.

В процеса на проверката е констатирано, че към обекта е изграден навес, под който са разположени „баварски” маси, използвани като приложения за хранене в заведения и подвижни обекти; на масите има хора, консумиращи алкохол, безалкохолни напитки и храна, а на прозореца има надпис, указващ на клиентите тоалетна в близост.

Проверяващите си правят извод, че в павилиона се развива нефигурираща в Удостоверение за регистрация № 01310 / 07.12.2011 година дейност по обществено хранене и консумация, което подлежи на нова регистрация по смисъла на чл. 15 от Закона за храните.

На място в присъствието на Я.А.Я. е съставен Констативен протокол № 0037655, а два дни по-късно отново в присъствието на едноличния търговец е съставен и връчен Акт № 0001190 / 14.06.2017 година, въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел, които се кредитират като обективни, от приетите по съответния процесуален ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

В съдебно заседание актосъставителят уточнява, че различните групи храни се диференцират при приемането на обекта, на който, ако отговаря на изискванията, се издава удостоверение за регистрация, присвоява се номер на регистрация, в който след цифрите за областта (област Пловдив - 16) се вписва номерът на групата, по който е регистриран обектът (в случая 22: „Обекти за търговия на дребно с храни предназначени за консумация от хора”) и по регистрационен № 162200506 за стопанисвания от ЕТ „Ян 45 - Я.Я.”*** – павилион за търговия с храни, се дава право за търговия на дребно с храни, предназначени за консумация от хора, което не предполага извършване на дейност по обществено хранене с консумация на напитки и храни, за което са пригодими други кодове – напр. група 27, отнасяща се за заведения за бързо обслужване като снекбар, бистро, бърза закуска, пицария, закусвалня, др.

Съгласно обстоятелствената част на Наказателното постановление (буквално преповторено от Акта за установяване на административно нарушение) административнонаказателната отговорност на жалбоподателя се ангажира за изграждане на навес и стени с прозорци, поставени маси, пейки и столове, консумация на безалкохолни напитки, бира и нарязан кашкавал, подведено като нарушение на нормата на чл. 15, ал. 1 от Закона за храните, съгласно чийто текст Производителите и търговците на храни са длъжни писмено да уведомяват ОДБХ, съответно РЗИ, при промяна на обстоятелствата, които подлежат на вписване по чл. 14, ал. 1, т. 2, 3, 5, 6 и 7, както и при спиране или възобновяване на дейността на обекта в деня на настъпването на промяната. Промените се вписват в регистъра и в издаденото удостоверение в 14-дневен срок от заявяването им.

Но нормата е бланкетна в препращащата към чл. 14, ал. 1 от Закона за храните част и следва да бъде посочено конкретното подлежащо на писмено уведомяване обстоятелство: адрес на обекта (т. 2), вид на обекта - за производство или за търговия (т. 3), информацията по чл. 12, ал. 5 - влагането или невлагането на съставки и добавки в храната, както и компоненти на дадена съставка, и вещества, които присъстват в крайния продукт, макар и в променена форма, произведени от ГМО при производство на храни в обекта (т. 5), ветеринарен регистрационен номер за обектите, за които се изисква такъв (т. 6) и фирмата или името на лицето, което извършва дейност по производство или търговия в обекта (т. 7).

В случая Акт № 0001190 / 14.06.2017 година е съставен в нарушение на чл. 42, т. 4 и т. 5 от ЗАНН, а издаденото въз основа на него Наказателно постановление № І - 2378 / 29.09.2017 година - в нарушение на чл. 42, т. 4 и т. 5 и чл. 57, ал. 1, т. 5 и т. 6 от ЗАНН: нито е описано нарушението, съгласно изискванията на Закона за храните, нито обстоятелствата при извършването му, нито коректно е посочена виновно нарушена законова разпоредба.

При така установеното Наказателното постановление се явява необосновано и незаконосъобразно и следва да се отмени.

Що се отнася до искането на процесуалния представител на жалбоподателя за присъждане на разноски в настоящото производство, същото следва да се остави без уважение в съответствие с Тълкувателно решение № 2 от 03.06.2009 година на ВАС по тълкувателно дело № 7 / 2008 година.

Воден от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

 

Отменя Наказателно постановление № І-2378 / 29.09.2017 година на Директора на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив, с което на ЕТ „Ян - 45 Я.Я.”, ЕИК 160118260, със седалище и адрес на управление: село Православен, община Първомай, област Пловдив, представлявано от Я.А.Я., ЕГН **********, управител, на основание чл. 48, ал. 2 от Закона за храните е наложена имуществена санкция в размер на 1000 (хиляда) лева за нарушение по чл. 15, ал. 1 от Закона за храните.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия: (п)

СЗ / АГ