№ 16

 

град Първомай, 15.03.2018 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на четиринадесети декември две хиляди и седемнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска Гаджева,

разгледа докладваното от съдията АНД № 203 по описа на Съда за 2017 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 40 / 21.09.2017 година на Кмета на Община Първомай, с което на А.Р.Д., ЕГН **********,***, е наложена глоба в размер на 250 (двеста и петдесет) лева на основание чл. 2, ал. 4 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай за нарушение на чл. 2, ал. 1, т. 11 от същата Наредба.

Жалбоподателят А.Р.Д. моли за отмяна на Наказателното постановление по мотиви, изложени в Жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна - Кметът на Община Първомай, редовно призована, не се явява и не изпраща представител. С писмото, с което е депозирана административнонаказателната преписка в съда, взема отношение по същество за отхвърляне жалбата като неоснователна и потвърждаване на Наказателното постановление.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна.

 

От фактическа страна:

Свидетелят Х.Д.К., мъжът й А.М.К. (С.), жалбоподателят А.Р.Д. с мъжа си К. Д.М. и брат си Д. Р. С. обитават съвместно парцел на улица „Бузлуджа” в град Първомай, област Пловдив, като семействата са в постоянен конфликт от съвместното си съжителстване, а от Община Първомай на Х.К. и мъжа й като на социално слаби лица срещу минимално заплащане е учредено право на строеж в друг имот в град Първомай.

Сутринта на 01.08.2017 година Х.К. и мъжът й А. К. отиват до Община Първомай, за да платят вноска за правото на строеж и пред сградата срещат Г. Д. С. – сестра на Х.. В същото време Д. С. с жена си и А.Д., които са извикани в РУ на МВР - Първомай заради преписка по предишен скандал, образувана по жалба от К., също минават през Общината да проверят какво се случва с имота им, като с тях е и първата им братовчедка К..

Между двете семейства и близките им отново възниква кавга навън – К. се скарва с Х. и удря по гърба мъжа й, след което С. с жена си, сестра си Д. и братовчедка си се отправя към Районното управление, а К. – към парка срещу сградата на полицията да изпълнява задълженията си като работник в отдел „Чистота” към Общинска администрация - Първомай.

Пред РУ на МВР идват Г. С.а и А. К.. Там Д. С. започва да се кара с него – казва му да се махат от имота на улица „Бузлуджа” и да бутат къщата си. Намесват се и жените, всички се псуват, Г. бие с обувката си А. и жена му, а К. успява да удари Х. по лицето; Д. разтървава биещите се, но кавгата продължава.

Заради крясъците навън Началникът на РУ на МВР - Първомай прекъсва оперативката и разпорежда на полицаи К.Б.Б. и Г.И.И. да проверят какво става и да вземат отношение по случая.

Органите на реда установяват до пейките в близост до Управлението групата, която се кара и псува на български и ромски, К.Б. преценя, че скандалът е между А.Д. и Х.К. и съставя на първата Акт за установяване на административно нарушение – бланка № 034708.

Въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетели, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна:

Съгласно разпоредбата на чл. 2, ал. 1, т. 11 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай (приета на основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА с Решение № 454 на Общински съвет град Първомай, взето на 30.11.2006 година по Протокол № 45, с последни изменения, съгласно Решение № 207 от 27.04.2017 година по Протокол № 21), За недопускане на действия, противни на добрите нрави и обществения ред, се забранява извършване на действия, нарушаващи обичайните норми за морал и поведение по улици, площади и други обществени места, както и неприлични жестове, словесни изрази, оскърбително отношение и държание към гражданите и органите на властта или скарване, сбиване и други действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствието на гражданите.

Административното наказание за това нарушение е посочено в чл. 2, ал. 4 от същата Наредба, чийто текст предвижда: При нарушение по ал.1, т. 3, т. 4, т. 11, т. 12 и т. 13 на виновните физически лица се налага глоба в размер от 250 до 500 лева, а при повторно нарушение глоба в размер от 500 до 1000 лева.

Компетентният административнонаказващ орган по чл. 24, ал. 2 от Наредбата – Кметът на Община Първомай – правилно квалифицира деянието и следващата се санкция, тъй като от фактите по делото безспорно се установява, че на инкриминираната дата на улица „Зорница” № 1 в град Първомай при възникналия скандал между Х.К., А. К., А.Д., Д. С., Г. С.а и К. са нарушени етичните норми за поведение в обществото, но атакуваното Наказателно постановление № 40 / 21.09.2017 година се явява необосновано и следва да се отмени.

В административнонаказателното производство при обжалване на Наказателното постановление пред Съда тежестта на доказване лежи единствено и само върху административнонаказващия орган, който с предвидените по закон процесуални способи и средства следва да докаже: 1) че е установено извършване на административно нарушение; 2) че нарушението е извършено от лицето, посочено като нарушител (лично или чрез негов представител, когато се касае за ЮЛ или ЕТ); 3) че нарушителят го е извършил виновно. Когато административнонаказващият орган не докаже някоя и от трите кумулативно посочени предпоставки, това е основание за отмяна на Наказателното постановление, а в конкретния случай не се доказва жалбоподателят да е извършил нарушението, за което е наказан.

На А.Р.Д. са вменени в отговорност скарване, обиди и псуване спрямо лицето Х.Д.К., но в съдебно Х.К. е категорична, че на 01.08.2017 година пред сградата на РУ на МВР - Първомай жалбоподателката нито й е посягала, нито се е карала с нея.

Ето защо и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд - Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 40 / 21.09.2017 година на Кмета на Община Първомай, с което на А.Р.Д., ЕГН **********,***, е наложена глоба в размер на 250 (двеста и петдесет) лева на основание чл. 2, ал. 4 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай за нарушение на чл. 2, ал. 1, т. 11 от същата Наредба.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия: (п)

СЗ / АГ