№ 20

 

град Първомай, 15.03.2018 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на четиринадесети декември две хиляди и седемнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска Гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 195 по описа на Съда за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалва се Наказателно постановление № 17-1030-003109 / 18.05.2017 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Сектор „Пътна полиция“, с което на Р.Л.Г., ЕГН **********, с адрес: *** (*) № 4, вход А, етаж 5, апартамент 21, на основание чл. 185 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 20 (двадесет) лева за нарушение по чл. 70, ал. 3 от същия закон.

Жалбоподателят Р.Л.Г. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в Жалбата. Редовно призован за съдебно заседание, не се явява, не изпраща представител, не взема становище.

Въззиваемата страна Сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Пловдив редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по Жалбата.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

 

На 24.04.2017 година младши автоконтрольор в сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР - Пловдив Д.З.Т. (актосъставител) и негов колега са дневна смяна от 07:00 до 19:00 часа и в изпълнение на задълженията си по контрол по безопасност на движението по пътищата са на установъчен пункт на 259 километър на Главен път І-8 – разклонът за село Виница, известен като Татаревска чешма.

Служителите на реда са с патрулен автомобил, с униформи и със светлоотразителни жилетки, на мястото, на което са застанали има ограничение на скоростта до 60 км/ч, пътят е прав и има 200-300 метра ясна видимост.

Около 14:00 часа полицаите виждат в посока към град Пловдив да се движи „Рено Меган” с ДК № *** без включени каквито и да са светлини и спират лекия автомобил. Шофьорът му – Р.Л.Г., казва, че е с включени дневни светлини и тогава актосъставителят забелязва зад решетката на моторното превозно средство диодни ленти, но чиято светлина не се вижда, а жалбоподателят обяснява, че не са фабрични и са добавяни допълнително.

На място на Р.Л.Г. е съставен Акт за установяване на административно нарушение - бланка № 176032, въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

За осъществяване на съдебен контрол върху законосъобразността на административнонаказателната санкция служебно е изискана информация за номер на рама и двигател на реното и фабрично монтирани дневни светлини и с Писмо рег. № 125300-16759 / 20.10.2017 година Началник-сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР - Хасково приложено изпраща Справка от АИС КАТ, от която е видно, че лек автомобил „Рено Меган” с ДК № *** е с рама № ***** и с двигател № ******, а със Служебна бележка изх. № RNBGO 113 / 01.11.2017 година „Рено Нисан България” ЕАД - София уведомява, че по сервизна информация на завода производител на автомобил с рама № ***** фабрично не са монтирани дневни светлини.

 

Фактическа обстановка се установява от показанията на актосъставителя, разпитан в качеството на свидетел, от приетите по съответния процесуален ред подробно посочени писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

С оглед на горното, за установеното нарушение административнонаказващият орган правилно ангажира отговорността на жалбоподателя за нарушение по чл. 70, ал. 3 от Закона за движение по пътищата, чийто текст визира, че през деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

Не се спори, че на инкриминираната дата, когато Р.Л.Г. е спрян за проверка, той управлява „Рено Меган” с ДК № *** без включени къси светлини, а в Жалбата се навеждат доводи, че лекият автомобил е оборудван със светлини за движение през деня, но съгласно § 6, т. 59 от Допълнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата дневни светлини са светлини, предназначени за подобряване на възприемането и видимостта на предната част на пътно превозно средство при движението му, а е констатирано от актосъставителя, че диодните ленти за решетката на реното не се забелязват от другите участници в движението по пътната мрежа.

Точно е определена санкционната норма по чл. 185 от Закона за движение по пътищата, която предвижда: За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба 20 лв., а за неспазване на императива на чл. 70, ал. 3 в Закона за движение по пътищата не е посочено нарочно наказание.

Спазена е разпоредбата на чл. 27 от ЗАНН – глобата е в рамките на закона, а размерът й е конкретно определен и административнонаказващият орган не може да го преценя.

Нарушението е описано в Акта за установяването му и в Наказателното постановление, конкретизирано по време, място и извършител и е в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 17-1030-003109 / 18.05.2017 година на Началник-група към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Сектор „Пътна полиция“, с което на Р.Л.Г., ЕГН **********, с адрес: *** (*) № 4, вход А, етаж 5, апартамент 21, на основание чл. 185 от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер на 20 (двадесет) лева за нарушение по чл. 70, ал. 3 от Закона за движение по пътищата.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

Районен съдия: (п)

СЗ