П Р О Т О К О Л

№ 63

 

гр. Първомай, 07.03.2018 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в открито заседание на седми март две хиляди и осемнадесета година, с

 

Председател: София Монева

 

при участие на секретаря Петя Монева

сложи на разглеждане гр. дeло № 481 по описа за 2017 г., докладвано от Председателя.

 

След изпълнение на процедурата по чл. 142, ал. 1 от ГПК и на именно повикване в 13:27 часа:

Ø ищецът В.Д.Щ., редовно и своевременно призован, се явява лично и с адв. Д.Д.М., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, приложено по делото;

Ø ответникът Р.Н.Г., редовно и своевременно призован, се явява;

Ø вещото лице Е.Н.Б., редовно призован, не се явява.

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА, както следва:

Ø постъпила по служебната електронна поща Молба вх. № 1453/28.02.2018 г., с която назначеното вещо лице Е.Н.Б. информира за невъзможността си да изготви и представи в срока по чл. 199 от ГПК заключение по възложената му съдебномедицинска експертиза поради несвоевременното му призоваване, моли съда да не санкционира неявяването му в настоящото съдебно заседание и при насрочване на следващото такова да съобрази дните на служебната му заетост през месец март и месец април 2018 г.;

Ø досието на НОХД № 180/2017 г. по описа на Районен съд – Първомай, постъпило със съпроводително писмо изх. № 180/2017 г./06.03.2018 г. на и. ф. Председател на Районен съд – Първомай.

 

Съдът предостави на страните възможност да изложат становище по хода на делото.

 

Адвокат Д.М.: Моля да дадете ход на делото. Получихме препис от Определение № 31/02.01.2018 г.

Ответникът Р.Г.: Моля да се отложи делото с един месец, за да мога да си наема адвокат, тъй като отскоро почнах работа и досега нямах възможност да си наема такъв. Съгласен съм да плащам на ищеца, но сумата, която той иска, е твърде непосилна за мен.

Получих препис от Определение № 31/02.01.2018 г.

Адвокат Д.М.: Моля да ни се даде възможност да постигнем евентуална спогодба с ответника.

 

Съдът предостави възможност на страните да постигнат съгласие за сключване на спогодба чрез прекъсване на заседанието за почивка от 10 минути.

Заседанието продължи в 13:40 часа с участието на страните и процесуалния представител на ищеца.

Адвокат Д.М.: Госпожо съдия, страните по настоящото производство постигнахме съгласие за сключване на спогодба, поради което моля да дадете ход на делото.

Ответникът Р.Г.: Съгласен съм с казаното от адвоката на ищеца. Тъй като постигнахме спогодба, няма нужда да си търся адвокат.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за разглеждане на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

На основание чл. 145, ал. 3 от ГПК съдът приканва страните към доброволно уреждане на спора извънсъдебно или чрез сключване на съдебна спогодба.

 

Адвокат Д.М.: Госпожо съдия, страните по настоящото производство постигнахме съгласие за сключване на спогодба в следния смисъл:

Ответникът Р.Н.Г. се задължава да заплати на ищеца В.Д.Щ. сумата от 10 000, 00 лева – обезщетение за причинени му неимуществени вреди в резултат на непозволено увреждане от 14.10.2016 г., разсрочено в следните срокове:

Ø  5 000, 00 лева – в срок до 07.06.2018 г., и

Ø  5 000, 00 лева – в срок до 31.12.2018 г.,

ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от датата на забавата до окончателното й изплащане.

Ответникът Р.Г.: Съгласен съм със спогодбата при посочените условия.

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

Ищецът В.Д.Щ.:

п

 

(В.Д.Щ.)

 

 

 

Ответникът Р.Н.Г.:

п

 

(Р.Н.Г.)

 

 

 

 

Районен съдия:

п

 

След като съобрази, че не противоречи на закона и на добрите нрави, съдът на основание чл. 234, ал. 1 от ГПК намира, че така постигнатата между страните спогодба следва да бъде одобрена, а предвид изчерпване на предмета на спора производството подлежи на прекратяване.

С оглед изхода на делото на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК в тежест на ответника следва да се присъди заплащането на дължимата се в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса за разглеждане на предявения иск в размер на 200, 00 лева, изчислена съгласно чл. 78, ал. 9, изр. І-во във вр. с чл. 69, ал. 1, т. 1 от ГПК.

По изложените съображения и на основание чл. 234, ал. 1 от ГПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатата между страните спогодба при следните параметри:

Ответникът Р.Н.Г., ЕГН: **********,***, и с адрес за призоваване: ***, се задължава да заплати на ищеца В.Д.Щ., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Д.Д.М., вписан в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес на практиката: ***, сумата от 10 000, 00 (десет хиляди) лева – обезщетение за причинени му неимуществени вреди в резултат на непозволено увреждане от 14.10.2016 г., разсрочено в следните срокове:

Ø  5 000, 00 лева – в срок до 07.06.2018 г., и

Ø  5 000, 00 лева – в срок до 31.12.2018 г.,

ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от датата на забавата до окончателното й изплащане.

ОСЪЖДА Р.Н.Г., ЕГН: **********,***, и с адрес за призоваване: ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 200, 00 лева – държавна такса за разглеждане на предявения иск.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 481/2017 г. по описа на Районен съд – Първомай.

След влизане в сила на определението за прекратяване на производството досието на НОХД № 180/2017 г. по описа на Районен съд – Първомай ДА СЕ ВЪРНЕ на състава.

Определението, в частта досежно прекратяване на производството и разноските, подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок, считано от днес, а в частта за одобряване на спогодбата е окончателно и има последици на влязло в сила решение.

 

Заседанието се закри в 14:20 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

Председател: п

 

      Секретар: п

СМ/ПМ