Р Е Ш Е Н И Е 

71

гр. Първомай, 20.07.2018 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на двадесети юни две хиляди и осемнадесета година, с

                                                                                    

             Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 231 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 330 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Постъпила е молба с правно основание чл. 50 от Семейния кодекс (СК).

.....................................................................................

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА ГРАЖДАНСКИЯ БРАК между Т.К.А., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, и Н.Г.А., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, и с настоящ адрес:***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сключен на 21.04.1990 г. в гр. Първомай, обл. Пловдив, с Акт за граждански брак № 21/21.04.1990 г., съставен от длъжностно лице по гражданското състояние при Общински народен съвет – Първомай, поради сериозно и непоколебимо взаимно съгласие.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Т.К.А., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, и Н.Г.А., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, и с настоящ адрес:***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, споразумение, по силата на което:

Ø След прекратяване на брака Н.Г.А. ще запази фамилното си име, придобито със сключване на гражданския брак, и ще продължи да се именува „А.”.

Ø Страните няма да претендират помежду си за издръжка.

Ø Местоживеенето на роденото от брака малолетно дете К. Т.А., ЕГН: **********, роден на *** г., до навършване на неговото пълнолетие ще бъде в дома на майката Н.Г.А.,***.

Ø Упражняването на родителските права по отглеждането и възпитанието на роденото от брака дете К. Т.А., ЕГН: **********, роден на *** г., се предоставят на майката Н.Г.А..

Ø На бащата Т.К.А. се определя режим на свиждане с детето К. Т.А.: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, както и 30 дни през лятото, по време, което не съвпада с годишния отпуск на майката, и по всяко друго време, включително и в делнични и празнични дни, по взаимно съгласие на родителите, при условие че това не създава неудобство както за детето, така и за родителите.

Ø Т.К.А. се задължава да заплаща на детето К. Т.А. чрез неговата майка и законен представител Н.Г.А., месечна издръжка в размер на 130, 00 (сто и тридесет) лева, считано от датата на влизане на съдебното решение за прекратяване на брака в сила до настъпване на законови обстоятелства за промяната й или нейното прекратяване.

Ø Ползването на семейното жилище, находящо се в ***, ще се предостави на съпруга Т.К.А., тъй като съпругата Н.Г.А. е напуснала същото преди три месеца и заявява, че няма и занапред няма да има претенции за ползването на описаното жилище, тъй като то е наследствена собственост на съпруга й, а тя е със задоволена жилищна нужда.

Ø Страните нямат придобити по време на брака си недвижими имоти, представляващи съпружеска имуществена общност.

Ø Страните декларират, че придобитото по време на брака движимо имущество е поделено извънсъдебно.

Ø Страните декларират, че не са поемали парични или други задължения от банки, кредитни институции или от други физически или юридически лица за задоволяване на семейни нужди, за които носят солидарна отговорност. Във връзка с това те заявяват, че ако все пак се окаже наличие на такова задължение, отговорността по неговото погасяване ще тежи върху този, който го е поел.

Ø Страните заявяват, че не са регистрирани като еднолични търговци и че нямат участие в търговски дружества.

Ø Разноските се поемат така, както са направени.

Ø Страните заявяват, че с настоящото споразумение са уредили всички имуществени и лични отношения във връзка с брака и неговото прекратяване и нямат други претенции един към друг.

ОСЪЖДА Н.Г.А., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, и с настоящ адрес:***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да заплати по сметка на Районен съд – Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 20, 00 (двадесет) лева – държавна такса за допускане на развода.

ОСЪЖДА Т.К.А., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, процесуално представляван по пълномощие от адв. С.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да заплати по сметка на Районен съд – Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 113, 60 лева (сто и тринадесет лева и шестдесет стотинки) – държавна такса за допускане на развода и за постигнатото споразумение за издръжката на детето К. Т.А..

ДА СЕ ВРЪЧИ на молителите уведомление за доброволно изпълнение на така присъдените в тяхна тежест задължения към бюджета на съдебната власт.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

СМ/ЕД