Р Е Ш Е Н И Е 

73

гр. Първомай, 20.07.2018 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на двадесети юни две хиляди и осемнадесета година, с

                                                                                    

             Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 590 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Глава двадесет и девета от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) във фазата по допускане на делбата.

Предявен е иск с правно основание чл. 34, ал. 1 от Закона за собствеността (ЗС).

Ищецът Л.Ц.В., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. М.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, моли съда да постанови срещу ответниците Ц.Т.В., ЕГН: **********,***, процесуално представляван по пълномощие от адв. И. Д. И., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, Е.Т.В., ЕГН: **********,***, процесуално представляван по пълномощие от адв. И. Д. И., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, и П.Т.В., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, решение, с което да допусне между страните делба на следния недвижим имот: поземлен имот № *** с площ от *** кв. м., за който е отреден УПИ *** от кв. * по плана на с. ***, одобрен със Заповед № РД-***г., с площ от *** кв. м., предназначен за жилищно строителство, като дворищната регулация е приложена, а уличната регулация не е приложена, при граници: от две страни улици, УПИ ***, УПИ ***и УПИ ***, ведно с построените в имота сгради: двуетажна масивна жилищна сграда със застроена площ от ** кв. м., паянтова сграда със застроена площ от ** кв. м., паянтова сграда със застроена площ от ** кв. м., навес със застроена площ от ** кв. м. и навес със застроена площ от ** кв. м., при квоти: **идеални части – за Л.Ц.В., ЕГН: **********, и по **– за Ц.Т.В., ЕГН: **********, Е.Т.В., ЕГН: **********, и П.Т.В., ЕГН: **********.

Исковата претенция се обосновава с фактически твърдения, че страните притежават гореописания недвижим имот в съсобственост, възникнала за ответниците на основание наследствено правоприемство от покойния им баща Т. П.В., а за ищцата – по силата на договор за дарение, с който баба й Л. Ц.В. й отстъпила своите **идеални части от правото на собственост върху недвижимостта.

Сочи се, че страните не са в състояние да постигнат съгласие за доброволна подялба на имуществената общност.

В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответниците не са упражнили процесуалното си право на писмен отговор.

В открито съдебно заседание ищецът чрез процесуалния си пълномощник адв. М.Д.К. поддържа иска, ответниците Ц.Т.В. и Е.Т.В. чрез довереника си адв. И. Д. И. пледират за неговото уважаване, а ответникът П.Т.В., редовно призован, не се явява и не се представлява.

След преценка на събраните доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, по реда на чл. 235, ал. 2 във вр. с чл. 12 от ГПК съдът намира от фактическа страна следното:

Видно от Удостоверения изх. № № ***за наследници, издадени съответно от Община Първомай и Кметство, с. ***, ответниците са деца и законни наследници на Т. П.В., ЕГН: **********, за чиято смърт, настъпила на ***г., е съставен Акт за смърт № ***г. от длъжностно лице по гражданското състояние при Община Първомай, и на съпругата му Л. Ц.В., ЕГН: **********, починала на ***г., за което е съставен Акт за смърт № ***г. от длъжностно лице по гражданското състояние при Кметство, с. ***.

Отсъства спор между страните, че по силата на Договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, сключен на ***г. с Нотариален акт № ***г., съставен от Първомайски районен съдия Е. З.(л. 4), Т. П.В. придобил процесния недвижим имот, ведно с построените в него къща, три стопански сгради и хамбар, през време на брака си с Л. Ц.В., която след смъртта му с Договор за дарение, оформен с Нотариален акт № ***г. по описа на Нотариус Нели Костадинова с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 428 по регистъра на Нотариалната камара (л. 5), отстъпила на своята внучка в лицето на ищцата **идеални части от правото на собственост върху делбената недвижимост, за чийто актуален регулационен статут се представя Скица № *****г. (л. 4), издадена от Община Първомай.

При така установените фактически положения съдът по правилата на чл. 235, ал. 2 от ГПК приема от правна страна следното:

Съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗС всеки съсобственик може, въпреки противна уговорка, да иска делба на общата вещ, освен ако това е несъвместимо с естеството и предназначението й или ако законът разпорежда друго. В аналогичен смисъл е и разпоредбата на чл. 69, ал. 1 от Закона за наследството (ЗН), която регламентира безусловното право на наследника да инициира прекратяване на наследствената имуществена общност. Чл. 344, ал. 1, изр. І-во от ГПК изисква в решението, с което се допуска подялбата, съдът да се произнесе по въпросите между кои лица и за кои имоти ще се извърши, както и каква е частта на всеки съсобственик.

В конкретния случай на основание чл. 19, ал. 1 от Семейния кодекс (СК, обн., ДВ, бр. 41 от 28.05.1985 г., в сила от 01.07.1985 г., отм., бр. 47 от 23.06.2009 г., в сила от 01.10.2009 г.) въз основа на Договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, сключен на ***г. с Нотариален акт № ***г., съставен от Първомайски районен съдия Е. З.(л. 4), процесният недвижим имот е принадлежал към съпружеската имуществена общност на Т. П.В. и Л. Ц.В.. Съгласно чл. 28 от СК така учреденото бездялово съпритежание е прекратено при равни дялове със смъртта на първия от тях, настъпила на ***г., поради което в наследството му е била включена ½ идеална част от делбената недвижимост. Данните, отразени в неоспореното Удостоверение № ***г. за наследници (л. 9), издадено от Община Първомай, сочат, че призовани към наследяване негови законни наследници са били синовете му в лицето на ответниците и съпругата му.

В съответствие с чл. 9, ал. 1 от ЗН наред с припадащата й се след ликвидиране на съпружеската имуществена общност ½ идеална част от правото на собственост върху имота последната е придобила в резултат на наследствено правоприемство и ¼ идеална част от дела на покойния си съпруг. Предвид казаното същата е притежавала общо **идеални части, които приживе е отстъпила на ищцата с представения договор за дарение (л. 5). Според чл. 5, ал. 1 от ЗН всеки от ответниците се е сдобил по наследство от своя баща с **идеална част.

Гореизложеното обосновава извод, че между страните е възникнало правно състояние на съсобственост по смисъла на чл. 30, ал. 1 от ЗС върху процесния недвижим имот, което, от своя страна, мотивира съда да уважи предявения иск, като допусне извършване на делбата му при следните квоти: за ищцата – **идеални части, а за всеки от ответниците – по **идеална част.

Водим от горното, и на основание чл. *5 и чл. 344, ал. 1 от ГПК съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА делба между Л.Ц.В., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. М.Д.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, Ц.Т.В., ЕГН: **********,***, процесуално представляван по пълномощие от адв. И. Д. И., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, Е.Т.В., ЕГН: **********,***, процесуално представляван по пълномощие от адв. И. Д. И., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, и П.Т.В., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, на следния недвижим имот: поземлен имот № *** с площ от *** кв. м., за който е отреден УПИ І-*** от кв. * по плана на с. ***, одобрен със Заповед № РД-***г., с площ от *** кв. м., предназначен за жилищно строителство, като дворищната регулация е приложена, а уличната регулация не е приложена, при граници: от две страни улици, УПИ ***, УПИ ***и УПИ ***, ведно с построените в имота сгради: двуетажна масивна жилищна сграда със застроена площ от ** кв. м., паянтова сграда със застроена площ от ** кв. м., паянтова сграда със застроена площ от ** кв. м., навес със застроена площ от ** кв. м. и навес със застроена площ от ** кв. м., при квоти, както следва: за Л.Ц.В., ЕГН: ********** – **идеални части, за Ц.Т.В., ЕГН: ********** – **идеална част, за Е.Т.В., ЕГН: ********** – **идеална част, и за П.Т.В., ЕГН: ********** – **идеална част.

УКАЗВА на ищеца в шестмесечен срок от влизане на решението в сила да извърши отбелязването му в Служба по вписванията – Първомай по реда на чл. 115, ал. 1 от ЗС, както и че при неизпълнение на горното в рамките на предоставения срок вписването на исковата молба губи действието си.

Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на страните.

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                         

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

СМ/ЕД