Р Е Ш Е Н И Е 

66

гр. Първомай, 06.07.2018 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на девети май две хиляди и осемнадесета година, с

                                                                                    

             Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 541 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Глава двадесет и девета от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) във фазата по допускане на делбата.

Предявен е иск с правно основание чл. 69, ал. 1 от Закона за наследството (ЗН).

Ищците С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, и Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, молят съда да постанови срещу ответниците Н.Т.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, К.Т.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, С.П.С., ЕГН: **********, с адрес: ***, Т.П.Ч., ЕГН: **********, с адрес: ***, А.П.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, П.П.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, и И.К.П., ЕГН: **********, с адрес: ***, решение, с което да допусне между страните, с изключение на ответника С.П.С., делба на следните недвижими имоти, находящи се в землището на ***: поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване нива, с площ от ***дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“, при граници: имоти № № ***, ***, *** и ***; поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване нива, с площ от ***дка, четвърта и пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“, при граници: имоти № № ***, ***, ***, ***, *** и ***, и поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване нива, с площ от ***дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“, при граници: имоти № № ***, ***, ***, ***, *** и ***, при квоти: 2/16 идеални части – за С.Х.Н., 2/16 идеални части – за Х.Н.Н., 2/16 идеални части – за Д.Н.Р., 1/16 идеална част – за Н.Т.Т., 1/16 идеална част – за К.Т.И., 2/16 идеални части – за Т.П.Ч., 2/16 идеални части – за А.П.Х., 2/16 идеални части – за П.П.Х., и 2/16 идеални части – за И.К.П., а между страните, с изключение на ответника И.К.П., делба на поземлен имот № *** по плана за обезщетяване, с начин на трайно ползване ***, с площ от ***дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“, при граници: имоти № № ***, *** и ***, при квоти: 2/16 идеални части – за С.Х.Н., 2/16 идеални части – за Х.Н.Н., 2/16 идеални части – за Д.Н.Р., 1/16 идеална част – за Н.Т.Т., 1/16 идеална част – за К.Т.И., 2/16 идеални части – за С.П.С., 2/16 идеални части – за Т.П.Ч., 2/16 идеални части – за А.П.Х., и 2/16 идеални части – за П.П.Х..

Исковата претенция се обосновава с фактически твърдения, че страните, с изключение на ответника И.К.П., са придобили гореописаните недвижимости в съсобственост на основание наследствено правоприемство, настъпило след смъртта на общия им наследодател Х.Н. И., бивш жител ***, а по силата на Постановление за възлагане на недвижим имот от 27.05.2016 г., издадено от Частен съдебен изпълнител Н. В.с рег. № *** и с район на действие Окръжен съд – Пловдив, наследственият дял на ответника С.П.С. от правото на собственост върху процесните три ниви е преминал в патримониума на ответника И.К.П.. Сочи се, че страните не са в състояние да постигнат съгласие за доброволна подялба на имуществената общност.

В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответниците Н.Т.Т., К.Т.И., С.П.С., Т.П.Ч., А.П.Х. и П.П.Х. не са упражнили процесуалното си право на писмен отговор, а ответникът И.К.П. депозира отговор вх. № 7984/21.11.2017 г., с който наред с доводи за наличие на процесуални пречки за развитие на производството навежда, че притежава трите процесни ниви в съсобственост с ищците, но частта, която е придобил по силата на Постановление за възлагане на недвижим имот от 27.05.2016 г., е 1/6.

В открито съдебно заседание ищците чрез процесуалния си пълномощник адв. А.Н.Н. и ответниците Н.Т.Т., К.Т.И., С.П.С., Т.П.Ч., А.П.Х. и П.П.Х. лично пледират за допускане на делбата, а ответникът И.К.П., редовно призован, не се явява и не се представлява.

След преценка на събраните доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, по реда на чл. 235, ал. 2 във вр. с чл. 12 от ГПК съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗС всеки съсобственик може, въпреки противна уговорка, да иска делба на общата вещ, освен ако това е несъвместимо с естеството и предназначението й или ако законът разпорежда друго. В аналогичен смисъл е и разпоредбата на чл. 69, ал. 1 от ЗН, която регламентира безусловното право на наследника да инициира прекратяване на наследствената имуществена общност. Чл. 344, ал. 1, изр. І-во от ГПК изисква в решението, с което се допуска подялбата, съдът да се произнесе по въпросите между кои лица и за кои имоти ще се извърши, както и каква е частта на всеки сънаследник.

Въз основа на Решение № 06/08.12.1995 г. за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи съгласно плана за земеразделяне в землището на с. *** (л. 5 – л. 6), издадено на основание чл. 27 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ППЗСПЗЗ) от Поземлена комисия – Първомай, и Решение № 10ОБ/20.09.2007 г. за обезщетяване със земеделска земя съгласно плана за обезщетяване в землището на с. *** (л. 7 – л. 8), издадено на основание чл. 27а от ППЗСПЗЗ от Общинска служба по земеделие и гори – Първомай, чийто легитимиращ ефект е прогласен в чл. 17, ал. 1, изр. VІ-то, чл. 19а, ал. 10 във вр. с ал. 4, т. 4 във вр. с чл. 17, ал. 1, изр. ІV-то от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) и чл. 27, ал. 3 и чл. 27а, ал. 2 от ППЗСПЗЗ, се установява, че към наследството на лицето Х.Н. И. (В.), роден на *** г., за чиято смърт, настъпила на ***г., е съставен Акт за смърт № ***г. от длъжностно лице по гражданското състояние при Община Първомай, е възстановена собствеността върху следните недвижими имоти в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, индивидуализирани според Скици № № ***г. (л. 17), ***г. (л. 18), ***г. (л. 19) и ***г. (л. 20), издадени от Общинска служба по земеделие – Първомай:

Ø  поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“, при граници и съседи: имот № ***– нива на А. П. К., имот № *** – полски път на Община Първомай, имот № *** – нива на наследниците на А. И. М., и имот № *** – нива на наследниците на Н. С. К.;

Ø  поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, от които ***дка – пета категория на земята при неполивни условия, и ***дка – четвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“, при граници и съседи: имот № *** – нива на М. И. Р. и др., имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., имот № *** – нива на К. В. Г., имот № *** – нива на А. П. Д., имот № *** – нива на наследниците на Н. Т. П., имот № *** – нива на Н. А. С., и имот № *** – полски път на Община Първомай;

Ø  поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“, при граници и съседи: имот № *** – нива на Л. Н. В.и др., имот № *** – нива на З. Д. Й., имот № *** – нива на Г. Я. Г.и др., имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., имот № *** – полски път на Община Първомай, и имот № *** – нива на „***” ЕООД и др., и

Ø  поземлен имот № *** по плана за обезщетяване с начин на трайно ползване: ***, с площ от ***дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“, при граници и съседи: имот № *** – *** на Г. Я. Я., имот № *** – полски път на Община Първомай, и имот № *** – отводнителен канал на Община Първомай.

            Гореизложеното обосновава извод, че на основание наследствено правоприемство така реституираното право на собственост върху изброените недвижимости, което чл. 91а, изр. ІІ-ро във вр. с изр. І-во от Преходните разпоредби на ЗН дефинира като „новооткрито наследство”, принадлежи общо на законните наследници на праводателя Х.Н. И. (В.), чийто кръг се определя съобразно приложимата към момента на смъртта му нормативна уредба на ЗН (в този смисъл Тълкувателно решение № 1/04.11.1998 г. на ВКС по тълк. гр. д. № 1/1998 г., ОСГК) и между които възниква правно състояние на съсобственост по смисъла на чл. 30, ал. 1 от ЗС, подлежащо съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗС на ликвидиране чрез делба.

Данните, отразени в неоспорените Удостоверения за наследници изх. № № ***г. (л. 11 – л. 12), 324/07.08.2017 г. (л. 13 – л. 14) и 367/21.08.2017 г., издадени от Кметство, ***, сочат, че към момента на откриване на наследството на лицето Х.Н. И. (В.) призовани към наследяване негови законни наследници са били:

Ø дъщерите му Т. Х. Н., ЕГН: **********, починала на ***г., и М. Х.Х., ЕГН: **********, починала на ***г., родени от първия му брак, сключен с И. Д.Н., родена на *** г. и починала на ***г.;

Ø втората му съпруга Д. А.В.а, ЕГН: **********, починала на ***г., и

Ø роденият от брака му с последната негов син Н. Х.Н., ЕГН: **********, починал на ***г.

Ответниците С.П.С. и Т.П.Ч. са деца на покойния пряк наследник Т. Х. Н., чийто съпруг П. С. Н., ЕГН: **********, е починал на ***г., а ответниците А.П.Х. и П.П.Х. са синове на покойния пряк наследник М. Х.Х.. Ищците С.Х.Н., Х.Н.Н. и Д.Н.Р. са съответно съпруга и деца на покойния пряк наследник Н. Х.Н..

Доколкото според Удостоверение за сключен граждански брак (л. 94), издадено на ***г. от Община Първомай, вторият брак на наследодателя е сключен на ***г. преди колективизацията, по аргумент на противното от чл. 9а от ЗН правоприемниците на преживялата го негова съпруга Д. А.В.а в лицето на ответниците Н.Т.Т. и К.Т.И., които са дъщери на сина й Т. К. Т., ЕГН: **********, починал на ***г., също наследяват съответен дял от възстановената собственост. 

Прилагайки материалноправните правила на чл. 5, ал. 1 и чл. 9, ал. 1 от ЗН, чиято редакция е останала непроменена от приемането на нормативния акт (обн., ДВ, бр. 22 от 29.01.1949 г., в сила от 29.04.1949 г.) до настоящия момент, при определяне на делбените квоти съдът съобрази следното:

Цитираните норми отреждат за трите деца на наследодателя и преживялата го съпруга Д. А.В.а по ¼ идеална част от делбеното имущество. Дяловете на покойните преки наследници Т. Х. Н. и М. Х.Х. се разпределят по равно между техните деца, поради което на всеки от ответниците С.П.С., Т.П.Ч., А.П.Х. и П.П.Х. се полага по 1/8 идеална част (2/16 идеални части).

След кончината на Д. А.В.а частта й е преминала в патримониума на синовете й Т. К. Т. и Н. Х.Н. при равни квоти от по 1/8. Сумарно с припадащата му се ¼ идеална част от откритото със смъртта на баща му Х.Н. И. (В.) наследство Н. Х.Н. е притежавал общо 3/8 идеални части от наследствената маса. Като негови законни наследници съпругата и децата му в лицето съответно на ищците С.Х.Н., Х.Н.Н. и Д.Н.Р. се сдобиват с по 1/8 идеална част (2/16 идеални части). След смъртта на Т. К. Т. всяка от дъщерите му – ответниците Н.Т.Т. и К.Т.И., получава 1/16 идеална част.

На основание чл. 496, ал. 1 от ГПК с влязло в законна сила на 13.06.2016 г. Постановление за възлагане на недвижим имот (л. 9 – л. 10), издадено на 27.05.2016 г. по изпълнително дело № ***по описа на Частен съдебен изпълнител Н. В.с рег. № *** и с район на действие Окръжен съд – Пловдив, в полза на ответника И.К.П. в качеството му на купувач на публична продан, който видно от приложената Справка по вх. № ***г. от Национална база данни „Население” (л. 95) е брачно необвързан към датата на имущественото разместване, е възложена 1/6 идеална част от процесните имоти № № ***, *** и ***, посочена като притежавана от ответника С.П.С..

С оглед на разпоредбата на чл. 496, ал. 2, изр. І-во от ГПК, според която от деня на влизане в сила на постановлението за възлагане купувачът придобива всички права, които длъжникът е имал върху имота, публичната продан се характеризира като специфичен самостоятелен деривативен придобивен способ по смисъла на чл. 77 от ЗС. Предвид казаното вещноправният му прехвърлителен ефект следва да се зачете, но единствено по отношение на обема от права, който е принадлежал на длъжника към момента на правоприемството, а именно за 1/8 идеална част (2/16 идеални части) от правото на собственост върху възложените ниви.

Гореизложеното мотивира съда да допусне подялба на:

1. поземлени имоти № № ***, *** и *** между ищците и ответниците Н.Т.Т., К.Т.И., Т.П.Ч., А.П.Х., П.П.Х. и И.К.П., при квоти, както следва:

Ø за всеки от ищците и ответниците Т.П.Ч., А.П.Х., П.П.Х. и И.К.П. – по 2/16 идеални части, и

Ø за всеки от ответниците Н.Т.Т. и К.Т.И. – по 1/16 идеална част, и

2.   поземлен имот № *** между ищците и ответниците Н.Т.Т., К.Т.И., С.П.С., Т.П.Ч., А.П.Х. и П.П.Х., при същите квоти, а за С.П.С. – 2/16 идеални части.

Водим от горното, и на основание чл. 235 и чл. 344, ал. 1 от ГПК съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА делба между С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, Н.Т.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, К.Т.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, Т.П.Ч., ЕГН: **********, с адрес: ***, А.П.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, П.П.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, и И.К.П., ЕГН: **********, с адрес: ***, на следните недвижими имоти:

Ø поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № ***– нива на А. П. К., имот № *** – полски път на Община Първомай, имот № *** – нива на наследниците на А. И. М., и имот № *** – нива на наследниците на Н. С. К.;

Ø поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, от които ***дка – пета категория на земята при неполивни условия, и ***дка – четвърта категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № *** – нива на М. И.а Р. и др., имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., имот № *** – нива на К. В. Г., имот № *** – нива на А. П. Д., имот № *** – нива на наследниците на Н. Т. П., имот № *** – нива на Н. А. С., и имот № *** – полски път на Община Първомай, и

Ø поземлен имот № *** по плана за земеразделяне с начин на трайно ползване: НИВА, с площ от ***дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № *** – нива на Л. Н. В.и др., имот № *** – нива на З. Д. Й., имот № *** – нива на Г. Я. Г.и др., имот № *** – нива на Ш. Р. Ш., имот № *** – полски път на Община Първомай, и имот № *** – нива на „***” ЕООД и др., при квоти, както следва:

Ø за С.Х.Н., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части,

Ø за Х.Н.Н., ЕГН: ********** 2/16 идеални части,

Ø за Д.Н.Р., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части,

Ø за Н.Т.Т., ЕГН: ********** 1/16 идеална част,

Ø за К.Т.И., ЕГН: ********** – 1/16 идеална част,

Ø за Т.П.Ч., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части,

Ø за А.П.Х., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части,

Ø за П.П.Х., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части, и

Ø за И.К.П., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части.

ДОПУСКА делба между С.Х.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, Х.Н.Н., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, Д.Н.Р., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. А.Н.Н., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Стара Загора, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, Н.Т.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, К.Т.И., ЕГН: **********, с адрес: ***, С.П.С., ЕГН: **********, с адрес: ***, Т.П.Ч., ЕГН: **********, с адрес: ***, А.П.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, и П.П.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, на поземлен имот № *** по плана за обезщетяване с начин на трайно ползване: ***, с площ от ***дка, пета категория на земята при неполивни условия, находящ се в местността „***“ в землището на с. *** с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № *** – *** на Г. Я. Я., имот № *** – полски път на Община Първомай, и имот № *** – отводнителен канал на Община Първомай, при квоти, както следва:

Ø за С.Х.Н., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части,

Ø за Х.Н.Н., ЕГН: ********** 2/16 идеални части,

Ø за Д.Н.Р., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части,

Ø за Н.Т.Т., ЕГН: ********** 1/16 идеална част,

Ø за К.Т.И., ЕГН: ********** – 1/16 идеална част,

Ø за С.П.С., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части,

Ø за Т.П.Ч., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части,

Ø за А.П.Х., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части, и

Ø за П.П.Х., ЕГН: ********** – 2/16 идеални части.

УКАЗВА на ищците в шестмесечен срок от влизане на решението в сила да извършат отбелязването му в Служба по вписванията – Първомай по реда на чл. 115, ал. 1 от ЗС, както и че при неизпълнение на горното в рамките на предоставения срок вписването на исковата молба губи действието си.

Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на страните.

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                         

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

СМ/ЕД