Р Е Ш Е Н И Е 

64

гр. Първомай, 22.06.2018 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на двадесет и трети май две хиляди и осемнадесета година, с

                                                                                    

             Председател: С. Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 511 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 330 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Постъпила е молба с правно основание чл. 50 от Семейния кодекс (СК).

.......................................................................................................................

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА ГРАЖДАНСКИЯ БРАК между В.Т.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. М. Н. Л., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, и Е.Х.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.И.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сключен на 08.05.2011 г. в гр. Първомай, обл. Пловдив, с Акт за сключен граждански брак № 13/08.05.2011 г., съставен от длъжностно лице по гражданското състояние при Община Първомай, поради сериозно и непоколебимо взаимно съгласие.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между В.Т.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. М. Н. Л., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, и Е.Х.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.И.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, споразумение, по силата на което:

І.  Относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права върху децата и личните отношения с децата:

1.   От брака си съпрузите имат две родени деца: Т. В.Т., ЕГН: **********, роден на *** г., и Х. В. Т., ЕГН: **********, роден на *** г.

2.   Съпрузите се споразумяват, че родителските права върху двете родени от брака им малолетни деца Т. В.Т., ЕГН: **********, роден на *** г., и Х. В. Т., ЕГН: **********, роден на *** г., се предоставят за упражняване на майката Е.Х.Т., ЕГН: **********.

3.   Съпрузите се споразумяват, че след прекратяване на брака им с влязло в сила съдебно решение родените от брака им две малолетни деца – Т. В.Т., ЕГН: **********, роден на *** г., и Х. В. Т., ЕГН: **********, роден на *** г., ще са с местоживеене при (ще живеят съвместно с) майката Е.Х.Т., ЕГН: **********, на адрес: ***.

4.   Съпрузите се споразумяват, че бащата В.Т.Т., ЕГН: **********, има право на лични отношения с двете родени от брака деца – Т. В.Т., ЕГН: **********, роден на *** г., и Х. В. Т., ЕГН: **********, роден на *** г., като ги вижда и взема със себе си всяка първа и трета седмица от месеца във времето от 17:00 часа в петък до 18:00 часа в неделя (т.е. с преспиване); както и всяка втора и четвърта седмица от месеца във времето от 17:00 часа във вторник до 20:00 часа в сряда на съответните втора и четвърта седмица от месеца (т.е. с преспиване); както и петнадесет последователни календарни дни през месец юни през лятната ваканция на децата, които да не съвпадат с платения годишен отпуск на майката, петнадесет последователни календарни дни през месец юли през лятната ваканция на децата, които да не съвпадат с платения годишен отпуск на майката и десет последователни календарни дни през месец август през лятната ваканция на децата, които да не съвпадат с платения годишен отпуск на майката. През време на платения годишен отпуск на майката бащата няма да се ползва от режима си на лични отношения с децата.

За първа седмица от месеца по смисъла на първи абзац на т. 4 ще се счита тази, в която всички дни са с дати от същия месец.

Режимът на лични отношения между бащата и децата включва и всяка четна календарна година за Коледните празници във времето от 10:00 часа на 24.12. (двадесет и четвърти декември) до 19:00 часа на 26.12. (двадесет и шести декември) с непрекъснато преспиване; както и всяка нечетна календарна година за Новогодишните празници във времето от 10:00 часа на 30.12. (тридесети декември) до 19:00 часа на 01.01. (първи януари) с непрекъснато преспиване; както и всяка четна календарна година за източноправославните Великденски празници във времето от 10:00 часа на първия ден от празниците до 19:00 часа на последния ден от празниците с непрекъснато преспиване.

Страните се съгласяват, че всяка нечетна календарна година за Коледните празници, всяка четна календарна година за Новогодишните празници, както и всяка нечетна календарна година за източноправославните Великденски празници, през всички календарни години, през които децата ще бъдат с майката, бащата няма да се ползва от режима си на лични отношения с децата.

На рождените дни на всеки от родителите, като този на бащата е на 15.09., а този на майката е на 10.05., както и на именните дни на всеки от родителите, а именно на: 10.02. – за бащата, и на 05.09. – за майката, децата ще бъдат при празнуващия родител с преспиване, през които дни бащата няма да се ползва от определения режим на лични отношения.

5.   Правото да се определи училището, в което учат децата, не подлежи на разпределение и всякога трябва да се упражнява от двамата родители съвместно. Ако такова съгласие не може да бъде постигнато, спорът се решава по реда на чл. 123, ал. 2 от СК.

ІІ. Относно дължимата издръжка:

1.   Във връзка с отглеждането и възпитанието на двете родени от брака им малолетни деца – Т. В.Т., ЕГН: **********, роден на *** г., и Х. В. Т., ЕГН: **********, роден на *** г., съпрузите се споразумяват бащата В.Т.Т., ЕГН: **********, да заплаща на Е.Х.Т., ЕГН: **********, като майка и законен представител на малолетните деца Т. В.Т., ЕГН: **********, и Х. В. Т., ЕГН: **********, ежемесечна издръжка за всяко едно от децата в размер на по 130 (сто и тридесет) лева, считано от влизане в сила на решението до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена месечна вноска от падежа до окончателното й изплащане. Ежемесечната издръжка за всяко едно от децата е платима до 20-о (двадесето) число на текущия календарен месец, за който се дължи, по банков път – чрез превеждането им по банкова сметка ***: ***, BIC: *** „***” АД, с юридическо наименование „***” АД, с титуляр Е.Х.Т., ЕГН: **********,***.

2.   Съпрузите се споразумяват, че след прекратяване на брака им с влязло в сила съдебно решение няма да си дължат издръжка един на друг предвид обстоятелството, че са работоспособни и са в състояние всеки сам да реализира доходи, подсигуряващи личните му нужди.

3.   Съпрузите се споразумяват, че никой от тях няма понастоящем, нито ще има за в бъдеще спрямо другия претенции за заплащане на издръжка помежду си.

ІІІ. Имуществени отношения между съпрузите:

1.   През време на брака съпрузите не са придобили никакво недвижимо имущество, представляващо  съпружеска  имуществена  общност, поради което и не поделят такова.

2.   Съпрузите се споразумяват, че придобитото по време на брака им и представляващо съпружеска имуществена общност моторно превозно средство, а именно: лек автомобил марка „***”, модел „***”, с регистрационен № ***, идентификационен № ***, двигател № ***, цвят сив металик, брой места – 4+1, след прекратяване на брака им с влязло в сила съдебно решение ще остане да се притежава от съпрузите в обикновена дялова съсобственост и при равни части за всеки един от тях.

3.   След прекратяване на брака на съпрузите с влязло в сила съдебно решение същото моторно превозно средство ще се ползва от съпруга В.Т.Т. и последният заявява, че понастоящем визираното моторно превозно средство се намира в негово владение и се ползва от него.

4.   Придобитото по време на брака на съпрузите движимо имущество (извън посоченото в точка 2-ра на настоящия раздел ІІІ-ти моторно превозно средство), представляващо съпружеска имуществена общност, съпрузите са си поделили извънсъдебно – доброволно и окончателно, при което изрично заявяват и декларират, че по повод делбата на същото движимо имущество не си дължат един на друг каквито и да било суми за уравняване на дяловете си.

5.   В случай че по време на брака си съпрузите Е.Х.Т. и В.Т.Т. са поели задължения по заеми, кредити, ипотеки и други подобни, последните се изпълняват и погасяват след прекратяването на брака им с влязло в сила съдебно решение от съпруга, който се е задължил лично по тях.        

6.   Съпрузите не притежават парични влогове, придобити в режим на съпружеска имуществена общност, поради което не следва да поделят такива.

7.   Съпрузите заявяват, че нямат помежду си никакви взаимни претенции към фирмите и дяловете в търговски дружества, които притежава всеки един от тях, както и към личните си парични влогове.

8.   Съпрузите се споразумяват, че никой от тях няма спрямо другия претенции по чл. 30 от СК.

IV. Относно семейното жилище:

1.   Съпрузите се споразумяват, че след прекратяване на брака им с влязло в сила съдебно решение семейното им жилище, находящо се в ***, което е собственост на родителите на съпруга В.Т.Т., ще се ползва от съпруга В.Т.Т., ЕГН: **********.

2.   По отношение на семейното жилище, находящо се в ***, съпругата Е.Х.Т., ЕГН: **********, не изразява претенция по чл. 56 от СК за предоставяне ползването му, нито понастоящем, нито за в бъдеще.

V. Относно фамилното име:

1. След прекратяване на брака с влязло в сила съдебно решение съпругата Е.Х.Т., ЕГН: **********, ще преустанови да носи брачното си фамилно име „Т.”, като занапред ще се назовава с предбрачното си фамилно име „Х.”.

VI. Относно разноските по делото:

1. Съпрузите се споразумяват, че направените по настоящото дело разноски се поемат от всеки един от съпрузите така, както са ги направили и както са им присъдени по съдебното решение, с което се прекратява брака помежду им.

Съпрузите молители заявяват, че с настоящото споразумение уреждат помежду си напълно, окончателно и безспорно всички лични и имуществени въпроси, свързани с развода, както и личните и имуществени последици от същия.

            Съпрузите молители заявяват, че за в бъдеще няма да имат каквито и да било спорове и претенции един към друг относно последиците от развода.

ОСЪЖДА Е.Х.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.И.К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да заплати по сметка на Районен съд – Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 20, 00 (двадесет) лева – държавна такса за допускане на развода.

ОСЪЖДА В.Т.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. М. Н. Л., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да заплати по сметка на Районен съд – Първомай в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 207, 20 лева (двеста и седем лева и двадесет стотинки) – държавна такса за допускане на развода и за постигнатото споразумение за издръжката на децата Т. В.Т. и Х. В. Т..

ДА СЕ ВРЪЧИ на молителите уведомление за доброволно изпълнение на така присъдените в тяхна тежест задължения към бюджета на съдебната власт.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:      (п)

 

СМ/ЕД