ПРОТОКОЛ № 16

 

03.04.2017 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

първи съдебен състав

на трети април

две хиляди и седемнадесета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

Секретар:

Венета Хубенова

Прокурор:

Валерий Велчев

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НОХ дело №

51

по описа за

2017

година

 

Производството е по реда на чл. 381 и следващите от НПК.

 

На именното повикване в

10:30

часа

 

Ø           за прокуратурата съгласно Писмо изх. № 1125 / 2016 година от 28.03.2017 година на Окръжна прокуратура – Пловдив, редовно призована, се явява Валерий Велчев, прокурор от Районна прокуратура – Първомай;

Ø           обвиняемият М.С.Х., редовно призован, се явява лично и със защитника си адвокат В.А.В. ***, редовно уведомен по телефона.

 

По хода на делото:

 

Прокурор Валерий Велчев: Да се даде ход на делото.

Адвокат В.В.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото.

 

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

Обвиняемият М.С.Х., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, с висше образование, мениджър продажби в „Герми” ЕООД - ***, с адрес:***.

 

Съдът провери връчени ли са преписите и съобщенията на основание чл. 254 и чл. 255 от НПК.

 

Обвиняемият М.Х.: Връчен ми е екземпляр от споразумението за решаване на делото и от разпореждането.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274 от НПК срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и другите им права по закон.

Отводи и искания в тази насока не се направиха.

Съдът на основание чл. 275, ал. 1 от НПК даде възможност на страните да направят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам искания по реда на съдебното следствие. Няма да соча други доказателства.

Адвокат В.В.: Ние също нямаме доказателствени искания и такива по реда на съдебното следствие. Не възразявам, че Споразумението ни се връчи днес в съдебно заседание.

 

С оглед изявленията на страните Съдът намира, че следва да се даде ход на съдебното следствие, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на съдебното следствие.

Докладва се споразумението с прочитането му от прокурора.

 

Прокурор Валерий Велчев: На основание чл. 381 и следващите от НПК по предложение на прокурор при Окръжна прокуратура - Пловдив е изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото е обсъдено между Окръжна прокуратура - Пловдив, представлявана от Светлозар Чераджийски, и защитника на обвиняемия М.С.Х. адвокат В.А.В. и с участието на самия обвиняем. Моля на основание чл. 382, ал. 7 от НПК да одобрите споразумението и да прекратите наказателното производство.

Смисълът на сключването на споразумението и всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние, са обсъдени с обвиняемия М.С.Х.. Същият е декларирал съгласието си, като е положил доброволно подписа си върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. От обществено опасното поведение на обвиняемия няма причинени съставомерни имуществени вреди.

Адвокат В.В.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. От обществено опасното поведение на доверителя ми няма причинени имуществени вреди.

Обвиняемият М.Х.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че в предложението за споразумение се налагат промени за прецизност във връзка с повдигнатото обвинение, които не накърняват правото на защита на обвиняемия и защитника му.

В представения по досъдебното производство Протокол № 21 / 24.02.2016 година за извършена взривотехническа експертиза (съгласно който веществените доказателства, предмет на престъплението, са унищожени без остатък при експеримента) се сочи, че предоставените за изследване дванадесет електродетонатора ЕДМАН – 25 са взривни вещества, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, легалната дефиниция, за които е посочена в чл. 3. Същевременно разрешителният режим по боравенето с взривни вещества – придобиване, съхранение, носене и употреба – от физически и юридически лица, е уреден в чл. 50, ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

С оглед на горното Съдът намира, че посочването на цитираните разпоредби от специалния закон следва да бъдат включени при изписване на конкретизирания състав на престъплението, за което М.С.Х. е подведен под наказателна отговорност и предлага промени в тази насока.

 

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с предложението на Съда.

Адвокат В.В.: Съгласни сме.

Обвиняемият М.Х.: Съгласен съм.

 

С оглед на изявленията на страните и на основание чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК Съдът намира, че споразумението следва да има следния окончателен вид:

 

Обвиняемият М.С.Х., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, с висше образование, мениджър продажби в „Герми” ЕООД - ***, с адрес:***, се признава за виновен в това, че на 16.09.2015 година в град Първомай, област Пловдив, без да има за това надлежно разрешение по чл. 50, ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, държи взривни вещества по чл. 3 от Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия – дванадесет електродетонатора ЕДМАН - 25 (електродетонатор милисекунден антигрузитен нормална електрическа устойчивост, 25 милисекунди закъснение между степените), медна гилза, два жълти проводника, произведени в „Арсенал” – Казанлък, както следва:

·  пет електродетонатора ЕДМАН - 25 – седма степен на закъснение;

·  три електродетонатора ЕДМАН - 25 – четвърта степен на закъснение;

·  два електродетонатора ЕДМАН - 25 – втора степен на закъснение;

·  два електродетонатора ЕДМАН - 25 – нулева степен на закъснение,

поради което и на основание чл. 339, ал. 1 от НК във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години.

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от определеното наказание лишаване от свобода се приспада времето, през което обвиняемият М.С.Х. е задържан по чл. 64, ал. 2 от НПК, считано от 17.09.2015 година до 18.09.2015 година, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК М.С.Х. се задължава да заплати по сметка на Окръжна прокуратура – Пловдив сумата от 47,26 лева (четиридесет и седем лева и двадесет и шест стотинки) за извършена взривотехническа експертиза на досъдебното производство.

 

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат В.В.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият М.Х.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

Прокурор:

(п)

Обвиняем:

(п)

 

(Валерий Велчев)

 

(М.Х.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. В.В.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение с предложените и приетите промени е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство - прекратено.

Ето защо на основание чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Одобрява постигнатото между Окръжна прокуратура - Пловдив, представлявана от прокурор Валерий Велчев, прокурор от Районна прокуратура – Първомай, обвиняемия М.Х. и защитника му адвокат В.В. споразумение за решаване на НОХД № 51 / 2017 година по описа на Районен съд – Първомай, с което се отменя взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение гаранция в размер на 10000 (десет хиляди) лева.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК прекратява производството по НОХД № 51 / 2017 година по описа на Районен съд - Първомай.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 11:00 часа.

 

 

 

Председател:

(п)

Секретар:

(п)

 

СЗ / ВХ