ПРОТОКОЛ № 6

 

07.03.2017 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

първи съдебен състав

на седми март

две хиляди и седемнадесета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Секретар:

В.Х.

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

АН дело №

326

по описа за

2016

година

 

На именното повикване в

10:30

часа

 

Ø           за жалбоподателя „Рефлекс 2014” ООД, град Първомай, редовно призован чрез Управителя, се явяват Управителят и адвокат Б. С. С. от ***, който представя Пълномощно от 06.03.2017 година;

Ø           за въззиваемата страна, Директора на Дирекция „Обслужване” при Териториална дирекция на Национална агенция по приходите – Пловдив, редовно призована, се явява юрисконсулт К. Г. Б., която представя Пълномощно № 838 / 28.11.2014 година на Изпълнителния директор на Националната агенция за приходите;

Ø           актосъставителят Р.С.Т., редовно призован в качеството на свидетел, не се явява – видно от върнатия отрязък от призовка, същата е връчена на 13.01.2017 година чрез работодателя.

 

По хода на делото:

 

Адвокат Б. С.: Да се даде ход на делото.

Юрисконсулт К. Б.: Правя възражение срещу хода на делото и по-точно срещу компетентния да разгледа производството съд.

Тъй като нарушението е извършено чрез бездействие, считам, че местоизвършването му е там, където се дължи съответното действие. В случая нарушението се изразява в неначисляването на данък, като последният момент от фактическия състав, в който нарушението се счита за довършено, е подаването на справка декларация в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите - в случая това е град Пловдив и компетентният, според мен, да разгледа делото съд е в град Пловдив.

В Районен съд – Пловдив спрямо дружеството жалбоподател към момента са приключили три дела за такова нарушение. В момента тече четвърто дело - не мога да посоча номерата на делата, но според трайната практика на ВКС за нарушение, изразено в неначисляване на ДДС, компетентен е районният съд, в чийто район се намира съответната териториална дирекция на НАП. По настоящия казус това е Дирекцията в град Пловдив, в която следва да бъде извършено дължимото действие – подаването на справката декларация и дневника за продажби.

Адвокат Б. С.: Аз мисля, че доводите на колегата са правилни с малка забележка. Град Първомай също е в територията на ТД на НАП – Пловдив и дали делото ще се гледа в Първомайския или Пловдивския съд е без значение, според мене. И двете районни съдилища са на територията на ТД на НАП – Пловдив.

Все пак предоставям на Съда.

Юрисконсулт К. Б.: На територията на ТД на НАП – Пловдив са обособени няколко офиса, работни места, за обслужване на клиенти, където лицата могат да изпълнят законовото си задължение по подаване на справка декларация. Давам пример с Офис - Пазарджик – когато е следвало да бъде подадена там справката декларация, делата са разглеждани от Районен съд – Пазарджик, като уточнявам, че офисът в Пазарджик също е към Териториална дирекция на НАП – Пловдив.

 

С Разпореждане № 27513 / 21.12.2016 година на Районен съд – Пловдив, ХVІ наказателен състав, производството по АНД № 896 / 2016 година е прекратено с мотиви, че жалбоподателят „Рефлекс 2014” ООД - Първомай извършва нарушението по чл. 180, ал. 2 от ЗДДС чрез бездействие, поради което деянието е осъществено на мястото по седалището на отговорното дружество.

Съгласно текста на чл. 96, ал. 1 от ЗДДС: Всяко данъчно задължено лице с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 14-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон, а чл. 100, ал. 1 от Закона визира: Всяко данъчно задължено лице, за което не са налице условията за задължителна регистрация по чл. 96, ал. 1, има право да се регистрира по този закон.

Но и в двата случая по аргумент от чл. 101, ал. 1 от ЗДДС регистрацията се извършва чрез подаване на заявление по образец в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.

След извършените преобразувания от 01.01.2010 година в системата на НАП липсват самостоятелни субекти, които да включват територията на град Първомай, извън структурата на ТД на НАП – Пловдив, т.е. в случая компетентна се явява ТД на НАП – Пловдив, в която „Рефлекс 2014” ООД - Първомай е следвало да подаде заявление за регистрация на основание чл. 96 от ЗДДС и нарушението, предмет на настоящия казус, се явява извършено в град Пловдив и по правилата на чл. 59, ал. 1 от ЗАНН компетентен да разгледа делото е Районен съд – Пловдив.

С оглед на горното и като се съобрази с изявленията на страните настоящият съдебен състав счита, че следва да се повдигне спор за подсъдност между Районен съд – Първомай и Районен съд – Пловдив, като за разрешаването на този спор делото се изпрати на Върховния касационен съд на Република България.

Ето защо и на основание чл. 44, ал. 1 от НПК и чл. 84 от ЗАНН Съдът

 

определи:

 

Не дава ход на делото.

Прекратява производството по АНД № 326 / 2016 година по описа на Районен съд – Първомай.

Повдига спор за подсъдност между Районен съд – Първомай и Районен съд – Пловдив.

Изпраща материалите по АНД № 326 / 2016 година по описа на Районен съд – Първомай на Върховния касационен съд на Република България за определяне на компетентния за разглеждане съд.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

Заседанието се закри в 11:00 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

 

Председател:

(п)

Секретар:

(п)

СЗ / ВХ