ПРИСЪДА

 

№ 21

 

град Първомай, 16.10.2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на шестнадесети октомври две хиляди и седемнадесета година с

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска Гаджева и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 209 по описа на Съда за 2017 година и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на Глава двадесет и четвърта от НПК.

Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против подсъдимия Х.Т.Б. ***, за това, че на 01.10.2017 година в село Виница, община Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство - лек автомобил „Нисан Микра“ с ДК № *, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,55 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с фабричен № ARBA-0058 - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение и намира за безспорно установено по делото подсъдимият да е осъществил състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК. Счита, че деянието е извършено от подсъдимия при условията на пряк умисъл с желани и настъпили обществено опасни последици, а при определяне на наказанието за извършеното от Х.Т.Б. престъпление – да се вземат предвид като смекчаващи отговорността обстоятелства чистото съдебно минало, липсата на други регистрации в съответната система на МВР, добрите характеристични данни, младежката възраст, а като отегчаващи такива – наличие на други нарушения и наказания по Закона за движение по пътищата.

Изразява становище да бъде наложено наказание по чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК лишаване от свобода в размер около минимума на предвиденото в посочения текст, като не е пречка изпълнението на това наказание да бъде отложено на основание чл. 66, ал. 1 от НК с минимален изпитателен срок, а на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК - да се приспадне времето, през което подсъдимият е задържан по Закона за МВР на 01.10.2017 година, както и наред с наказанието лишаване от свобода по чл. 343б, ал. 1 от НК - да се наложи и предвиденото там наказание глоба, чийто размер също да бъде около минималния.

Предлага на основание чл. чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК на подсъдимия да се наложи и наказание лишаване от право да управлява МПС в размер около съответно предвидения минимум, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК от наложеното му наказание лишаване от право да управлява МПС да се приспадне времето, през което е бил лишен от това право по административен ред, считано от 02.10.2017 година.

Подсъдимият не дава обяснения, в хода по същество и при последна дума заявява, че няма какво да каже.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

 

Подсъдимият Х.Т.Б. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, общ работник на частни начала, с адресна регистрация: ***.

 

От 20:00 часа на 29.09.2017 година до 08:00 часа на 01.10.2017 година свидетелите Г.Д.Г. и А.Н.Я., служители на РУ на МВР – Първомай, са дежурен автопатрул и изпълняват задълженията по съблюдаване за спазване на правилата за движение по пътищата и опазване на обществения ред в село Виница, община Първомай, област Пловдив, и в 00:12 часа на 01.10.2017 година на кръстовището на улица „Иван Вазов” и улица „Шипка” спират за проверка лек автомобил „Нисан Микра” с ДК № *, управляван от подсъдимия.

Изискват документи – лични и на автомобила, но той в момента не ги носи. След справка в оперативно-дежурната част на РУ на МВР – Първомай установяват самоличността на подсъдимия и свидетелят Г. го изпробва с „Дрегер Алкотест 7510” № ARBA-0058. Отчетено е наличие на алкохол в кръвта на водача 1,55 на хиляда. Показанията на техническото средства са представени на подсъдимия и той не възразява.

Х.Т.Б. ***, където му е съставен Акт за установяване на административно нарушение и му е издаден талон за изпращане на медицинско изследване, който подсъдимият изпълнява, след което е задържан в полицейското управление за 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

На 02.10.2017 година Началникът на РУ на МВР – Първомай по Закона за движение по пътищата издава заповед за налагане на принудителна административна мярка, с която на подсъдимия е отнето свидетелството за управление на моторно превозно средство до решаване на въпроса с отговорността му, но за не повече от 18 месеца.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от показанията на свидетелите Г.Д.Г. и А.Н.Я. и от приобщените по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства: Справка за съдимост (л. 8 от БП), Характеристична справка (л. 9 от БП), Акт за установяване на административно нарушение (л. 10 от БП), Заповед за прилагане на принудителна административна мярка (л. 11 от БП), Талон за медицинско изследване (л. 12 от БП), Заповед за задържане на лице (л. 13 от БП), Справка за нарушител / водач (л. 14 от БП), Протокол от лаборатория за проверка на средството за измерване (л. 14а от БП), Справка от централна база КАТ (л. 15 от БП), Справка за данни на подсъдимия (л. 16 от БП).

Съдът кредитира гласната доказателствена съвкупност като обективна, логична, взаимно допълваща се и кореспондираща с писмената, въз основа на които се установява в цялост гореизложената фактическа обстановка - не са налице противоречия, които да повлияят на преценката на съда, изградена по вътрешно убеждение въз основа на събраните доказателства, че престъплението е извършено виновно от дееца.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си подсъдимият Х.Т.Б. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК за това, че на 01.10.2017 година в село Виница, община Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство - лек автомобил „Нисан Микра“ с ДК № *, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,55 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с фабричен № ARBA-0058.

От обективна страна с действията си подсъдимият осъществява обективните признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК, като управлява посоченото моторно превозно средство след употреба на алкохол, установено съгласно разпоредбите на Наредба № 1 от 19.07.2017 година за реда за установяване употребата на алкохол и / или наркотични вещества или техни аналози, като съдържанието на алкохол в кръвта му надвишава инкриминираната граница от 1,2 на хиляда, а именно 1,55 на хиляда.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Подсъдимият разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно кара след употреба на алкохол, с което иска и настъпването на тези последици.

С оглед на посочената и приета по-горе правна квалификация на извършеното от подсъдимия престъпление, за което е подведен под наказателна отговорност, за да определи наказанието му предвид целите по чл. 36 от НК, Съдът намира следното:

Като отегчаващи обстоятелства се отчитат предишни нарушения на подсъдимия на правилата за движение по пътищата, а като смекчаващи – чистото съдебно минало, добрите характеристични данни, младежката възраст и трудовата ангажираност, макар и непостоянна. Отчита се още, че концентрацията на алкохол в кръвта на подсъдимия от 1,55 на хиляда е малко над инкриминирания от законодателя минимум от 1,2 на хиляда.

Тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на подсъдимия, го характеризират като лице с невисока степен на обществена опасност и с оглед на смекчаващите отговорността обстоятелства за Х.Т.Б. при съвкупна преценка на горното е най-справедливо за престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК да бъде наложено наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, тъй като при наличните смекчаващи отговорността обстоятелства, които настоящият състав намира за многобройни, и най-лекото наказание, определено по чл. 54, ал. 1 от НК, би се оказало несъразмерно тежко.

С оглед на посоченото, на подсъдимия следва да бъде наложено наказание лишаване от свобода под определения в чл. 343б, ал. 1 от НК минимум, но над предвидения в разпоредбата на чл. 39, ал. 1 от НК, а именно в размер на десет месеца.

Като взема предвид размера на определеното наказание лишаване от свобода, както и че подсъдимият е с чисто съдебно минало, настоящата инстанция е на мнение, че за постигане целите му и преди всичко за поправянето на дееца не е наложително това наказание да се търпи реално и може на основание чл. 66, ал. 1 от НК да бъде отложено с минимален изпитателен срок от три години, като на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от лишаването от свобода следва да се приспадне времето, през което Х.Т.Б. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР на 01.10.2017 година, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

От Съда се отчита също, че управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол е деяние с висока степен на обществена опасност, поради потенциалната заплаха за здравето и дори живота на останалите участници в движението, за което не следва да се прилага разпоредбата на чл. 55, ал. 3 от НК, а на подсъдимия следва да се наложи и предвиденото в чл. 343б, ал. 1 от НК кумулативно наказание глоба, което с оглед на горните аргументи за законовата превенция, може да изпълни функциите си и в размер на 190 лева.

Подсъдимият Х.Т.Б. е правоспособен водач и с оглед на обществената опасност на деянието, при съобразяване със смекчаващите отговорността обстоятелства, но и с факта на предишните нарушения на правилата за движение по пътищата, както и че към инкриминираната дата управлява моторно превозно средство без изискуемите по Закона за движение по пътищата документи, настоящият състав счита, че следва на основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК той да бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство, като най-подходящ е срок от една година, а на основание чл. 59, ал. 4 от НК – да се приспадне времето, през което подсъдимият е лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от отнемане на свидетелството му за управление на МПС до влизане на присъдата в сила.

Тези наказания са най-справедливи, съответстват на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и са в състояние да постигнат целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред и правилата за движение по пътищата.

Воден от горните съображения, Съдът

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия Х.Т.Б., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, общ работник на частни начала, с адресна регистрация: ***, за виновен в това, че на 01.10.2017 година в село Виница, община Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство - лек автомобил „Нисан Микра“ с ДК № *, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,55 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с фабричен № ARBA-0058, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му налага наказания лишаване от свобода в размер на десет месеца и глоба в размер на сто и деветдесет лева.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага наложеното наказание лишаване от свобода за срок от три години.

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от наложеното наказание лишаване от свобода приспада времето, през което подсъдимият Х.Т.Б. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР на 01.10.2017 година, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

 

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК лишава подсъдимия Х.Т.Б. от право да управлява моторно превозно средство за срок от една година.

На основание чл. 59, ал. 4 от НК приспада времето, през което подсъдимият Х.Т.Б. е лишен по административен ред от възможността да упражнява правото си да управлява моторно превозно средство, считано от 02.10.2017 година.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 7-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ