ПРИСЪДА

 

№ 20

 

град Първомай, 12.10.2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на дванадесети октомври две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

Д.М.

Н.Г.

 

при участието на секретаря Атанаска Гаджева и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 123 по описа на Съда за 2017 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия А.Д.Р., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, осъждан, с начално образование (завършен 6. клас), работещ като животновъд на частни начала в квартал Любеново, с адрес:***, за виновен в това, че на 05.08.2016 година в землището на град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в съучастие като извършител с Н.Т.Г. противозаконно отнема чужди движими вещи: сумата от 500 лева, мъжка кожена чанта на стойност 30 лева, мъжко кожено портмоне на стойност 8 лева, 3-метров телескопичен риболовен прът „Класик” на стойност 70 лева, английска риболовна макара с неустановена марка на стойност 60 лева, 100 риболовни кукички „Златен лъв” на стойност 16 лева – всичко на обща стойност 684 (шестстотин осемдесет и четири) лева от владението на К.А.М. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК и във връзка с чл. 58а, ал. 4 във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК го осъжда на обществено порицание, което да се изпълни чрез публично оповестяване на присъдата в населеното място по местоживеенето му с разгласяването й чрез поставяне на информационното табло на Кметството в квартал Любеново на град Първомай, област Пловдив, за срок от две седмици.

 

Признава подсъдимия Н.Т.Г., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование (завършен 4. клас), работещ обща работа в строителството на частни начала, с адрес:***, за виновен в това, че на 05.08.2016 година в землището на град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в съучастие като извършител с А.Д.Р. противозаконно отнема чужди движими вещи: сумата от 500 лева, мъжка кожена чанта на стойност 30 лева, мъжко кожено портмоне на стойност 8 лева, 3-метров телескопичен риболовен прът „Класик” на стойност 70 лева, английска риболовна макара с неустановена марка на стойност 60 лева, 100 риболовни кукички „Златен лъв” на стойност 16 лева – всичко на обща стойност 684 (шестстотин осемдесет и четири) лева от владението на К.А.М. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК и във връзка с чл. 58а, ал. 4 във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК го осъжда на обществено порицание, което да се изпълни чрез публично оповестяване на присъдата в населеното място по местоживеенето му с разгласяването й чрез поставяне на информационното табло на Кметството в село Татарево, община Първомай, област Пловдив, за срок от две седмици.

 

Да се изпрати на разпореждане на МВР – Пловдив вещественото доказателство: лична карта с № *, приложена като л. 54 от досъдебното производство.

 

Осъжда на основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК всеки от подсъдимите А.Д.Р. и Н.Т.Г. да заплати:

ü            по сметка на Областна дирекция на МВР – Пловдив сумата от по 27,00 лева (двадесет и седем лева) - ½ от сумата от 54,00 лева за стоково-оценъчна експертиза на досъдебното производство;

ü            в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от по 80,00 лева (осемдесет лева) - ½ от сумата от 160,00 лева за съдебнопсихиатрични експертизи в съдебното производство.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

СЗ / АГ