ПРИСЪДА

 

№ 7

 

град Първомай, 11.04.2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на единадесети април две хиляди и седемнадесета година с

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря А.Г.,

разгледа докладваното от Председателя НЧХД № 178 по описа на Съда за 2016 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия А.Т.А., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, осъждан, със средно образование, работещ непостоянно като шофьор в ***, с адресна регистрация: ***, живущ ***, за виновен в това, че на 02.10.2015 година в град Първомай, област Пловдив, причинява на С.Н.С. ***, разстройство на здравето извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК: счупване на носните костици, разкъсно-контузна рана към корена на носа отляво, разкъсно-контузна рана по лигавицата на горната устна отляво към устния ъгъл, гнойно възпаление в устната кухина (флегмон и абсцес) като усложнение на разкъсно-контузната рана откъм устния ъгъл вляво на горната устна, частично счупване на коронката на трети горен ляв зъб (представляващи лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 1 от НК), и болка и страдание без разстройство на здравето: кръвонасядане на долния клепач на лявото око и травматични оттоци в областта на устните, под очите и в основата на носа (представляващи лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 2 от НК) – престъпление по чл. 130, ал. 1 от НК, но тъй като пострадалият С.Н.С. ***, отвръща веднага на дееца със също такава телесна повреда – навяхване на дясната глезенна става, довело до разстройство на здравето извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК (лека телесна повреда по чл. 130, ал. 1 от НК), както и охлузване на челото вляво, отток и кръвонасядане на лява скула, кръвонасядане на горна устна в дясна половина и контузия в поясната област, причинили болка и страдание без разстройство на здравето (лека телесна повреда по чл. 130, ал. 2 от НК), на основание чл. 130, ал. 3 от НК освобождава и двамата от наказание.

 

Осъжда подсъдимия А.Т.А. да заплати на частния тъжител и граждански ищец С.Н.С. сумата от 5000 (пет хиляди) лева обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки, страдания и неудобство вследствие на нанесените на 02.10.2015 година в град Първомай, област Пловдив, от подсъдимия на пострадалия леки телесни повреди по чл. 130 от НК, ведно със законната лихва от датата на деликта до окончателното изплащане на сумата, като до претендирания размер от 17000 (седемнадесет хиляди) лева, отхвърля иска като неоснователен.

 

Осъжда подсъдимия А.Т.А. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 200 (двеста) лева - държавна такса върху уважения граждански иск, и сумата от 47,32 лева (четиридесет и седем лева и тридесет и две стотинки) – ½ от възнаграждението на вещото лице за изготвената на подсъдимия съдебномедицинска експертиза.

 

Осъжда частния тъжител С.Н.С. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 47,32 лева (четиридесет и седем лева и тридесет и две стотинки) – ½ от възнаграждението на вещото лице за изготвената на подсъдимия съдебномедицинска експертиза.

 

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ