РЕШЕНИЕ

 

№ 72

 

град Първомай, 17.10.2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на седемнадесети октомври две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска Гаджева и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от Председателя АНД № 193 по описа на Съда за 2017 година.

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

 

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия А.Й.В., ЕГН **********,***, за това, че на 04.09.2017 година в село Караджалово, община Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – мотопед Baotian BT49QT-12GI с номер на рама L82TCAPC987000698, което не е регистрирано по надлежния редпрестъпление по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК и че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в размер около минимума на предвиденото в закона.

Обвиняемият А.Й.В. признава вината си и се възползва се от правото си да не дава обяснения, освен за семейното си и материално състояние: че живее със съпругата си, която работи в птицекланица, но той самият не работи, понеже страда от двустранна дискова херния, а работещите им в чужбина пълнолетни деца им помагат за издръжката. При последна дума изразява съжаление за стореното.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият А.Й.В. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, с основно образование, неработещ, с адрес:***.

На същия е ангажирана наказателна отговорност със Споразумение от 09.03.2000 година по НОХД № 214 / 2000 година на Районен съд – Гоце Делчев, влязло в сила на 09.03.2000 година, за престъпление по чл. 279, ал. 1 от НК и му е определено наказание глоба в размер на 80 лева, заменящо наказанието лишаване от свобода, и кумулативно предвиденото наказание глоба в размер на 10 лева.

Видно от отбелязването в справката за съдимост, А.Й.В. е реабилитиран по осъждането и в съответствие с разпоредбата на чл. 85, ал. 1 от НК същият следва да се счита за неосъждан.

 

На 04.09.2017 година обвиняемият отива с мотопеда на сина си до магазин в село Караджалово, за да купи тръби, когато около 09:40 часа на улица 1 до дом № 27 го спират за полицейска проверка свидетелите Т.В., Д.К. и зачисления им към наряда курсант от академия на МВР Я.С.

Установяват, че В. не притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство, че няма документи за управлявания мотопед, който не е регистриран по надлежния ред.

На лицето е съставен Акт за установяване на административно нарушение.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от кореспондиращите помежду си приложени по делото писмени доказателства: протокол за оглед на местопроизшествие и фотоалбум (л. 6 – л. 11 от досъдебното производство), справки в АИС на МВР (л. 14, л. 18, л 19 от досъдебното производство), справка за съдимост (л. 15 – л. 16 от досъдебното производство), Справка за нарушител / водач (л. 18 от досъдебното производство), Акт за установяване на административно нарушение серия Г, бланка № 742664 / 04.09.2017 година (л. 20 от досъдебното производство), фактура, фискален бон, договор за покупко-продажба, декларации (л. 21 – л. 22, л. 29 – л. 31 от досъдебното производство), характеристична справка (л. 32 от досъдебното производство), от обясненията на обвиняемия на досъдебното производство (л. 5 от досъдебното производство) и в съдебно заседание относно семейно и материално положение, от показанията на свидетелите (л. 12 – л. 13 от досъдебното производство) - приобщени по реда на чл. 18 и чл. 283 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал. 1, изречение първо от Закона за движение по пътищата, по отворените за обществено ползване пътища се допускат единствено регистрирани моторни превозни средства с поставени на определените места табели с регистрационен номер, а мотопед Baotian BT49QT-12GI е моторно превозно средство по смисъла на т. 11 от § 6 на Допълнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата – нерелсово пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване.

В чл. 3, ал. 1 от Наредба № I-45 / 24.03.2000 година за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства е предвидено моторните превозни средства да се регистрират в 14-дневен срок от придобиване на собствеността или оформянето на постоянния или временния внос от митническите органи.

В случая мотопед Baotian BT49QT-12GI с номер на рама L82TCAPC987000698 и номер на двигател 08525189, е придобит от сина на А.В. с договор за покупко-продажба, съгласно чл. 144, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, но се дължи от обвиняемия поведение да го управлява едва след надлежна регистрация.

С оглед на горното и при така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият А.Й.В. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК за това, че на 04.09.2017 година в село Караджалово, община Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – мотопед Baotian BT49QT-12GI с номер на рама L82TCAPC987000698 и номер на двигател 08525189, което не е регистрирано по надлежния ред.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, защото на инкриминираната дата управлява нерегистрирано по надлежния ред моторно превозно средство.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието, за което е ангажирана отговорността му, с пряк умисъл – съзнава, че моторното превозно средство не е регистрирано по надлежния ред и въпреки това го управлява, с което настъпват и обществено опасните последици от поведението му - предвидени и искани.

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия А.Й.В. престъпление Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от него, предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от 500 до 1000 лева. Обвиняемият е пълнолетно лице с чисто съдебно минало (предвид реабилитация), друг път не се е ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита като отегчаващо отговорността обстоятелства управление на моторно превозно средство без правоспособност, но се имат предвид и смекчаващите отговорността обстоятелства – оказаното съдействие за разкриване на обективната истина на досъдебното производство и направените самопризнания.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с невисока, степен на обществена опасност, а обществената опасност на деянието му е отчетена в предвиденото по закон наказание за този род престъпления.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред, регулиращ обществени отношения, свързани с безопасността на транспорта, чието накърняване води до поставяне в опасност или реално увреждане на имуществени или неимуществени интереси на неограничен кръг от хора.

 

Воден от горните съображения, Съдът

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия А.Й.В., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан (реабилитиран), с основно образование, неработещ, с адрес:***, за виновен в това, че на 04.09.2017 година в село Караджалово, община Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – мотопед Baotian BT49QT-12GI с номер на рама L82TCAPC987000698, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1000 (хиляда) лева.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ