№ 86

 

град Първомай, 29.12.2017 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и шести октомври две хиляди и седемнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска Гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 172 по описа на Съда за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17 - 0325 - 000329 / 23.06.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция“ към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на К.Т.М., ЕГН **********,***, са наложени:

Ø    глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 1, т. 4 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 103 от Закона за движение по пътищата;

Ø    глоба в размер на 2000 (две хиляди) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от двадесет и четири месеца на основание чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата за нарушение на същия текст от закона и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на Министъра на вътрешните работи са отнети 12 контролни точки.

Жалбоподателят К.Т.М. чрез процесуалния си представител адвокат Б.Н.У. *** моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна, Районно управление на МВР - Първомай, редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

 

За времето от 08:00 часа до 20:00 часа на 28.05.2017 година полицаи Я.Г.Д. и Н.П.К. са дежурен автопатрул, когато в следобедните часове получават информация, че жалбоподателят консумира алкохол в кафене „Моника” в квартал Дебър, периодично става, качва се в автомобила си „БМВ 320 Д“ с рег. № *, върти гуми на центъра и отново се връща в кафенето.

Органите на реда обхождат квартала и на улица „Патриарх Евтимий” към село Дълбок извор се разминават с беемвето, управлявано от К.М. ***; обръщат посоката на движение на служебния автомобил и тръгват след жалбоподателя с включени светлинен и звуков сигнал.

Водачът не само че не спира, а увеличава скоростта си на движение и завива надясно по улица „Иван Паничаров”; патрулният автомобил го следва, но тъй като липсва асфалтова настилка (земен път е) и се вдига много прахоляк, силно ограничаващ видимостта, полицаите продължават бавно и до № 25 в двора на бившия лагер забелязват автомобила, а лицето, което го управлява – подпряно на предния ляв калник.

Органите на реда го викат при себе си и виждат, че К.М. е във видимо нетрезво състояние – залита и мирише на алкохол. Искат документите му и тези на автомобила и той ги предава, но когато му заявяват, че ще му извършат проба за употреба на алкохол с техническо средство, жалбоподателят отказва с обяснението, че не той е управлявал автомобила.

На място в присъствието на К.М. Я.Д. съставя Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия Г № 744425) и издава Талон за медицинско изследване № 0045134, които жалбоподателят отказва да подпише и получи, удостоверено с подпис на свидетел.

Въз основа на акта е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

От Писмо изх. № 1390 / 14.08.2017 година на Директора на ЦСМП – Пловдив и заверени копия от страници от Журнал за взети кръвни проби за алкохол е видно, че името на К.Т.М. не фигурира в журнала за взети кръвни проби за наличие на алкохол във филиала в град Първомай на 28.05.2017 година.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитаните в съдебно заседание на въззивната инстанция като свидетел актосъставител, които се кредитират като обективни и логични, от приобщените по надлежния ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

По фактически установеното Съдът намира, че наказващият орган правилно ангажира административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за нарушението по чл. 103 от Закона за движение по пътищата, съгласно чийто текст: При подаден сигнал за спиране от контролните органи водачът на пътно превозно средство е длъжен да спре плавно в най-дясната част на платното за движение или на посоченото от представителя на службата за контрол място и да изпълнява неговите указания. Точно е посочена и следващата се за нарушението санкция по чл. 175, ал. 1, т. 4 от Закона за движение по пътищата: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението.

Необходима предпоставка за съставомерността на нарушението е възприемането от страна на водача на подаден от надлежен орган ясен и недвусмислен сигнал за спиране, а по делото е безспорно увеличаването на скоростта от К.М. на управляваното от него беемве при подаване на светлинен и звуков сигнал от патрулния автомобил, както и отклоняване на посоката на движение в друга улица, наложило полицейските служители да го последват, т.е. доказано е нарушението, изразяващо се в отказ да се изпълни нареждане за спиране на органите за контрол.

Санкциите са в границите на посоченото в закона, съгласно нормата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, но според настоящият състав не са съобразени с изискването на чл. 27, ал. 2 от ЗАНН и наложени в максимален размер, не отговорят на целите по чл. 12 от ЗАНН – няма данни жалбоподателят и друг път да е нарушавал правилата за движение по пътищата, за което наказанията глоба и лишаване от право да се управлява МПС следва да бъдат в минимума от 50 лева и 1 месец.

 

Съгласно разпоредбата на чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата, Водач на моторно превозно средство…, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта… или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му …, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от две години и глоба 2000 лв., като текстът инкорпорира в себе си както задължителната норма на поведение, така и следващата се за неизпълнението й санкция, а от доказателствената съвкупност по делото безспорно се установява, че на инкриминираната дата към момента на извършване на проверката К.М. е „водач” по смисъла на § 6, т. 25, предложение първо от Допълнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата.

Нарушението по чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата е формално и е без значение дали водачът е употребил, или не алкохол, защото се санкционира отказът за изпробване по надлежния ред.

Съдът намира, че наложените наказания са в границите на посоченото в закона, съгласно нормата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, тъй като санкциите глоба и лишаване от право да се управлява МПС са конкретно определени и административнонаказващият орган не може да преценя размера им.

Настоящата инстанция не следва да се произнася относно отнетите с Наказателното постановление 12 контролни точки за нарушението по чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата на основание чл. 6, ал. 1, т. 3 от Наредба № Iз-2539 от 17.12.2012 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията, при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение, както и условията и реда за издаване на разрешение за провеждане на допълнително обучение, тъй като, съгласно чл. 157 от Закона за движение по пътищата, контролните точки служат за отчет на извършваните нарушения и се отнемат съобразно допуснатото нарушение, което е фактическо действие с контролно-отчетен характер, извършвано от наказващия орган в условията на обвързана компетентност.

И двете нарушения, описани в Акта за установяване на административно нарушение и Наказателното постановление, са конкретизирани по време, място и извършител и са изпълнени всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН, като и двата документа са издадени от компетентен орган, съгласно Заповед № 8121з-746 / 01.06.2017 година на Министъра на вътрешните работи, и са несъстоятелни възраженията на процесуалния представител на жалбоподателя за допуснати процесуални нарушения.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Изменя Наказателно постановление № 17 - 0325 - 000329 / 23.06.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция“ към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, в частта, в която на К.Т.М., ЕГН **********,***, са наложени глоба в размер на 200 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 1, т. 4 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 103 от Закона за движение по пътищата, като намаля наказаниятаглоба в размер на 50 (петдесет) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец.

Потвърждава Наказателно постановление № 17 - 0325 - 000329 / 23.06.2017 година на Началника на Районно управление „Полиция“ към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, в частта, в която на К.Т.М., ЕГН **********,***, са наложени глоба в размер на 2000 (две хиляди) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от двадесет и четири месеца на основание чл. 174, ал. 3 от Закона за движение по пътищата за нарушение на същия текст от закона и на основание Наредба № Iз-2539 / 2012 година на Министъра на вътрешните работи са отнети 12 контролни точки.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ