РЕШЕНИЕ

 

70

 

град Първомай, 06.10.2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на седми септември две хиляди и седемнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска Гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 153 по описа на Съда за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 16 – 001573 / 19.06.2017 година на Директора на Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив, с което на „Севи Р и Е 16” ЕООД, ЕИК 204071897, със седалище и адрес на управление: село Езерово, община Първомай, област Пловдив, *(в качеството на работодател), представлявано от С.С.М. – управител, за нарушение на чл. 62, ал. 1 във връзка с чл. 1, ал. 2 от Кодекса на труда на основание чл. 414, ал. 3 от Кодекса е наложена имуществена санкция в размер 1800 (хиляда и осемстотин) лева.

Жалбоподателят „Севи Р и Е 16” ЕООД, село Езерово, чрез процесуалния си представител адвокат С.С.М. ***, моли да се отмени наказателното постановление по съображения, изложени в жалбата.

Въззиваемата страна, Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив, чрез процесуалния си представителя си юрисконсулт В.И.Б. моли Съдът да остави жалбата без уважение и да потвърди наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

След преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване, Съдът намира следното от фактическа и правна страна:

Поради липса на доказателства за датата на изпращане на Жалбата, същата е се счита за подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна.

 

По обяд на 07.04.2017 година главен инспектор Н.Б. (актосъставител) и К.Т. - служители на Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив посещават шивашки цех в село Езерово, в който „Севи Р и Е 16” ЕООД извършва дейността си – на адреса по седалище и управление на дружеството жалбоподател.

По време на проверката установяват колко лица работят там – чрез електронен достъп до масивите на НАП получават информация за всички действащи трудови договори, сключени със „Севи Р и Е 16” ЕООД, но името на намиращата се там Г.М. не фигурира в списъка.

Лицето, което в момента на проверката лепи етикети на готовата продукция, обяснява на свидетелят Н.Б., че е за първи ден и собственоръчно попълва декларация по чл. 402 от КТ, в която вписва данни за работно време от 12:00 до 17:00 часа и уговорено трудово възнаграждение от 10 лева на ден, както и че няма сключен договор (нито трудов, нито граждански) с дружеството жалбоподател, че няма получено трудово възнаграждение.

Управителят на проверяваното дружество е поканен да представи документи и на 11.04.2017 година негов упълномощен представител ги занася в Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив, в чието присъствие за установеното нарушение е съставен и връчен Акт № 16-001573, въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от разпита в съдебно заседание на въззивната инстанция на свидетеля Н.Б., частично от показанията на Г.М. и от приобщената по съответния процесуален ред административнонаказателна преписка.

Съдът не кредитира показанията на Г.М. в частта, в която отрича на инкриминираната дата да е престирала работна сила за „Севи Р и Е 16” ЕООД, село Езерово, и да е попълвала справката по чл. 402 от КТ притеснена по указания от проверяващата – думите й са вътрешнопротиворечиви и изказани от лоялност към работодателя й, за да се прикрие възникнало вече трудово правоотношение, характеризиращо се, видно от собственоръчно написаното в справката от самата жена, с определени конкретни трудови функции, място и характер на работата, но без в този период работодателят да е уредил отношенията си с работника, съгласно Кодекса на труда.

 

С оглед на горното, правилно констатираното на 07.04.2017 година нарушение от страна на „Севи Р и Е 16” ЕООД, село Езерово, (притежаващо качеството на работодател по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на Кодекса на труда) е квалифицирано от административнонаказващия орган по чл. 62, ал. 1 във връзка с чл. 1, ал. 2 от Кодекса на труда, съгласно чийто текст трудовият договор се сключва преди постъпването на работа. Точно за посоченото нарушение е определено и следващото се административно наказание по чл. 414, ал. 3 от Кодекса на труда, който визира, че работодател, нарушил разпоредбите на чл. 62, ал. 1 от Кодекса на труда, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15000 лева.

Но наложеното наказание според настоящата инстанция не е съобразено с императива на чл. 27 от ЗАНН – при определяне да се вземат предвид тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване и другите смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, които да обусловят налагането му.

В случая липсват доказателства на „Севи Р и Е 16” ЕООД, село Езерово, да е ангажирана отговорност и за други такива нарушения, за което настоящият състав намира, че наложеното наказание следва да се определи в минимума на чл. 414, ал. 3 от Кодекса на труда.

И Акта, и издаденото въз основа на него Наказателно постановление са съставени при спазване на изискванията на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН, като съдържат всички реквизити, посочени там, т.е. същите са изправни от формална страна.

По горепосоченото са несъстоятелни доводите на процесуалния представител на дружеството жалбоподател за несъставомерност на деянието, за което на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Изменя Наказателно постановление № 16 – 001573 / 19.06.2017 година на Директора на Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив, с което на „Севи Р и Е 16” ЕООД, ЕИК 204071897, със седалище и адрес на управление: село Езерово, община Първомай, област Пловдив, *(в качеството на работодател), представлявано от С.С.М. – управител, за нарушение на чл. 62, ал. 1 във връзка с чл. 1, ал. 2 от Кодекса на труда на основание чл. 414, ал. 3 от Кодекса е наложена имуществена санкция в размер 1800 (хиляда и осемстотин) лева, като намаля размера на имуществената санкция на 1500 (хиляда и петстотин) лева.

Потвърждава в останалата част Наказателно постановление № 16 – 001573 / 19.06.2017 година на Директора на Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ