РЕШЕНИЕ

 

№ 65

 

град Първомай, 03.10.2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на трети октомври две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска Гаджева и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от Председателя АНД № 139 по описа на Съда за 2017 година.

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

 

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия Н.В.Б., ЕГН **********,***, за това, че на 10.06.2017 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – мотоциклет „Хонда” 750 куб. см с номер на рама HMRC242102248, което не е регистрирано по надлежния ред (с регистрационен номер *, стар образец) – престъпление по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК и че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в размер около минимума на предвиденото в закона.

Обвиняемият Н.В.Б. потвърждава обясненията си пред разследващите органи, като в допълнение заявява, че ако е знаел, че това е забранено от закона, нямало да го направи - изкарал мотора, заредил бензин, пил кафе и видял, че патрулката е зад него и спрял. Дава обяснения и за семейното си и материално състояние: че в момента не работи, че живее на семейни начала с жена, която също не работи, че и на двамата им предстои да започнат работа, че имат дете на 2 години и 8 месеца, че живеят на квартира, че не им помагат родителите. При последна дума изразява съжаление за стореното и моли за минимална глоба.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият Н.В.Б. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, неработещ, с адресна регистрация: **, живущ ***.

 

Около 20:35 часа на 10.06.2017 година обвиняемият Н.В.Б. управлява мотоциклет „Хонда” 750 куб. см с регистрационен номер *, стар образец, и рама № HMRC242102248 и на улица „Княз Борис Първи“ до МБАЛ в град Първомай, област Пловдив, е спрян за проверка от свидетелите Г.Д.Г. и Н.П.К., служители на РУ на МВР – Първомай.

В хода на досъдебното производство се установява, че обвиняемият е правоспособен водач, че мотоциклетът, собственост на Б.Н.Щ. от град Перник, е със служебно прекратена регистрация на 01.10.2006 година.

Разпитан на досъдебното производство, обвиняемият изразява съжаление за деянието си и обяснява, че закупува на 10.05.2017 година без договор за покупко-продажба мотоциклета от З. от град София, който също го е закупил без договор за покупко-продажба; представя свидетелство за регистрация на МПС и възнамерява да потърси собственика на хондата и да сключи с него договор за покупко-продажба, който ще му е необходим при регистрация на превозното средство.

На 10.06.2017 година на обвиняемия е съставен Акт за установяване на административно нарушение серия Г, бланка № 744373, но въз основа на него не е издавано наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от кореспондиращите помежду си приложени по делото писмени доказателства: протокол за оглед на местопроизшествие и фотоалбум (л. 7 – л. 10 от досъдебното производство), справки в АИС на МВР (л. 11, л. 12, л. 14 от досъдебното производство), справка за нарушител / водач (л. 13 от досъдебното производство), разпечатки с данни за мотоциклета, свидетелство за регистрация (л. 15 – л. 17 от досъдебното производство), справка за съдимост (л. 18 от досъдебното производство), характеристична справка (л. 19 от досъдебното производство), Акт за установяване на административно нарушение серия Г, бланка № 744373 (л. 20 от досъдебното производство) от обясненията на обвиняемия на досъдебното производство (л. 4 от досъдебното производство) и в съдебно заседание относно семейно и материално положение, от показанията на свидетелите (л. 5 – л. 6 от досъдебното производство) - приобщени по реда на чл. 18 и чл. 283 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал. 1, изречение първо от Закона за движение по пътищата, по отворените за обществено ползване пътища се допускат единствено регистрирани моторни превозни средства с поставени на определените места табели с регистрационен номер, а мотоциклет „Хонда“ е моторно превозно средство по смисъла на т. 11 от § 6 на Допълнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата – нерелсово пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване.

В чл. 3, ал. 1 от Наредба № I-45 / 24.03.2000 година за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства е предвидено моторните превозни средства да се регистрират в 14-дневен срок от придобиване на собствеността или оформянето на постоянния или временния внос от митническите органи.

В случая мотоциклет „Хонда“ (с регистрационен номер * – стар образец) е придобит от Н.Б. без договор за покупко-продажба, съгласно чл. 144, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, но се дължи от обвиняемия поведение да го управлява едва след надлежна регистрация, а е следвало за визираното моторно превозно средство да се извърши промяна в регистрацията по силата на чл. 14, ал. 1 от Наредбата, тъй като регистрационната табела с номер „*” не отговаря на изискванията на чл. 10, ал. 2 от сочения подзаконов нормативен акт, а в съответствие с § 3, ал. 3 от Преходните и заключителните му разпоредби от 01.06.2006 година служебно се прекратява регистрацията на превозните средства, чиито табели с регистрационен номер не отговарят на изискванията на българските стандарти БДС 15980 и БДС ISO 7591.

С оглед на горното и при така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият Н.В.Б. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК за това, че на 10.06.2017 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – мотоциклет „Хонда” 750 куб. см с рама № HMRC242102248 (с регистрационен номер *, стар образец), нерегистрирано по надлежния ред.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, защото на инкриминираната дата управлява нерегистрирано по надлежния ред моторно превозно средство.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието, за което е ангажирана отговорността му, с пряк умисъл – съзнава, че моторното превозно средство не е регистрирано по надлежния ред и въпреки това го управлява, с което настъпват и обществено опасните последици от поведението му - предвидени и искани.

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия Н.В.Б. престъпление Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от него, предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от 500 до 1000 лева. Обвиняемият е пълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се е ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита липсата на отегчаващи отговорността обстоятелства, имат се предвид и смекчаващите такива – оказаното съдействие за разкриване на обективната истина на досъдебното и в съдебното производство, направените самопризнания и материалното му и семейното му положение.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с невисока, степен на обществена опасност, а обществената опасност на деянието му е отчетена в предвиденото по закон наказание за този род престъпления.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред, регулиращ обществени отношения, свързани с безопасността на транспорта, чието накърняване води до поставяне в опасност или реално увреждане на имуществени или неимуществени интереси на неограничен кръг от хора.

 

Воден от горните съображения, Съдът

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия Н.В.Б., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, неработещ, с адресна регистрация: **, живущ ***, за виновен в това, че на 10.06.2017 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – мотоциклет „Хонда” 750 куб. см с рама № HMRC242102248, което не е регистрирано по надлежния ред (с регистрационен номер *, стар образец) – престъпление по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1000 (хиляда) лева.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ