№ 61

 

град Първомай, 14.09.2017 година

 

 

Районен съд- Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на дванадесети септември две хиляди и седемнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска Гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 33 по описа на Съда за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 16 / 17.09.2016 година на Началника на Районно управление на МВР – Първомай, с което на Н.Г.Б., ЕГН **********, с адрес: ***, за нарушение по чл. 28, ал. 1 от Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 на основание чл. 38, ал. 1 от същия Закон е наложена глоба в размер на 2000 (две хиляди) лева.

Жалбоподателят Н.Г.Б. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата. Редовно призован за съдебно заседание, не се явява.

Въззиваемата страна, Районно управление на МВР - Първомай, редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна, но не по изложените в нея съображения.

 

В 02:13 часа на 04.09.2016 година от телефон № 0896282352 жалбоподателят Н.Г.Б. ***, където в момента живее, се обажда на единен европейски номер 112 и съобщава, че преди половин час в съседно на жилището й заведение кметът на село Дълбок извор я напада с бухалка, удря я по ръцете, както и че казанджията К. вари нелегално ракия. Осъществена е конферентна връзка с дежурния полицай в РУ на МВР – Първомай и на място е изпратен екип.

В 02:22 часа на същата дата от същия телефон жалбоподателката отново се обажда на единен европейски номер 112 и заявява: „Абе, имаме оплаквания от ъъъ, Поройна, село Поройна”, но е уведомена, че сигналът й вече е приет и е изпратен поицейски екип.

Не след дълго от същия телефонен номер жалбоподателката отново избира единен европейски номер 112 и търси гранична полиция, отново съобщава за нанесен побой от кмета на село Дълбок извор и от казанджията, за варене на ракия, отново е уверèна, че сигналът й вече е приет.

В 02:25 часа на същата дата от същия мобилен телефон на единен европейски номер 112 позвънява мъж, който не се представя (не иска да си каже името от съображения за сигурност), но съобщава, че е от село Поройна, търси гранична полиция, която според него се занимава с нелегални казани, изразява предположение за извършване на „незаконни дейности” и съобщава, че шефовете на казана са пияни и ги заплашват „с убийства, саморазправи”, че кметът на село Дълбок извор посяга на жена му с бухалка в частния му имот. Съобщено му е, че сигналът е приет.

В 02:46 часа на същата дата от същия мобилен телефон на единен европейски номер 112 звъни същият мъж от село Поройна, съобщава, че на място са пристигнали полицаи от град Първомай, но според него те не могат да реагират адекватно, защото „са зависими”. Отново съобщава за проблем с казанджията, който „подстрекава хората”, псува, заплашва с убийство. Уведомен е, че може да подаде жалба, ако има някакви претенции.

В 02:49 часа на същата дата от същия мобилен телефон на единен европейски номер 112 звъни същият мъж от село Поройна, иска телефона на гранична полиция, обяснява, че се страхува да си дава личните данни, че се страхува за собствения си живот и този на жена си, но операторът му обяснява, че сигналът му вече е предаден.

Полицейските служители Г.К. и Т.В. са на смяна от 20:00 часа на 03.09.2016 година до 08:00 часа на 04.09.2016 година и по разпореждане на оперативния дежурен още след първия сигнал на телефон 112 са изпратени в село Поройна по повод на съобщението за бито с бухалка лице.

При пристигане на място от вътрешния край на оградата ги очаква мъж на видима възраст около 50 години в нетрезво състояние, който заявява, че никой не е бит с бухалка, но той и жена му били заплашени от кмета на село Дълбок извор. Съобщава и за нелегален казан за ракия, който работи незаконно. Служителите на реда изискват лични документи от него и жена му, но и двамата отказват да предоставят документ за самоличност. Господинът е помолен да се прибере вкъщи, защото е в нетрезво състояние, а полицаите извършват автопатрул в селото и установяват, че ракиеният казан не работи.

На 08.09.2016 година случаят е разпределен на свидетеля Д.К., младши полицейски инспектор при РУ на МВР - Първомай, отговарящ за село Поройна, който на 09.09.2016 година снема обяснения от жалбоподателката, от К.М., с когото тя живее на съпружески начала, от К.К. (собственик на ракиения казан в село Поройна), от А.П. (работещ в кметството на село Дълбок извор) и от К.К. (кмет на село Дълбок извор).

И тъй като нито едно от разпитаните лица не съобщава за нанесен с бухалка побой над жалбоподателката (включително и тя), на 12.09.2016 година свидетелят Д.К. в присъствието на Н.Б. й съставя и й връчва Акт за установяване на административно нарушение № 16 (бланка серия Г № 640934), въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция като свидетел Д.К., които се кредитират като обективни и логични, от приобщените по надлежния ред писмени и веществено доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Разпоредбата на чл. 28, ал. 1 от Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 забранява ползването на ЕЕН 112 не по предназначение, както и предаването на неверни и заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, а от приобщената доказателствена съвкупност категорично се установява, че подаденият от жалбоподателката сигнал за нанесен с бухалки побой е неверен – в обясненията си пред актосъставителя нито Н.Б., нито К.М. споменават за нанесен с бухалка побой. Жалбоподателката твърди, че е звъннала на телефон 112, за да каже, че има кавга и искат да бият мъжа й К., а самият той заявява че на полицаите, отзовали се по сигнала, казва, че всичко е нормално, че няма никой бит и че не е заплашван от никого.

Въпреки гореизложеното, Наказателното постановление следва да се отмени като незаконосъобразно, поради неспазване на императива на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН, тъй като описаното нарушение (и в Акта за установяването му) не отговаря на фактическото положение.

От отразеното в електронните картони и от прослушаните непосредствено от въззивната съдебна инстанция записи на приетите повиквания от спешен телефон 112 се констатира, че Н.Б. действително подава неверен сигнал за нанесен побой с бухалка от кмета на село Дълбок извор, но не върху мъжа й К.М., а върху самата нея – дори съобщава, че са й ударени ръцете, а в Акта и в Наказателното постановление като нарушение е описано, че бият с бухалка К.Б.М.

Фактът, че жалбоподателката предава доказано неверен и заблуждаващ сигнал не изключва задължението на наказващия орган по чл. 52, ал. 4 от ЗАНН – преди да се произнесе по преписката, да провери акта за законосъобразност и обоснованост, да прецени събраните доказателства и ако е необходимо, да извърши разследване на спорните такива и при издаване на наказателно постановление да спазва императивите на чл. 57 за съдържанието му, един от които изисква вярно описание на фактите по нарушението, защото лицето, на което то е вменено в отговорност, се защитава срещу конкретните обстоятелства, описани в наказателното постановление.

В случая Наказателното постановление преповтаря описаното в Акта нарушение, но в разпита си пред въззивната инстанция актосъставителят твърди, че съставя Акта за установяване на административно нарушение, без да е слушал записите, а единствено въз основа на събраните по преписката материали (обяснения и докладни записки).

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 16 / 17.09.2016 година на Началника на Районно управление на МВР – Първомай, с което на Н.Г.Б., ЕГН **********, с адрес: ***, за нарушение по чл. 28, ал. 1 от Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 на основание чл. 38, ал. 1 от същия Закон е наложена глоба в размер на 2000 (две хиляди) лева.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ