№ 41

 

град Първомай, 28.06.2017 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на седми март две хиляди и седемнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Венета Хубенова,

разгледа докладваното от съдията АНД № 323 по описа на Съда за 2016 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 75 / 08.12.2016 година на Кмета на Община Първомай, с което на Ц.А.Х., ЕГН **********,***, е наложена глоба в размер на 500 (петстотин) лева на основание чл. 2, ал. 4 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай за нарушение на чл. 2, ал. 1, т. 11 от същата Наредба.

Жалбоподателят Ц.А.Х. чрез процесуалния си представител адвокат В.Я.Х. *** моли за отмяна на Наказателното постановление по мотиви изложени в Жалбата, а при условия на евентуалност – да бъде намалено наказанието в законовия минимум с оглед семейното и имотно състояние на нарушителя. Редовно призовани за съдебно заседание на въззивната инстанция, лицата не се явяват.

Въззиваемата страна - Кметът на Община Първомай, редовно призована, не се явява и не изпраща представител. Представя писмено становище, с което иска да се потвърди атакуваното Наказателно постановление.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е частично основателна, но не по изложените в нея съображения.

 

От фактическа страна:

През деня на 06.10.2016 година по получен на спешен номер 112 сигнал младши полицейски инспектор при РУ на МВР – Първомай З.Ж.З. и колегата му П.К.П. са изпратени от оперативния в дежурната част в ромската махала в село Искра, община, област Пловдив, заради възникнал скандал.

При пристигане на адреса в квартал „Изгрев” до дом № 6 (в края на селото) установяват, че две жени от срещуположни къщи се карат – отправят си обидни думи и реплики, влизат в дворовете си, крещят, отново излизат на улицата, продължават с препирните, пак се прибират и пак излизат…

Служителите на реда устно ги предупреждават да прекратят караниците, установяват самоличността им и на двете съставят актове за установяване на административно нарушение по Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай и кавгата за момента приключва, но на полицаите им е служебно известно, че З. С. А. и жалбоподателката Ц.А.Х. са в постоянен конфликт помежду си и от години скандалите между тях са ежедневни.

Въз основа на съставения срещу Ц.Х. Акт за установяване на административно нарушение от 06.10.2016 година (бланка серия Г № 376212) е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна:

Съгласно разпоредбата на чл. 2, ал. 1, т. 11 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай (приета на основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА с Решение № 183 на Общински съвет град Първомай, взето на 30.11.2004 година по Протокол № 16, с последни изменения, съгласно Решение № 104 от 31.08.2016 година по Протокол №13), За недопускане на действия, противни на добрите нрави и обществения ред се забранява извършване на действия, нарушаващи обичайните норми за морал и поведение по улици, площади и други обществени места, както и неприлични жестове, словесни изрази, оскърбително отношение и държание към гражданите и органите на властта или скарване, сбиване и други действия, с които се нарушава обществения ред и спокойствието на гражданите. От фактите по делото безспорно се установява, че на инкриминираната дата жалбоподателката Ц.Х. взема активно участие в скандал със съседката си З. А. и с поведението си на публично място нарушава етичните норми за поведение в обществото, с което осъществява състава на горепосоченото нарушение, а чл. 22, ал. 1 от нормативния документ предвижда, че лицата, нарушили разпоредбите на тази наредба, се наказват с глоба.

Административното наказание за това нарушение е посочено в чл. 2, ал. 4 от същата Наредба, чийто текст предвижда: При нарушение по ал. 1, т. 3, т. 4, т. 11, т. 12 и т. 13 на виновните физически лица се налага глоба в размер от 250 до 500 лева, а при повторно нарушение глоба в размер от 500 до 1000 лева.

Компетентният административнонаказващ орган по чл. 24, ал. 2 от Наредбата – Кметът на Община Първомай – правилно квалифицира деянието на жалбоподателя и следващата се санкция, но наказанието, макар и в границите на предвиденото, не е съобразено с разпоредбата на чл. 27, ал. 2 от ЗАНН, предвиждаща съобразяване с тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, както и имотното състояние на нарушителя.

Отчетено е, че жалбоподателката е в постоянен конфликт със съседката си и нееднократно участва в скандали с нея, за да се счете случаят за маловажен с приложението на чл. 28 от ЗАНН, но липсват и доказателства на Ц.Х. да е ангажирана отговорност и за други нарушения на Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай, за което настоящият състав намира, че наложеното наказание следва да се определи в минимума на чл. 2, ал. 4 от Наредбата, а именно 250 лева.

И актът, и Наказателното постановление са съставени в съотвестствие с чл. 23 и чл. 24 от Наредбата и при спазване на изискванията на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН, като съдържат всички изискуеми реквизити, т.е. същите са изправни от формална страна. В тази връзка са несъстоятелни възраженията на процесуалния представител на жалбоподателката за незаконосъобразност и необоснованост тъй като са посочени всички елементи от състава на нарушението с конкретно описание на обстоятелствата по извършването му.

Ето защо и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Изменя Наказателно постановление № 75 / 08.12.2016 година на Кмета на Община Първомай, с което на Ц.А.Х., ЕГН **********,***, на основание чл. 2, ал. 4 от Наредба за чистотата и обществения ред на територията на Община Първомай е наложена глоба в размер на 500 (петстотин) лева за нарушение на чл. 2, ал. 1, т. 11 от същата Наредба, като намаля размера на глобата на 250 (двеста и петдесет) лева.

Потвърждава в останалата част Наказателно постановление № 75 / 08.12.2016 година на Кмета на Община Първомай.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ