О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 293

Гр. Първомай, 30.11.2017 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в закрито съдебно заседание на тридесети ноември две хиляди и седемнадесета година, с

 

Председател: София Монева

                                                              

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 377 по описа на съда за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Закона за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред (ЗУТОССР).

Съдът е сезиран с искова молба вх. № 5238/21.07.2017 г., с която Т.М.М., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, процесуално представляван по пълномощие от адв. М.В.Г., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес на практиката: ***, предявява срещу „***” ЕООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от Н. Я.в качеството на управител, и Териториално поделение (ТП) на Националния осигурителен институт (НОИ) – Пловдив, ЕИК: ***, с адрес: ***, представлявано от Р. И. Д.в качеството на Директор, иск с правно основание чл. 1, ал. 1, т. 3 от ЗУТОССР.

С Разпореждане № 1225/25.07.2017 г., съобщено на ищеца чрез процесуалния му пълномощник на 04.09.2017 г., съдът на основание чл. 4, ал. 3 от ЗУТОССР и 129, ал. 2 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) във вр. с чл. 10 от ЗУТОССР е указал на същия необходимостта в 14-дневен срок от получаване на съобщението да изправи нередовностите на исковата молба, като представи писмена молба (с два броя преписи), в която да обоснове правния си интерес от установяване на трудов стаж за периода от 01.02.1997 г. до 01.01.1998 г.; удостоверение, издадено от „***” ЕООД, ЕИК: ***, от неговия правоприемник или от друго юридическо или физическо лице, което съхранява книжа, ведомости за заплати и други, че документите, касаещи претендирания трудов стаж, са загубени или унищожени, и удостоверение от съответното ТП на НОИ, че в архивното стопанство липсват писмени данни за претендирания стаж.

Със своевременно подадена молба вх. № 6161/11.09.2017 г. ищецът уточнява периода на претендирания трудов стаж, сочи, че второто от гореспоменатите удостоверения фигурира сред приложенията на исковата молба, а с първото е в обективна невъзможност да се снабди поради неоткриване на представител на ответника „***“ ЕООД на вписания в Търговския регистър негов адрес на управление, и моли последният да бъде задължен по реда на чл. 190 от ГПК да го депозира.

След изтичане на определения с Разпореждане № 1225/25.07.2017 г. срок по делото е постъпило Удостоверение изх. № 1029-15-37426/28.09.2017 г. и вх. № 6606/02.10.2017 г., издадено от Директора на ТП на НОИ – Пловдив въз основа на предоставено на ищеца съдебно удостоверение, в уверение на това, че осигурителят „***“ ЕООД не е прекратил дейността си и че разплащателните и трудовоправните му документи за процесния период не са били приети или иззети в архивното стопанство на ТП на НОИ – Пловдив.

При служебна проверка на исковата молба в контекста на така предприетите корекционни действия съдът намира, че констатираните недостатъци не са изчерпателно отстранени по следните съображения:

Нормата на чл. 5 от ЗУТОССР обуславя допустимостта на разглеждания установителен иск от допълнителна процесуална предпоставка – представяне пред съда на документ, удостоверяващ правния интерес на ищеца от предявяване на визираната претенция – а именно липсата на писмени доказателства, годни да установят претендирания стаж (в този смисъл Решение № 217 от 3.10.2014 г. на ВКС по гр. д. № 223/2014 г., III г. о., ГК, и Определение № 1053 от 16.10.2014 г. на ВКС по гр. д. № 2805/2014 г., III г. о., ГК). В съответствие с ал. 1 на чл. 5 от ЗУТОССР удостоверението следва да се издаде от работодателя/осигурителя, при който е придобит стажът, от неговия правоприемник или от друго юридическо или физическо лице, което съхранява книжа, ведомости за заплати и други, а в хипотезите на чл. 5, ал. 2 от ЗУТОССР, когато осигурителят е прекратил дейността си, без да има правоприемник, или не е прекратил дейността си, но ведомостите и книжата му са иззети по реда на инструкция на управителя на НОИ, издадена на основание чл. 5, ал. 13 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) – от съответното ТП на НОИ.

Съобразно чл. 4, ал. 3 от ЗУТОССР искова молба, която не е придружена от удостоверение по чл. 5 от ЗУТОССР, и същото не се представи в определения от съда срок, се връща на ищеца, без оглед на причините за неговото процесуално бездействие.

В конкретния случай допустимостта на заявения иск е предпоставена от прилагане на удостоверение по чл. 5, ал. 1 от ЗУТОССР, издадено от работодателя, при който е придобит процесният трудов стаж – „***“ ЕООД, доколкото по данни от Търговския регистър последният не е преустановил дейността си, а според Удостоверение изх. № 1029-15-37426/28.09.2017 г. и вх. № 6606/02.10.2017 г. на Директора на ТП на НОИ – Пловдив ведомостите и книжата му не са иззети по реда на инструкция на управителя на НОИ, издадена на основание чл. 5, ал. 13 от КСО, но в указания му 14-дневен срок ищецът, надлежно известен за законоустановените последици при евентуален процесуален пропуск, не е изпълнил изискването на чл. 5, ал. 1 от ЗУТОССР, което, от своя страна мотивира съда на основание чл. 4, ал. 3, изр. ІІ-ро от ЗУТОССР да постанови връщане на исковата молба.

Мотивиран от горното, и на основание чл. 4, ал. 3, изр. ІІ-ро от ЗУТОССР съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВРЪЩА искова молба вх. № 4280/09.06.2017 г., постъпила от Т.М.М., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, процесуално представляван по пълномощие от адв. М.В.Г., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес на практиката: ***, срещу „***” ЕООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от Н. Я.в качеството на управител, и ТП на НОИ – Пловдив, ЕИК: ***, с адрес: ***, представлявано от Р. И. Д. в качеството на Директор.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 377/2017 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ състав.

Препис от настоящото определение ДА СЕ ВРЪЧИ на ищеца чрез процесуалния му представител.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок от връчването му на ищеца.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ЕД