О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 177

Гр. Първомай, 11.07.2017 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в закрито съдебно заседание на единадесети юли две хиляди и седемнадесета година, с

 

Председател: София Монева

                                                              

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 303 по описа на съда за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано по искова молба вх. № 4280/09.06.2017 г., с която „ЕВН Е.” ЕАД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, процесуално представлявано по пълномощие от юрисконсулт Б. Ц. К., предявява срещу наследниците на К.Х.Р., ЕГН: **********, с посочен адрес: ****, обективно кумулативно и субективно пасивно съединени искове с правно основание чл. 79, ал. 1 и чл. 86, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите.

С Разпореждане от 12.06.2017 г., съобщено на ищеца на 23.06.2017 г., съдът на основание чл. 129, ал. 2 от ГПК е указал на същия необходимостта в двуседмичен срок от получаване на съобщението да отстрани констатираните нередовности на исковата молба, като представи писмена молба (с един брой препис), в която да посочи данни за имената на законния/те представител/и на ищцовото дружество и за имената и адреса на всеки от ответниците – наследници на лицето К.Х.Р., ЕГН: **********, и да конкретизира частта от процесните вземания, изпълнение на която се претендира от всеки от ответниците, както и да приложи съответен брой преписи от исковата молба и от приложенията към нея.

След като съобрази, че в рамките на така предоставения му срок ищецът, надлежно известен за законоустановените последици при евентуален процесуален пропуск, не е предприел корекционни действия, а е депозирал молба вх. № 4335/13.06.2017 г., с която пледира за необразуване на гражданско дело поради погасяване на процесното задължение чрез плащане и за възстановяване на внесената държавна такса в размер на 100, 00 лева, настоящият съдебен състав намира, че на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК следва да постанови връщане на исковата молба и да прекрати производството.

Съдът преценя за неоснователно искането на ищеца за освобождаване на внесената държавна такса за разглеждане на исковите претенции, тъй като същата се явява дължимо платена и не подлежи на възстановяване. Според чл. 73, ал. 3 от ГПК и чл. 3, ал. 1 от Закона за държавните такси държавната такса се събира при предявяване на искането за защита и/или съдействие, което съгласно чл. 125 от ГПК се отъждествява с регистрацията на исковата молба в деловодството на съда. С оглед казаното изискуемостта на обсъжданото публично вземане не е обвързана от фактическото образуване на дело или от изхода на спора по него.

    Мотивиран от горното, и на основание чл. 129, ал. 3 във вр. с ал. 2 от ГПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВРЪЩА искова молба вх. № 4280/09.06.2017 г., постъпила от „ЕВН Е.” ЕАД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, процесуално представлявано по пълномощие от юрисконсулт Б. Ц. К., срещу наследниците на К.Х.Р., ЕГН: **********, с посочен адрес: ****.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 303/2017 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ състав.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на „ЕВН Е.” ЕАД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, процесуално представлявано по пълномощие от юрисконсулт Б. Ц. К., обективирано в молба вх. № 4335/13.06.2017 г., за възстановяване на внесената по сметка на Районен съд – Първомай държавна такса за разглеждане на предявените искове в размер на 100, 00 лева.

Препис от настоящото определение ДА СЕ ВРЪЧИ на ищеца.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок от връчването му на ищеца.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ЕД