Р Е Ш Е Н И Е 

  131

гр. Първомай, 22.12.2017 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на двадесет и втори ноември две хиляди и седемнадесета година, с

                                                                                    

                                                                                                           Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 154 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Глава двадесет и девета от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Предявен е иск с правно основание чл. 34, ал. 1 от Закона за собствеността (ЗС).

            Ищецът Д.Д.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.С.М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес на практиката: ***, моли съда да постанови срещу ответника И.Й.А., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Н.З.И., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес на практиката: ***, решение, с което да допусне делба при равни квоти на следните недвижими имоти, находящи се в местността „***” в землището на с. Виница с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив:

Ø поземлен имот № ***, с начин на трайно ползване: машинна станция, с площ от 0.746 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, при граници и съседи: имот № ***– стопански двор на И.Й.А. и др., имот № ***– полски път на Община Първомай, имот № ***– друга селскостопанска територия на Община Първомай, и имот № ***– стопански двор на Държавен поземлен фонд – МЗХ, ведно с построените в имота сграда битова с площ от 94 кв. м., ремонтна работилница с площ от 131 кв. м. и ремонтна работилница с площ от 175 кв. м.;

Ø поземлен имот № ***, с начин на трайно ползване: стопански двор, с площ от 1.021 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, при граници и съседи: имот № *** – машинна станция на И.Й.А. и др., имот № ***– стопански двор на Държавен поземлен фонд – МЗХ, имот № ***– стопански двор на И.Й.А. и др., и имот № ***– полски път на Община Първомай, и

Ø поземлен имот № ***, с начин на трайно ползване: стопански двор, с площ от 1.024 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, при граници и съседи: имот № ***– стопански двор на И.Й.А. и др., имот № ***– стопански двор на Държавен поземлен фонд – МЗХ, имот № ***– друга селскостопанска територия на Община Първомай, и имот № ***– полски път на Община Първомай.  

Исковата претенция се обосновава с фактически твърдения, че страните притежават гореизброените имоти в съсобственост въз основа на Договор за покупко-продажба на недвижими имоти, сключен с Нотариален акт № ***по описа на Нотариус Н.К.с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 428 по регистъра на Нотариалната камара, вписан в Служба по вписванията – Първомай под акт № ***, но не са в състояние да постигнат съгласие за доброволната им подялба, както и за разпределение на ползването им.

Ищецът излага твърдения, че от момента на възникване на имуществената общност фактическата власт върху процесните имоти се упражнява изключително от ответника, който отглеждал на тяхна територия патици, поради което на основание чл. 344, ал. 2 от ГПК претендира за осъждане на последния да му заплаща срещу ползването на всеки от тях сумата от 100, 00 лева месечно, считано от датата на постановяване на решението за допускане на делбата до окончателното й извършване, ведно със законната лихва върху присъдените суми до издължаването им.

В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответникът чрез процесуалния си представител адв. Н.З.И. депозира отговор, с който признава основателността на делбената претенция, но оспорва ищцовото искане по чл. 344, ал. 2 от ГПК с фактически доводи, че след влошаване на отношенията му с ищцата същата отпътувала за Република Гърция, поради което през последните три години стопанисвал еднолично делбените имоти за упражняване на животновъдна дейност, полагайки за своя сметка грижи за тяхната поддръжка.

В открито съдебно заседание ищецът чрез процесуалния си представител адв. С.С.М. поддъжа иска, а ответникът чрез довереника си адв. Н.З.И. отстоява процесуалната позиция, застъпена в отговора на исковата молба.

След преценка на събраните доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, по реда на чл. 235, ал. 2 във вр. с чл. 12 от ГПК съдът намира от фактическа страна следното:

Отсъства спор между страните, че с Договор за покупко-продажба на недвижими имоти, сключен с Нотариален акт № ***по описа на Нотариус Н.К.с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 428 по регистъра на Нотариалната камара, вписан в Служба по вписванията – Първомай под акт № ***(л. 4), са закупили и притежават общо и по равно правото на собственост върху:

Ø дворно място, цялото от 740 кв. м., съставляващо поземлен имот № *** по кадастралния план на стопански двор с. Виница, обл. Пловдив от 1994 г., с начин на трайно ползване – битовка с навес, производствена база, ведно с допълнително завишение за пътища в размер на 19% от тази площ, представляващи 140 кв. м., ведно с построените в него битовка, навес и производствена база, ведно с всички подобрения и приращения към него, при граници и съседи: *** по същия кадастрален план;

Ø празно дворно място, цялото от 1 020 кв. м., съставляващо поземлен имот № *** по кадастралния план на стопански двор с. Виница, обл. Пловдив от 1994 г., с начин на трайно ползване – свободна площ по ЗТСУ чл. 54, ведно с допълнително завишение за пътища в размер на 19% от тази площ, предстваляващи 193.80 кв. м., при граници и съседи: *** по същия кадастрален план, и

Ø празно дворно място, цялото от 1 020 кв. м., съставляващо поземлен имот № *** по кадастралния план на стопански двор с. Виница, обл. Пловдив от 1994 г., с начин на трайно ползване – свободна площ по ЗТСУ чл. 54, ведно с допълнително завишение за пътища в размер на 19% от тази площ, представляващи 193.80 кв. м., при граници и съседи: *** по същия кадастрален план. По данни от представените Удостоверения за идентичност на имот изх. № № 16580 (л. 10), 16580-1 (л. 8) и 16580-2 (л. 9)/02.03.2017 г., и Скици № № Ф00877/10.02.2017 г. (л. 5), К01577/23.01.2017 г. (л. 6) и К01578/23.01.2017 г. (л. 7), издадени от Общинска служба по земеделие – Първомай, понастоящем гореописаните недвижимости се индивидуализират по картата на възстановената собственост на землището на с. Виница, общ. Първомай, обл. Пловдив съответно като:

Ø поземлен имот № ***, с начин на трайно ползване: машинна станция, с площ от 0.746 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, няходящ се в местността „***” в землището на с. Виница с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № ***– стопански двор на И.Й.А. и др., имот № ***– полски път на Община Първомай, имот № ***– друга селскостопанска територия на Община Първомай, и имот № ***– стопански двор на Държавен поземлен фонд – МЗХ, ведно с построените в имота сграда битова с площ от 94 кв. м., ремонтна работилница с площ от 131 кв. м. и ремонтна работилница с площ от 175 кв. м.;

Ø поземлен имот № ***, с начин на трайно ползване: стопански двор, с площ от 1.021 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, няходящ се в местността „***” в землището на с. Виница с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № *** – машинна станция на И.Й.А. и др., имот № ***– стопански двор на Държавен поземлен фонд – МЗХ, имот № ***– стопански двор на И.Й.А. и др., и имот № ***– полски път на Община Първомай, и

Ø поземлен имот № ***, с начин на трайно ползване: стопански двор, с площ от 1.024 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, няходящ се в местността „***” в землището на с. Виница с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № ***– стопански двор на И.Й.А. и др., имот № ***– стопански двор на Държавен поземлен фонд – МЗХ, имот № ***– друга селскостопанска територия на Община Първомай, и имот № ***– полски път на Община Първомай, а въз основа на обявеното по реда на чл. 146, ал. 1, т. 3 и т. 4 от ГПК съвпадение във фактическите твърдения на страните се установява, че през последните три години посочените обекти се ползват изключително от ответника.

Според заключението на изслушаната съдебно-оценителна експертиза (л. 57-60), което не се оспорва и като добросъвестно, обективно, всестранно и компетентно изготвено се възприема от съда, актуалната към момента на експертното оценяване средномесечна пазарна наемна цена на поземлен имот № ***, ведно с построените в същия сгради, възлиза на 157, 47 лева, на поземлен имот № ***– на 10, 21 лева, и на поземлен имот № ***– на 10, 22 лева.

При така установените фактически положения съдът по правилата на чл. 235, ал. 2 от ГПК

 приема от правна страна следното:

Съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗС всеки съсобственик може, въпреки противна уговорка, да иска делба на общата вещ, освен ако това е несъвместимо с естеството и предназначението й или ако законът разпорежда друго. Чл. 344, ал. 1, изр. І-во от ГПК изисква в решението, с което се допуска подялбата, съдът да се произнесе по въпросите между кои лица и за кои имоти ще се извърши, както и каква е частта на всеки съсобственик.

По силата на Договор за покупко-продажба на недвижими имоти, сключен с Нотариален акт № ***по описа на Нотариус Н.К.с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 428 по регистъра на Нотариалната камара, вписан в Служба по вписванията – Първомай под акт № ***(л. 4), страните са придобили и притежават общо при равни части правото на собственост върху имуществото – предмет на исковата претенция. В съответствие с чл. 34, ал. 1 от ЗС така конституираното помежду им правно състояние на съсобственост по смисъла на чл. 30, ал. 1 от ЗС подлежи на ликвидиране чрез делба, което мотивира съда да уважи предявения делбен иск, като допусне подялба на процесните имоти при квоти от ½ идеална част за всеки от съделителите.

С исковата молба ищецът сезира съда с молба за разпределяне ползването им до приключване на делбеното производство, като заявява предпочитане за получаване на парично месечно обезщетение.

Искането в гореуказания смисъл намира правен фундамент в чл. 344, ал. 2 от ГПК, според който с решението по допускане на делбата или по-късно, ако всички наследници не използват наследствените имоти съобразно правата си, съдът по искане на някой от тях постановява кои от наследниците от кои имоти ще се ползват до окончателното извършване на делбата или какви суми едните трябва да плащат на другите срещу ползването.

Бидейки предназначена да осигури ефективно и справедливо използване на съпритежаваните вещи от всички участници в съсобствеността през времетраене на делбения процес, привременната мярка, уредена в чл. 344, ал. 2 от ГПК, предпоставя, че съделителите не ползват имотите съобразно правата си. В конкретния случай ответникът признава, че през последните три години упражнява изключителна фактическа власт върху елементите от имуществената общност, което несъмнено възпрепятства възможността на ищеца да си служи с тях съобразно правата си.

След като съобрази сведенията за фактически установения начин на експлоатация на имотите, както и невъзможността за реалното й разпределяне между правоимащите така, че да не се създават значителни неудобства и нови спорове между тях, същите следва да се поверят за ползване на ответника, който, от своя страна, следва да обезщетява ищеца за ползите, от които го лишава, съразмерно с делбената му част, като му заплаща за имот № ***, ведно с построените в същия сгради, имот № ***и имот № ***, съответно сумите от 78, 74 лева, 5, 11 лева и 5, 11 лева месечно, изчислени въз основа на експертно установената средномесечна пазарна наемна цена на всяка от недвижимостите, считано от влизане в сила на инкорпорирания в настоящото решение съдебен акт по чл. 344, ал. 2 от ГПК до окончателното финализиране на делбата. За разликата до пълния претендиран размер на привременното обезщетение искането по чл. 344, ал. 2 от ГПК следва да се отхвърли като неоснователно.    

Водим от горното, и на основание чл. 235 и чл. 344, ал. 1 и ал. 2 от ГПК съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА делба между Д.Д.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.С.М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес на практиката: ***, и И.Й.А., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Н.З.И., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес на практиката: ***, на следните недвижими имоти, находящи се в местността „***” в землището на с. Виница с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив:

Ø поземлен имот № ***, с начин на трайно ползване: машинна станция, с площ от 0.746 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, при граници и съседи: имот № ***– стопански двор на И.Й.А. и др., имот № ***– полски път на Община Първомай, имот № ***– друга селскостопанска територия на Община Първомай, и имот № ***– стопански двор на Държавен поземлен фонд – МЗХ, ведно с построените в имота сграда битова с площ от 94 кв. м., ремонтна работилница с площ от 131 кв. м. и ремонтна работилница с площ от 175 кв. м.;

Ø поземлен имот № ***, с начин на трайно ползване: стопански двор, с площ от 1.021 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, при граници и съседи: имот № *** – машинна станция на И.Й.А. и др., имот № ***– стопански двор на Държавен поземлен фонд – МЗХ, имот № ***– стопански двор на И.Й.А. и др., и имот № ***– полски път на Община Първомай, и

Ø поземлен имот № ***, с начин на трайно ползване: стопански двор, с площ от 1.024 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, при граници и съседи: имот № ***– стопански двор на И.Й.А. и др., имот № ***– стопански двор на Държавен поземлен фонд – МЗХ, имот № ***– друга селскостопанска територия на Община Първомай, и имот № ***– полски път на Община Първомай, при квоти: ½ идеална част – за Д.Д.Т., ЕГН: **********, и ½ идеална част – за И.Й.А., ЕГН: **********.

            ПРЕДОСТАВЯ ползването на допуснатите до делба недвижими имоти на И.Й.А., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Н.З.И., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес на практиката: ***, считано от влизане на настоящото определение в сила до окончателното извършване на делбата.

ОСЪЖДА И.Й.А., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Н.З.И., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес на практиката: ***, да заплаща на Д.Д.Т., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.С.М., вписана в регистъра на Адвокатска колегияПловдив, с адрес на практиката: ***, както следва:

Ø  сумата от 78, 74 лева (седемдесет и осем лева и седемдесет и четири стотинки) месечнообезщетение за лишаването й от ползване на допуснатия до делба поземлен имот***, с начин на трайно ползване: машинна станция, с площ от 0.746 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, при граници и съседи: имот № ***стопански двор на И.Й.А. и др., имот № ***полски път на Община Първомай, имот № ***– друга селскостопанска територия на Община Първомай, и имот № ***стопански двор на Държавен поземлен фонд – МЗХ, ведно с построените в имота сграда битова с площ от 94 кв. м., ремонтна работилница с площ от 131 кв. м. и ремонтна работилница с площ от 175 кв. м., съразмерно с дела й в съсобствеността,

Ø  сумата от 5, 11 лева (пет лева и единадесет стотинки) месечнообезщетение за лишаването й от ползване на допуснатия до делба поземлен имот***, с начин на трайно ползване: стопански двор, с площ от 1.021 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, при граници и съседи: имот № ***машинна станция на И.Й.А. и др., имот № ***стопански двор на Държавен поземлен фонд – МЗХ, имот***стопански двор на И.Й.А. и др., и имот***полски път на Община Първомай, съразмерно с дела й в съсобствеността, и

Ø  сумата от 5, 11 лева (пет лева и единадесет стотинки) месечнообезщетение за лишаването й от ползване на допуснатия до делба поземлен имот***, с начин на трайно ползване: стопански двор, с площ от 1.024 дка, четвърта категория на земята при неполивни условия, при граници и съседи: имот № ***стопански двор на И.Й.А. и др., имот № ***стопански двор на Държавен поземлен фонд – МЗХ, имот***– друга селскостопанска територия на Община Първомай, и имот № ***полски път на Община Първомай, съразмерно с дела й в съсобствеността, считано от влизане на настоящото определение в сила до окончателното извършване на делбата, ведно със законната лихва върху присъдените суми до издължаването им, като за разликата до пълния предявен размер ОТХВЪРЛЯ искането по чл. 344, ал. 2 от ГПК като неоснователно.

УКАЗВА на ищеца в шестмесечен срок от влизане на решението в сила да извърши отбелязването му в Служба по вписванията – Първомай по реда на чл. 115, ал. 1 от ЗС, както и че при неизпълнение на горното в рамките на предоставения срок вписването на исковата молба губи действието си.

Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на страните чрез процесуалните им представители.

Решението, в частта досежно произнасянето по чл. 344, ал. 2 от ГПК, има характер на определение и подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок от връчването му на страните, а в останалата част подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                       

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ