Р Е Ш Е Н И Е 

№ 75

гр. Първомай, 25.07.2017 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в открито съдебно заседание на петнадесети февруари две хиляди и седемнадесета година, с

 

                                                                                                           Председател: София Монева

 

Секретар: Петя Монева,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 531 по описа на съда за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са обективно кумулативно съединени искове с правно основание чл. 127, ал. 2, чл. 143, ал. 2 и чл. 127а, ал. 2 от Семейния кодекс (СК).

…………………………………………………………………………….

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето А.Б.Б., ЕГН: **********, на майката Ж.З.Г., ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. В.Н.Д., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Хасково, с посочен адрес на практиката: ***.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето А.Б.Б., ЕГН: **********, при майката Ж.З.Г., ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. В.Н.Д., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Хасково, с посочен адрес на практиката: ***, на адрес: ***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения между детето А.Б.Б., ЕГН: **********, и бащата Б.А.Б., ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, както следва: бащата може да вижда и взима детето в дома си, находящ се в Република България, ***, през първата половина от периода на всяка учебна ваканция съобразно официалния учебен календар във Федерална република Германия. 

ОСЪЖДА Б.А.Б., ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, да заплаща на детето А.Б.Б., ЕГН: **********, действащ като малолетен чрез своята майка и законен представител Ж.З.Г., ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. В.Н.Д., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Хасково, с посочен адрес на практиката: ***, месечна издръжка в размер на 150, 00 (сто и петдесет) лева, считано от привеждане в изпълнение на решението в частта относно местоживеенето на детето до настъпване на обстоятелства, обуславящи нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане, като за разликата над уважения до пълния предявен размер ОТХВЪРЛЯ иска като неоснователен.

РАЗРЕШАВА по иска, предявен от Ж.З.Г., ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. В.Н.Д., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Хасково, с посочен адрес на практиката: ***, срещу Б.А.Б., ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, детето А.Б.Б., ЕГН: **********, до навършване на пълнолетието си да осъществява задгранични пътувания до Федерална република Германия, придружавано от своята майка или от посочено от нея лице, през време на учебната година съобразно официалния учебен календар във Федерална република Германия, с изключение на периодите, включени в определения с настоящото решение режим за лични отношения на бащата с детето, както и да му бъде издаден паспорт за задгранични пътувания, без съгласието на бащата Б.А.Б., ЕГН: **********, с посочен адрес: ***.                                                             

ОСЪЖДА Б.А.Б., ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, да заплати:

Ø на Ж.З.Г., ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. В.Н.Д., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Хасково, с посочен адрес на практиката: ***1, сумата от 462, 66 лева (четиристотин шестдесет и два лева и шестдесет и шест стотинки) – съдебно-деловодни разноски за платена държавна такса за разглеждане на спора за родителската отговорност, за квалифицирана процесуална защита от един адвокат и за преводачески услуги за писмен превод на документи от немски на български език съразмерно с уважената част от исковете;

Ø в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 216, 00 (двеста и шестнадесет) лева – държавна такса за разглеждане на иска за издръжка съразмерно с уважената му част.

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта досежно присъдената издръжка и предоставеното разрешение за задгранични пътувания и за издаване на паспорт за задгранични пътувания.

Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на страните.

Решението в частта, с която се допуска предварителното му изпълнение, има характер на определение и подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок от връчването му на страните, а в останалата си част подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ