Р Е Ш Е Н И Е 

№ 21

гр. Първомай, 08.03.2017 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на петнадесети февруари две хиляди и седемнадесета година с:

 

Председател: София Монева

 

при секретаря Петя Монева,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 288 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 108 от Закона за собствеността (ЗС).

Ищецът И.Г.Б., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Х.С.В., вписан в регистъра на Адвокатска колегияСофия, с посочен адрес на практиката: ***, моли съда да признае за установено по отношение на ответника Л.А.Й., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Г.Л.М.-К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, че е собственик по наследство на поземлен имот № 004240 (нула, нула, четири, две, четири, нула), с начин на трайно ползване: нива, четвърта категория на земята при неполивни условия, с площ от 2.714 дка (два декара седемстотин и четиринадесет кв. м.), находящ се в местността *** в землището на с. Виница, с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № ***, имот № ***, имот № ***, и имот № ***, и да го осъди да му предаде владението върху южната част на имота с площ от 852 кв. м., графично изобразена на Скица № К01506/30.06.2016 г., издадена от Общинска служба по земеделие – Първомай и поместена на л. 7 от делото.

Пледира и за присъждане на сторените в настоящото производство съдебно-деловодни разноски.

Ищцата отправя претенцията в качеството си на едноличен собственик на гореописания имот, придобит на основание наследствено правоприемство от покойната й майка С.Д.Б., с ЕГН: **********, починала на 06.09.2012 г., в чийто изключителен дял недвижимостта е разпределена с влязло в сила Решение № 40/31.01.2005 г. по гр. дело № 1363/2004 г. по описа на Окръжен съд – Пловдив, вписано в Служба по вписванията – Първомай под № 163, том ІV от 14.12.2007 г. Излагат се фактически твърдения, че ответникът неоснователно държи, стопанисва и отказва да предаде владението върху южната част от имота с площ от около 852 кв. м., където е засадил овощни дървета и лозя и е поставил ограда.

В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответникът депозира отговор, с който признава иска и моли за отхвърляне на искането на ищеца за съдебно-деловодни разноски, а при условията на евентуалност – за присъждане в по-нисък размер на тези за квалифицирана процесуална защита поради тяхната прекомерност съобразно действителната фактическа и правна сложност на делото.

В открито съдебно заседание страните лично и чрез доверениците си поддържат процесуалните си позиции по съществото на спора, застъпени във фазата по размяна на книжа, и постигат съгласие относно дължимостта и размера на съдебно-деловодните разноски.

След като констатира кумулативното наличие на процесуалните предпоставки, предвидени в чл. 237, ал. 1 от ГПК, доколкото ответникът обективира признание на иска, ищецът пледира за процедиране по реда на чл. 237, ал. 1 от ГПК, а процесното материално право не противоречи на закона и добрите нрави и не е изключено от разпоредителната власт на ответната страна, съдът е мотивиран да произнесе решение съобразно признанието, като уважи изцяло предявения иск.

Предвид изхода на делото и изразената от страните съгласувана воля досежно отговорността за разноски на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК в тежест на ответника следва да се възложи заплащането на съдебно-деловодните разноски на ищеца, претендирани в общ размер на 400, 00 лева, от които 64, 50 леваза внесени държавни такси за разглеждане на предявения иск и за вписване на исковата молба, и 335, 50 лева – за квалифицирана процесуална защита от един адвокат.

Водим от горното и на основание чл. 237, ал. 1 от ГПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Л.А.Й., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Г.Л.М.-К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, че И.Г.Б., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Х.С.В., вписан в регистъра на Адвокатска колегияСофия, с посочен адрес на практиката: ***, е собственик по наследство на поземлен имот № 004240 (нула, нула, четири, две, четири, нула), с начин на трайно ползване: нива, четвърта категория на земята при неполивни условия, с площ от 2.714 дка (два декара седемстотин и четиринадесет кв. м.), находящ се в местността *** в землището на с. Виница, с ЕКАТТЕ: ***, общ. Първомай, обл. Пловдив, при граници и съседи: имот № ***, имот № ***, имот № ***, и имот № ***, и ОСЪЖДА Л.А.Й., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. Г.Л.М.-К., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, да предаде на И.Г.Б., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. Х.С.В., вписан в регистъра на Адвокатска колегияСофия, с посочен адрес на практиката: ***, владението върху южната част на гореописания имот с площ от 852 кв. м., графично изобразена на Скица № К01506/30.06.2016 г., издадена от Общинска служба по земеделие – Първомай и поместена на л. 7 от делото, както и да й заплати сумата от 400, 00 левасъдебно-деловодни разноски за заплатени държавни такси за разглеждане на предявения иск и вписване на исковата молба и за квалифицирана процесуална защита от един адвокат.

Скица № К01506/30.06.2016 г., издадена от Общинска служба по земеделие – Първомай и поместена на л. 7 от делото, съставлява неразделна част от настоящото решение.

Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на страните чрез процесуалните им представители.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ