МОТИВИ

 

по НОХД № 226 / 2016 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и четвърта от НПК.

Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против подсъдимия С.Н.Н. ***, за това, че на 12.09.2016 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – мотоциклет „МЗ 150” без надлежна регистрация с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 3,01 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA – 0058 - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото подсъдимият да е осъществил състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК и фактическата обстановка, подробно описана в обвинителния акт. Намира, че при определяне на наказанието, от една страна, като смекчаващи отговорността обстоятелства следва да се отчетат направеното самопризнание, оказаното съдействие на досъдебното производство, липсата на други наказания по Закона за движение по пътищата, а от друга, като отегчаващи – предишното осъждане, високата концентрация на алкохол в кръвта над допустимото, управлението на нерегистрирано по надлежния ред моторно превозно средство в светлата част на денонощието в населено място и липсата на правоспособност. Предлага да бъде наложено наказание при условията на чл. 54, ал. 1 от НК лишаване от свобода в размер към средата на предвиденото в закона, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК да бъде отложено с изпитателен срок също в размер около средата, като на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 от НК се приспадне времето, през което подсъдимият е задържан по реда на ЗМВР, и глоба в размер около средата на предвиденото.

Подсъдимият дава обяснения, заявява, че е съгласен с повдигнатото му обвинение, признава вината си и изразява съжаление за деянието си.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

 

Подсъдимият С.Н.Н. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, с основно образование, общ работник в ***, с адрес: ***.

На същия със Споразумение № 496 от 07.07.2014 година по НОХД № 4038 / 2014 година на Районен съд - Пловдив, влязло в сила на 07.07.2014 година:

Ø              за престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 във връзка с чл. 130, ал. 1 от НК, извършено на 29.06.2014 година, му е определено наказание пробация с пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и шест месеца, която да се изпълни чрез явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице с периодичност два пъти седмично, и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година и шест месеца;

Ø              за престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 4 във връзка с чл. 130, ал. 2 от НК, извършено на 29.06.2014 година, му е определено наказание пробация с пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и шест месеца, която да се изпълни чрез явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице с периодичност два пъти седмично, и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година и шест месеца.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК на лицето е определено едно общо, най-тежко наказание пробация с пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година и шест месеца, която да се изпълни чрез явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице с периодичност два пъти седмично, и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година и шест месеца, а на основание чл. 59, ал. 1 и ал. 2 от НК е приспаднато времето на задържане по ЗМВР от 29.06.2014 година до 30.06.2014 година.

Видно от отбелязването в Справката за съдимост, наказанието пробация е изтърпяно на 21.01.2016 година.

 

Подсъдимият С.Н.Н. притежава 150-кубиков мотоциклет „МЗ”, с регистрационни табели по стар образец, който е купил от свой съселянин и съсед.

Вечерта на 11.09.2016 година с приятели в село Белозем подсъдимият пие 5-6 ракии до 3-4 часа сутринта.

На следващия ден с мотоциклета отива да види болната си баба в квартал Дебър на град Първомай, а след това посещава леля си в квартал Любеново, откъдето тръгва да се прибира.

По това време свидетелите Г.Д.Г., Г.С.П. и Г.П.К., служители на РУ на МВР – Първомай, са дежурен автопатрул и изпълняват задълженията по съблюдаване за спазване на правилата за движение по пътищата.

Около 17 часа на улица „Бор” в град Първомай забелязват управлявания от подсъдимия тъмночервен на цвят мотоциклет, криволичещ по пътното платно. Настигат го и със звуков и светлинен сигнал го спират за проверка. Водачът им обяснява, че не притежава шофьорска книжка. След справка в административно-дежурната част се оказва, че данни за моторното превозно средство и собственика му не съществуват в базата данни. И тъй като управляващият го мирише на алкохол и говори провлачено, свидетелят Г.Г. го изпробва с „Дрегер Алкотест 7510” № ARBA-0058 и е отчетено наличие на алкохол в кръвта на водача 3,01 на хиляда. Показанията на техническото средства са представени на подсъдимия и той не възразява. Пред полицаите обяснява, ме е пил 2-3 бири, но трябвало да дойде в град Първомай, защото баба му била болна.

С.Н.Н. е отведен в РУ на МВР – Първомай, където за нарушенията по чл. 150 и по чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движение по пътищата му е съставен Акт за установяване на административно нарушение и му е издаден талон за изпращане на медицинско изследване, който подсъдимият не изпълнява, задържан е в полицейското управление за 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от обясненията на подсъдимия, от показанията на свидетелите Г.Д.Г., Г.С.П. и Г.П.К. и от приобщените по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства: Свидетелство за регистрация на моторно превозно средство серия У № 269830 - стар образец (л. 15 от делото), Справка за съдимост (л. 8 – л. 10 от БП), Характеристична справка (л. 11 от БП), Справка за регистрирани криминални прояви (л. 12 от БП), Справка в АС „Издирвателна дейност” (л. 13 от БП), Справка в АИС на МВР (л. 14 от БП), Справка за нарушител / водач (л. 15 от БП), Акт за установяване на административно нарушение (л. 16 от БП), Талон за медицинско изследване (л. 17 от БП), Заповед за задържане на лице (л. 18, л. 5 от БП).

Съдът кредитира гласната доказателствена съвкупност като обективна, логична, взаимно допълваща се и кореспондираща с писмената, въз основа на които се установява в цялост гореизложената фактическа обстановка.

Не са налице противоречия в показанията на свидетелите, годни да повлияят на преценката на съда, изградена по вътрешно убеждение въз основа на събраните доказателства, че престъплението е извършено виновно от дееца.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си подсъдимият С.Н.Н. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК за това, че на 12.09.2016 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – мотоциклет „МЗ 150” без надлежна регистрация с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 3,01 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA - 0058.

От обективна страна с действията си подсъдимият осъществява обективните признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК, като управлява посоченото моторно превозно средство след употреба на алкохол, установено съгласно разпоредбите на Наредба № 30 от 27.06.2001 година за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства, като съдържанието на алкохол в кръвта му надвишава инкриминираната граница от 1,2 на хиляда, а именно 3,01 на хиляда.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Подсъдимият разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно кара след употреба на алкохол, с което иска и настъпването на тези последици.

С оглед на посочената и приета по-горе правна квалификация на извършеното от подсъдимия престъпление, за което е подведен под наказателна отговорност, за да определи наказанието му предвид целите по чл. 36 от НК, Съдът намира следното:

Като отегчаващи обстоятелства се отчитат предишното осъждане на подсъдимия, високата концентрация на алкохол в кръвта му над допустимото, управлението на нерегистрирано по надлежния ред моторно превозно средство в светлата част на денонощието в населено място и липсата на правоспособност, а като смекчаващи - направеното самопризнание, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина, липсата на други наказания по Закона за движение по пътищата.

Тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на подсъдимия, го характеризират като лице с невисока степен на обществена опасност и с оглед на смекчаващите отговорността обстоятелства за С.Н.Н. при съвкупна преценка на горното е най-справедливо за престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК да бъдат наложени наказания при условията на чл. 54, ал. 1 от НК.

С оглед на посоченото, на подсъдимия следва да бъде наложено наказание лишаване от свобода между минимума и средата на предвиденото в чл. 343б, ал. 1 от НК, а именно в размер на една година и три месеца.

Като взема предвид размера на определеното наказание лишаване от свобода, както и че подсъдимият няма наложени наказания по Закона за движение по пътищата, настоящата инстанция е на мнение, че за постигане целите му и преди всичко за поправянето на дееца не е наложително това наказание да се търпи реално и може на основание чл. 66, ал. 1 от НК да бъде отложено с изпитателен срок над минималния, а именно три години и шест месеца, като на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от лишаването от свобода следва да се приспадне времето, през което С.Н.Н. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

От Съда се отчита също, че управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол е деяние с висока степен на обществена опасност, поради потенциалната заплаха за здравето и дори живота на останалите участници в движението, за което на подсъдимия кумулативно предвиденото в чл. 343б, ал. 1 от НК наказание глоба с оглед на горните аргументи за законовата превенция, ще изпълни функциите си също в размер между минимума и средата, а именно 350 лева.

Тези наказания са най-справедливи, съответстват на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и са в състояние да постигнат целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред и правилата за движение по пътищата.

Воден от горните съображения, Съдът постанови присъдата.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ