МОТИВИ

 

по АНД № 173 / 2016 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемата Т.М.Т., ЕГН **********,***, за това, че на 23.07.2016 година на път ІІІ клас от Републиканска пътна мрежа № 667 на 7 км в землището на село Градина, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – мотопед марка „Шанке - ги”, с ДК № ***, без съответно свидетелство за управление, в едногодишния срок от наказването й по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление – с Наказателно постановление № 15-0325-000492 от 24.09.2015 година на Началник-група към РУ на МВР - Първомай, влязло в сила на 19.11.2015 година – престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемата да е осъществила състава на престъплението по чл. 343в, ал. 2 от НК и че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага същата да бъде освободена от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в размер около минимума на предвиденото в закона.

Обвиняемата Т.М.Т. се възползва се от правото си да не дава обяснения, освен за семейното си и материално състояние. При последна дума признава вината си, изразява съжаление за стореното и моли за минимално наказание.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемата Т.М.Т. е родена на *** ***, ЕГН **********, самоопределяща се като българка, българска гражданка, омъжена, неосъждана, с основно образование, монтажист в ***, с адресна регистрация: ***, живуща ***.

 

На 09.09.2015 година от служители на РУ на МВР – Първомай е спрян за проверка мотопед, управляван от обвиняемата, и на водача е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 492 - бланка серия Т, № 783582, за нарушения по чл. 140, ал. 1 и по чл. 150 от Закона за движение по пътищата, чийто текст визира, че всяко пътно превозно средство, което участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, трябва да се управлява от правоспособен водач, а е констатирано от органите на реда, че Т.Т. не притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Въз основа на Акта от Началник-група към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление – Първомай е издадено Наказателно постановление № 15-0325-000492 от 24.09.2015 година, с което за установеното на 09.09.2015 година нарушение по чл. 150 от Закона за движение по пътищата на обвиняемата е наложена глоба по чл. 177, ал. 1, т. 2, предложение 1 от Закона за движение по пътищата.

Наказателното постановление е връчено на Т.М.Т. лично на 11.11.2015 година и в съответствие с текста на чл. 64, буква Б от ЗАНН е влязло в сила на 19.11.2015 година.

На 23.07.2016 година полицай „Охрана на обществения ред” Г.Н.К. и младши автоконтрольор Т.В.В. – служители в РУ на МВР – Първомай, са на смяна и в изпълнение на задълженията си около 17:10 часа на път ІІІ клас от Републиканска пътна мрежа № 667 на 7 км в землището на село Градина, област Пловдив, спират за проверка движещ се в посока юг-север мотопед „Шанке - ги”, с ДК № ***. Установяват, че моторното превозно средство се управлява от обвиняемата, че тя не притежава съответното свидетелство за управление и й съставят Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия Г, № 640781) за нарушение по чл. 150 от Закона за движение по пътищата. Чрез извършени справки в ОДЧ при РУ на МВР - Първомай се установява, че водачът управлява моторно превозно средство, без да притежава свидетелство за правоуправление, в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото нарушение. Органите на реда отвеждат обвиняемата в Управлението, където същата е задържана за 24 часа със Заповед рег. № 325зз-100 / 23.07.2016 година – от 17:40 часа на 23.07.2016 година до 07:00 часа на 24.07.2016 година.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от кореспондиращите помежду си приложени по делото писмени доказателства: Акт за установяване на административно нарушение - бланка серия Т, № 783582 / 09.09.2015 година (л. 7 от бързото производство), Наказателно постановление № 15-0325-000492 от 24.09.2015 година (л. 8 от бързото производство), Акт за установяване на административно нарушение - бланка серия Г, № 640781 / 23.07.2016 година (л. 9 от бързото производство), заповед за задържане на лице (л. 10 от бързото производство), справка за нарушител / водач (л. 11 от бързото производство), справки в АИС на МВР (л. 12, л. 14 от бързото производство), справка в централна база КАТ (л. 13 от бързото производство), справка в АИС „Издирвателна дейност” (л. 15 – л. 16 от бързото производство), справка за съдимост (л. 17 от бързото производство), характеристична справка (л. 18 от бързото производство), от обясненията на обвиняемата на досъдебното производство (л. 4 от бързото производство), от показанията на свидетелите на досъдебното производство (л. 5 - л. 6 от бързото производство) - всички приобщени по реда на чл. 283 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемата като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемата Т.Т. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 343в, ал. 2 от НК за това, че на 23.07.2016 година на път ІІІ клас от Републиканска пътна мрежа № 667 на 7 км в землището на село Градина, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – мотопед марка „Шанке - ги”, с ДК № ***, без съответно свидетелство за управление, в едногодишния срок от наказването й по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление – с Наказателно постановление № 15-0325-000492 от 24.09.2015 година на Началник-група към РУ на МВР - Първомай, влязло в сила на 19.11.2015 година.

От обективна страна с действията си обвиняемата осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, защото на инкриминираната дата управлява моторно превозно средство без да е правоспособен водач и след като няколко месеца преди това е наказана по административен ред с влязъл в сила акт на компетентния орган за същото деяние.

От субективна страна обвиняемата извършва деянието, за което е ангажирана отговорността й, с пряк умисъл и с целени и настъпили обществено опасни последици - съзнава обществено опасния характер на стореното от нея, предвижда и иска настъпването на обществено опасните му последици.

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемата Т.М.Т. престъпление Съдът намира, че същата следва да бъде освободена от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от нея, предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години или глоба от 500 до 1200 лева. Обвиняемата е пълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се ползвала от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита както липсата на отегчаващи отговорността обстоятелства, така и смекчаващите отговорността – чистото съдебно минало, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина на досъдебното производство, направените самопризнания и фактът, че лицето е семейно и се грижи за 14-годишна дъщеря.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемата, я характеризират като лице с невисока, степен на обществена опасност, а обществената опасност на деянието й е отчетена в предвиденото по закон наказание за този род престъпления.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред - изискванията за правоспособност на водачите на пътните превозни средства при движение по пътищата, отворени за обществено ползване.

С оглед на обстоятелството за освобождаване на дееца от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, за Съда не съществува законова възможност по настоящото производство за произнасяне относно приспадане на задържането по чл. 59 от НК.

 

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

 

 

Председател: (п)

СЗ / АГ