МОТИВИ

 

по АНД № 84 / 2016 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против Й.Г.В., ЕГН **********,***, за това, че на 04.04.2016 година в село Дълбок извор, община Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – лек автомобил „БМВ 316И” с ДК № ***, без съответно свидетелство за управление в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление - с Наказателно постановление № 15-0239-001076 / 04.11.2015 година на Началника на Районна управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление „Асеновград”, влязло в сила на 20.12.2015 година - престъпление по чл. 343, ал. 2 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 343, ал. 2 от НК и че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в размер около минимума на предвиденото в закона.

Обвиняемият Й.Г.В., редовно призован за съдебно заседание, не се явява. Процесуалният му представител адвокат Н.Ш.Б. *** моли за минималното предвидено в закона наказание с оглед на направените от подзащитния му самопризнания, чистото му съдебно минало и младежката му възраст.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият Й.Г.В. е роден на *** ***, ЕГН **********, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, ученик в единадесети клас на *, с адрес: *.

 

На 18.10.2015 година от служители на РУ на МВР - Асеновград е спрян за проверка лек автомобил, управляван от обвиняемия, и на водача е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 1079 / 18.10.2015 година (бланка серия Г, № 226855) за нарушение по чл. 6, ал. 1 от Закона за движение по пътищата и за нарушение по чл. 150 от Закона за движение по пътищата, чийто текст визира, че всяко пътно превозно средство, което участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, трябва да се управлява от правоспособен водач, а е констатирано от органите на реда, че Й.В. не притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Въз основа на Акта е издадено Наказателно постановление № 15-0239-001076 / 04.11.2015 година, с което за установените на 18.10.2015 година нарушения на обвиняемия са наложени глоби по чл. 183, ал. 3, т. 5, предложение 1 и по чл. 177, ал. 1, т. 2, предложение 1 от Закона за движение по пътищата.

Наказателното постановление е връчено на Й.В. лично на 12.12.2015 година и в съответствие с текста на чл. 64, буква А от ЗАНН е влязло в сила на 20.12.2015 година.

На 04.04.2016 година свидетелите Т.В.В. (младши автоконтрольор) и Д.А.К. (младши инспектор) – служители в РУ на МВР – Първомай, са на смяна и в изпълнение на задълженията си по безопасност на движението около 14:45 часа в село Дълбок извор, община Първомай, област Пловдив, до дом № 70 на ул. 1 спират за проверка лек автомобил „БМВ-316 И” с ДК № ***. Установяват, че моторното превозно средство със спукано предно обзорно стъкло се управлява без обезопасителен колан от обвиняемия, че той не притежава съответното свидетелство за управление и му съставят Акт за установяване на административно нарушение (серия Г, бланка № 384376) за нарушения по чл. 150, чл. 137, ал. 1 и по чл. 139, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата, след което Й.В. е отведен в полицейското управление на град Първомай, където е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от кореспондиращите помежду си приложени по делото писмени доказателства: Акт за установяване на административно нарушение от 04.04.2016 година, бланка № 384376 (л. 3 от бързото производство), Акт за установяване на административно нарушение № 1079 / 18.10.2015 година - бланка серия Г, № 226855 (л. 10 от бързото производство), Наказателно постановление № 15-0239-001076 / 04.11.2015 година (л. 11 от бързото производство), Справка за съдимост (л. 12 от бързото производство), Характеристична справка (л. 13 от бързото производство), Справка в АИС на МВР (л. 14 от бързото производство), Справка за нарушител / водач (л. 15 от бързото производство), Справка в АИС „Издирвателна дейност” (л. 16 от бързото производство), Справка в Централна база КАТ (л. 17 от бързото производство), Заповед за задържане на лице (л. 18 от бързото производство), от обясненията на обвиняемия на досъдебното производство (л. 6 от бързото производство), от показанията на свидетелите на досъдебното производство (л. 7 - л. 8 от бързото производство) - всички приобщени по реда на чл. 283 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на приобщените по предвидения в НПК ред писмени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият Й.Г.В. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 343в, ал. 2 от НК за това, че на 04.04.2016 година в село Дълбок извор, община Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – лек автомобил „БМВ 316И” с ДК № ***, без съответно свидетелство за управление в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление - с Наказателно постановление № 15-0239-001076 / 04.11.2015 година на Началника на Районна управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, Районно управление „Асеновград”, влязло в сила на 20.12.2015 година.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, защото на инкриминираната дата управлява моторно превозно средство, без да е правоспособен водач и след като няколко месеца преди това е наказан по административен ред с влязъл в сила акт на компетентния орган за същото деяние.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието, за което е ангажирана отговорността му, с пряк умисъл и с целени и настъпили обществено опасни последици - съзнава обществено опасния характер на стореното от него, предвижда и иска настъпването на обществено опасните му последици.

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия Й.Г.В. престъпление Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от него, предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години или глоба от 500 до 1200 лева. Обвиняемият е пълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита както липсата на отегчаващи отговорността обстоятелства, така и смекчаващите отговорността – чистото съдебно минало, оказаното съдействие за разкриване на обективната истина на досъдебното производство, направените самопризнания и фактът, че лицето е ученик и няма постоянни доходи.

Всички тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с невисока, степен на обществена опасност, а обществената опасност на деянието му е отчетена в предвиденото по закон наказание за този род престъпления.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред - изискванията за правоспособност на водачите на пътните превозни средства при движение по пътищата, отворени за обществено ползване.

С оглед на обстоятелството за освобождаване на дееца от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, за Съда не съществува законова възможност по настоящото производство за произнасяне относно приспадане на задържането по чл. 59 от НК.

 

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ