МОТИВИ

 

по АНД № 10 / 2016 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против Д.Р.Х. ***, за това, че на 07.09.2015 година, в село Искра, област Пловдив, си служи с контролни знаци – регистрационни табели ***, издадени друго моторно превозно средство - лек автомобил марка „Фиат Браво”, като ги е поставил на ползвания от него лек автомобил марка „Опел Астра” без регистрация - престъпление по чл. 345, предложение 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 345, предложение 1 от НК по и фактическата обстановка, подробно описана в постановлението. Намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба към минимума на предвиденото в закона Предлага вещественото доказателство: две регистрационни табели с № ***, да се предадат на разпореждане на сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР – Пловдив.

Обвиняемият Д.Р.Х. се възползва от правото си да не дава обяснения, освен за семейното си и материално положение. Разбира обвинението и предложеното от Прокурора наказание. Заявява, че това повече няма да се повтори и моли за минимална глоба.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият Д.Р.Х. е роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределя се като турчин, български гражданин, неженен, с начално образование, неработещ, с адрес: *****.

На същия с Присъда № 19 / 13.10.2011 година по НОХД № 151 / 2011 година на Районен съд – Първомай, влязла в сила на 29.10.2011 година, за извършено на неустановена дата в средата на месец януари 2011 година (до 24.01.2011 година) престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 5 във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК е наложено наказание три месеца лишаване от свобода, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК е отложено за срок от три години, за което Д.Р.Х. следва да се счита неосъждан, тъй като е реабилитиран по право на основание чл. 86, ал. 1, т. 1 от НК

 

На 14.12.2013 година обвиняемият закупува от свидетеля П.Н.Д. чрез сестра му - свидетелят Ж.Н.В., упълномощена с пълномощно за целта, лек автомобил „Фиат Браво” с ДК № *** (рама № ******, двигател № *****), но не го регистрира в сектор „Пътна полиция”. Ползва колата около два месеца, блокира двигателя и предава моторното превозно средство за отпадъци, като сваля и прибира регистрационните му табели.

По-късно чрез заплащане Д.Р.Х. придобива от неустановени по делото лица лек автомобил „Опел Астра” с рама № ******, нерегистриран на територията на Република България. Обвиняемият поставя регистрационните табели от фиата и започва да ползва опела за пренасяне на фураж за добитъка си.

Около обяд на инкриминираната дата - 07.09.2015 година, свидетелят П.К.П., младши полицейски инспектор при РУ на МВР – Първомай, вижда на улица „Васил Левски“ в село Искра, община Първомай, област Пловдив, да се движи лек автомобил Опел Астра с ДК № *** и го спира до дом № 3. Установява, че моторното превозно средство се управлява от обвиняемия и извършва проверка в автоматизирана информационна система на МВР чрез оперативния в дежурната част на Полицейското управление в град Първомай. Констатира, че Д.Р.Х. е неправоспособен водач, че управляваният от него автомобил не е регистриран на територията на страната и че поставените на опела табели *** са издадени за друг автомобил - „Фиат Браво“.

На следващия ден – 08.09.2014 година, на местопроизшествието е извършен оглед на моторното превозно средство и обвиняемият предава доброволно регистрационните табели с № ***.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: Протокол за оглед на местопроизшествие с фотоалбум (л. 4 – л. 9 от дознанието), Протокол за доброволно предаване (л. 10 от дознанието), Справка за съдимост (л. 13 – л. 14 от дознанието), Характеристична справка (л. 6 от дознанието), Договор за покупко-продажба на лек автомобил (л. 15 от дознанието), Справка – удостоверение от Нотариус рег. № 540 с район на действие Районен съд - Асеновград (л. 20 от дознанието), Справка от централна база – КАТ (л. 24 от дознанието), Справка за нарушител / водач (л. 25 от дознанието), заверено копие на документ на чужд език с данни за лек автомобил Опел Астра (л. 26 от дознанието), от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 12 от дознанието) и в съдебното следствие относно семейното му и имуществено състояние, от показанията на свидетелите (л. 16 – л. 19 от дознанието) и от веществените доказателства – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият Д.Р.Х. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 345, предложение 1 от НК за това, че на 07.09.2015 година в село Искра, община Първомай, област Пловдив, си служи с контролни знаци: регистрационни табели № ***, издадени друго моторно превозно средство - лек автомобил „Фиат Браво” с рама № *****, - като ги поставя на ползвания от него лек автомобил „Опел Астра” без регистрация с рама № *****.

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата управлява лек автомобил „Опел Астра” с поставени на него от дееца регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Обвиняемият разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно си служи с контролни знаци, издадени за друго моторно превозно средство, като ги поставя на ползван от него автомобил.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия Д.Р.Х. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от него предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева. От деянието не са причинени имуществени вреди, обвиняемият е пълнолетно лице с чисто съдебно минало (предвид разпоредбата на чл. 85, ал. 1 от НК), друг път не се ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита смекчаващите отговорността обстоятелства като направените самопризнания на досъдебното производство и на съдебното следствие, факта, че се грижи за семейство и липсата на предишни нарушения на правилата за движение по пътищата.

Липсват отегчаващи отговорността обстоятелства.

Всички тези обстоятелства, съпоставени по относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, го характеризират като лице с ниска степен на обществена опасност, а за ниската обществена опасност на деянието може да се направи извод от размера на предвидената в закона санкция за това престъпление.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК размер, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

Веществените доказателства: два броя регистрационни табели с № ***, следва да се изпратят на Началника на сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР - Пловдив на разпореждане.

 

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

 

 

Председател:              (п)     

 

СЗ / ВХ