МОТИВИ

 

по АНД № 266 / 2015 година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против Ю.Н.И. ***, за това, че на 25.11.2015 година в село Караджалово, област Пловдив, си служи с контролни знаци: регистрационни табели ***, издадени друго моторно превозно средство - лек автомобил марка „Фиат Скудо”, като ги е поставил на ползвания от него лек автомобил марка „Ровър 214” без регистрация - престъпление по чл. 345, предложение 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението по чл. 345, предложение 1 от НК и че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага същият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в минимума на предвиденото в закона Предлага веществените доказателства: две регистрационни табели с № ***, приложени по делото, да се върнат на собственика на лекия автомобил „Фиат Скудо”, за който са издадени.

Обвиняемият Ю.Н.И., редовно уведомен от процесуалния си представител за съдебно заседание, не се явява, не взема отношение по обвинението.

Защитникът на обвиняемия адвокат Н.Ш.Б. *** моли да бъде наложено минимално предвиденото от закона наказание с оглед на чистото съдебно минало, самопризнанието и здравословното състояние на подзащитния му.

 

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

 

Обвиняемият Ю.Н.И. е роден на *** ***, ЕГН **********, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование (завършен шести клас, неграмотен), работещ непостоянна обща работа, с адрес: ***.

 

Лек автомобил „Фиат Скудо“ с ДК № *** е закупен на 05.12.1996 година от свидетеля Д.Б.А. в качеството й на едноличен търговец с фирма ЕТ „*** – Д.А.”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: ***, и се ползва за служебни нужди от сина й до месец януари 2014 година, когато се поврежда скоростната кутия. Тогава колата е закарана пред дома на негов приятел в квартал Любеново на град Първомай за ремонт, но синът на свидетелката заминава по същото време да работи в Италия и фиатът остава на място непоправен, а Д.Б.А. не се интересува от вещта си.

На 21.10.2015 година с изпратени от баща му пари, като стимул да завърши основно образование и да изкара шофьорски курс, обвиняемият закупува лек автомобил „Ровър 214” без регистрация, с рама № *** и го оставя пред дома на баба си и дядо си в село Караджалово, в който живее. Няколко дни след това в разградения двор под външната чешма намира захвърлени регистрационните табели с № ***, пита близките си на кого са, но тъй като те не знаят, Ю.Н.И. решава, вместо да регистрира ровъра си, да постави табелите на съответните за това места и така да ползва колата си.

След обяд на 25.11.2015 година обвиняемият се връща с автомобила си от село Бодрово, когато около 16:00 часа на улица 19 в село Караджалово е спрян за проверка от свидетеля Г.И.И. – полицейски служител в РУ на МВР – Първомай, на смяна от 08:30 часа до 17:30 часа, който има предварителна информация, че лек автомобил „Ровър 214” се управлява от неправоспособен водач.

Органът на реда установява водача - Ю.Н.И., вижда поставените регистрационни табели на колата му и след справка по телефона в оперативната дежурна част на Управлението констатира липсата на свидетелство за управление на моторно превозно средство у обвиняемия, както и че управлявания от него ровър не е надлежно регистриран в системата на МВР, а поставените на него регистрационни табели са издадени за друг автомобил.

Свидетелят Г.И. запазва местопроизшествието до пристигане на дежурния разследващ полицай. Извършен е оглед, а обвиняемият предава доброволно двете табели с № ***, след което е задържан на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР.

За липсата на регистрационните номера на автомобила й свидетелят Д.Б.А. разбира, след като е призована в РУ на МВР – Първомай по досъдебното производство.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: справка от Търговския регистър за ЕТ „*** – Д.А.” – Първомай (л. 12 от делото), Протокол за оглед на местопроизшествие с приложен фотоалбум (л. 3 - л. 8 от бързото производство), Протокол за доброволно предаване (л. 9 от бързото производство), Заповед № 78 / 25.11.2015 година за задържане на лице (л. 21 от бързото производство), Справка за съдимост (л. 22 от бързото производство), Характеристична справка (л. 24 от бързото производство), Справка от АИС „Издирвателна дейност” на МВР (л. 25 от бързото производство), Договор за покупко-продажба на МПС с придружаващи го документи (л. 27 – л. 31 от бързото производство), Справка от централна база АИС-КАТ за лек автомобил „Фиат Скудо” (л. 32 от бързото производство), Свидетелство за регистрация, част І (л. 33 от бързото производство), от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 14 от бързото производство), от показанията на свидетелите (л. 15, л. 16 от бързото производство) и от веществените доказателства: два броя регистрационни табели с № *** – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка.

 

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият Ю.Н.И. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 345, предложение 1 от НК за това, че на 25.11.2015 година в село Караджалово, община Първомай, област Пловдив, си служи с контролни знаци: регистрационни табели с № ***, издадени друго моторно превозно средство – лек автомобил „Фиат Скудо” с рама № ***, – като ги поставя на ползвания от него лек автомобил „Ровър 214” без регистрация, с рама № ***

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата поставя на ползвания от него лек автомобил „Ровър 214” регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Обвиняемият разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно си служи с контролни знаци, издадени за друго моторно превозно средство, като ги поставя на ползван от него автомобил.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия Ю.Н.И. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК, тъй като са налице всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт.

Престъплението, извършено от него предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева. От деянието не са причинени имуществени вреди, обвиняемият е пълнолетно лице с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на този законов институт и не е налице някое от отрицателните условия, посочени в разпоредбата на чл. 78а, ал. 6 от НК.

За да определи размера на глобата, Съдът отчита смекчаващите отговорността обстоятелства като направените самопризнания на досъдебното производство, нелошите му характеристични данни – грижи се за жена, с която живее на семейни начала, и липсата на причинени от деянието вреди. Като отегчаващо отговорността обстоятелство се отчита фактът, че обвиняемият управлява моторно превозно средство без да е правоспособен водач, с което създава потенциална опасност за останалите участници в движението.

Съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на обвиняемия, горните обстоятелства го характеризират като лице с невисока степен на обществена опасност, а за ниската обществена опасност на деянието може да се направи извод от размера на предвидената в закона санкция за това престъпление.

С оглед на горното настоящата инстанция е на мнение, че наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК размер, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

Веществените доказателства: два броя регистрационни табели с № *** за лек автомобил „Фиат Скудо” с рама № ***, следва да се върнат на собственика на моторното превозно средство Д.Б.А. в качеството й на ЕТ „*** – Д.А.” – Първомай, ЕИК ****, със седалище и адрес на управление: ***.

 

Воден от горните съображения, Съдът постанови решението.

 

 

 

Председател:              (п)               

СЗ / ВХ