ПРОТОКОЛ №

 

02.08.2016 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

втори съдебен състав

на втори август

две хиляди и шестнадесета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

София М.

 

Секретар:

П.М.

Прокурор:

Валерий Велчев

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НОХ дело №

177

по описа за

2016

година

 

Производство по реда на чл. 382 от НПК.

 

На именното повикване в

09:30

часа

 

Ø     за Районна прокуратура – Първомай, редовно призована, се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø     обвиняемият Д.Г.К., нередовно призован, се явява лично и с упълномощения си защитник адв. А.Н.С., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, приложено по досъдебното производство, също редовно призован.

 

Съдът предостави на страните възможност да изложат становище по хода на делото.

 

Прокурор Валерий Велчев: Да се даде ход на делото.

Адвокат А.С.: Да се даде ход на делото.

Обвиняемият Д.К.: Да се даде ход на делото.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за даване ход на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

Д.Г.К., роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, работещ като „механизатор” при ЕТ „ГОЛФ – 57 – Асен Койнарчев” – с. Падина, обл. Кърджали, осъждан, с постоянен адрес:***, с посочен адрес:***, с ЕГН: **********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам отводи и искания.

Адвокат А.С.: Нямам отводи и искания.

Обвиняемият Д.К.: Нямам отводи и искания.

 

С оглед отсъствие на постъпили отводи и нови искания съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОКЛАДВА СЕ споразумение за решаване на делото, сключено между Районна прокуратура – Първомай, обвиняемия Д.Г.К. и неговия защитник адв. А.Н.С., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, постъпило от Районна прокуратура – Първомай със съпроводително писмо изх. № 736/2016 г./29.07.2016 г. и вх. № 5080/29.07.2016 г., чрез прочитането му от прокурора.

Споразумението СЕ ПРОЧЕТЕ.

 

Прокурор Валерий Велчев: Поддържам така постигнатото споразумение между обвиняемия и неговия защитник. Считаме, че то не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

Адвокат А.С.: Поддържаме споразумението за прекратяване на наказателното производство. Доброволно е подписано от подзащитния ми. Запознат е с последиците от неговото прекратяване и моля да го одобрите, тъй като не противоречи на закона и морала.

Обвиняемият Д.К.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен за извършване на престъплението, за което съм обвинен. Запознат съм със съдържанието на споразумението. Доброволно съм подписал същото. Запознат съм с последиците от същото и съм съгласен с тях. Моля да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът, след съвещание, намира, че в съдържанието на представеното споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382 ал. 6 от НПК същото се възпроизведе в настоящия протокол в следния окончателен вид:

 

Обвиняемият Д.Г.К., роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, работещ като „механизатор” при ЕТ „ГОЛФ – 57 – Асен Койнарчев” – с. Падина, обл. Кърджали, осъждан, с постоянен адрес:***, с посочен адрес:***, с ЕГН: **********, се признава за виновен, че е извършил престъпление по чл. 343б, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 28 ал. 1 от НК за това, че на 24.07.2016 г., в село Дълбок извор, област Пловдив, управлява моторно превозно средство – лек автомобил марка „Тойота“, модел „Рав 4”, с рег. № К 3971 АТ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно – 0,68 на хиляда, установено по надлежния ред – с техническо средство – „Дрегер Алкотест 7510“ с № ARBA-0058, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за деяние по ал. 1 на чл. 343б от НК – със Споразумение № 14 от 22.05.2015 г. по НОХД № 62/ 2015 г. на Районен съд - Първомай, влязло в сила на 22.05.2015 г.

Деянието е извършено от обвиняемия при пряк умисъл.

За посоченото по-горе престъпление от общ характер чл. 381 ал. 2 от НПК допуска решаване на делото със споразумение.

От престъплението на обвиняемия не са причинени имуществени вреди.

За извършеното престъпление на обвиняемия Д.Г.К. се определя наказание по чл. 343б, ал. 1 във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – а именно: „лишаване от свобода” в размер на десет месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години, и „глоба” в размер на 600, 00 лева.

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от НК при изпълнение на наложеното наказание „лишаване от свобода” се приспада времето, през което обвиняемият е бил задържан по реда на ЗМВР, считано от 01:00 часа до 18:00 часа на 25.07.2016 г.

На основание чл. 343г във вр. с чл. 343б, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК на обвиняемия следва да му бъде определено и наказание „лишаване от право” да управлява моторно превозно средство за срок от десет месеца, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК при изпълнението му следва да се приспадне времето, през което е бил лишен от възможността да упражнява това право по административен ред, считано от 24.07.2016 г.

 

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат А.С.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият Д.К.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

 

Обвиняем:

 

 

(Валерий Велчев)

 

(Д.К.)

 

 

 

Защитник:

 

 

 

 

(адв. А.С.)

 

След като съобрази, че удовлетворява изискванията на чл. 381 ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, съдът намира че подписаното от страните споразумение следва да бъде одобрено, с оглед на което на основание чл. 24 ал. 3 от НПК наказателното производство подлежи на прекратяване.

По изложените съображения и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, обвиняемия Д.Г.К. и неговия защитник адв. А.Н.С., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, споразумение за решаване на НОХД № 177/2016 г. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия Д.Г.К. мярка за неотклонение “Подписка”.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 177/2016 г. по описа на Районен съд –Първомай.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 09:45 часа.

 

Председател:

 

 

 

 

Секретар: