ПРОТОКОЛ № 19

 

07.04.2016 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

първи съдебен състав

на седми април

две хиляди и шестнадесета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

Секретар:

В.Х.

Прокурор:

Йоанна Запрянова

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НОХ дело №

77

по описа за

2016

година

 

Производството е по реда на чл. 358 и чл. 359 от НПК.

 

На именното повикване в

10:30

часа

 

¨                 за Районна прокуратура - Първомай се явява прокурор Йоанна Запрянова;

¨                 подсъдимият Д.И.С., редовно призован от Районна прокуратура – Първомай, се явява лично и със служебния си защитник от досъдебното производство адвокат З.Н.Т. ***, също редовно призован от Районна прокуратура – Първомай;

¨                 свидетелят Г.В.С., редовно призован от Районна прокуратура – Първомай, се явява;

¨                 свидетелят И.П.П., редовно призован от Районна прокуратура – Първомай, се явява;

¨                 свидетелят Г.Н.К., редовно призован от Районна прокуратура – Първомай, се явява.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Представям разписки за връчени призовки на подсъдимия, защитника и свидетелите, както и писмо на РУ на МВР - Първомай до Районна прокуратура – Първомай, докладна записка от младши полицейски инспектор и мое писмо за изпращане на призовките за връчване.

 

По хода на делото.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Уважаеми господин Председател, за решаването на настоящото дело сме сключили споразумение с подсъдимия и защитника му. В тази връзка моля ход на делото да бъде даден по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Представи се от страна на Районна прокуратура – Първомай споразумение за решаване на делото – рег. № 332 / 2016 от 07.04.2016 година, подписано от подсъдимия, защитника му и прокурора.

 

Адвокат З.Т.: Уважаеми господин Съдия, за престъплението на подзащитния ми законът допуска сключването на споразумение и сме постигнали такова с Районна прокуратура – Първомай, за което моля ход на делото да бъде даден по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Съдът, като изслуша страните, и съгласно разпоредбите на чл. 381, ал. 2 от НПК намира, че няма законова пречка делото да се реши със споразумение, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Освобождава от присъствие в съдебно заседание явилите се свидетели.

Дава ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

 

Подсъдимият Д.И.С., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан (освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК), неграмотен, пенсионер, с постоянен адрес:***, живущ в ***.

 

Съдът, на основание чл. 254 от НПК, провери връчени ли са преписите от обвинителния акт на Прокуратурата, разпореждането на Съда и представеното в днешно съдебно заседание споразумение за решаване на делото.

 

Подсъдимият Д.И.С.: Получил съм преписи от всички документи.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК, срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът на основание чл. 274, ал. 2 от НПК разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК се даде възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Няма да соча нови доказателства. Да се приемат представените по делото такива.

Адвокат З.Т.: По доказателствата – да се приемат. Ние няма да сочим нови доказателства.

 

Съдът след съвещание и с оглед становището на страните счита, че искането за приемане на представените по делото писмени доказателства е допустимо и следва да бъде уважено.

Воден от горното, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прочита и приема писмените доказателства, които са от значение за изясняване на обстоятелствата по делото.

 

Дава ход на съдебното следствие.

Докладва се споразумението чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от мен, подсъдимия Д.С. и защитника му адвокат З.Т.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. От престъплението няма причинени имуществени вреди. Подсъдимият декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Адвокат З.Т.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. От престъплението няма причинени имуществени вреди. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимият Д.И.С.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следният окончателен вид:

 

Подсъдимият Д.И.С., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан (освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК), неграмотен, пенсионер, с постоянен адрес:***, живущ в ***, се признава за виновен в това, че на 17.03.2016 година в село Градина, община Първомай, област Пловдив, не изпълнява Заповед за защита от домашно насилие от 18.09.2015 година, издадена въз основа на Решение № 96 / 18.09.2015 година по гражданско дело № 256 / 2015 година на Районен съд – Първомай, в частта, в която се задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо Г.В.С. *** и му се забранява да приближава Г.В.С. и жилището й, находящо се в ***, на разстояние по-малко от 50 метра за срок от 18 месеца, считано от датата на издаване на заповедта за защита, поради което и на основание чл. 296, ал. 1, предложение 2 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК му се определя наказание пробация, както следва:

o      задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от седем месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

o      задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от седем месеца.

 

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от определеното наказание пробация се приспада времето, през което подсъдимият Д.И.С. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, считано от 19:00 часа на 17.03.2016 година до 19:00 часа на 18.03.2016 година.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК подсъдимият Д.И.С. се съгласява да заплати по сметка на Национално бюро за правна помощ определената сума по разноските за служебно назначения защитник.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат З.Т.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият Д.И.С.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

 

Прокурор:

(п)

Подсъдим:

(п)

 

(Йоанна Запрянова)

 

(Д.С.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. З.Т.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство - прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Одобрява постигнатото между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, подсъдимия Д.С. и защитника му адвокат З.Т. споразумение за решаване на НОХД № 77 / 2016 година по описа на Районен съд – Първомай, с което се отменя взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение подписка.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК прекратява производството по НОХД № 77 / 2016 година по описа на Районен съд - Първомай.

                                                                      

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 11:10 часа.

 

 

 

Председател:

(п)

Секретар:

(п)

 

 

СЗ / ВХ