ПРОТОКОЛ № 27

 

10.05.2016 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

първи съдебен състав

на десети май

две хиляди и шестнадесета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

К.Д.

Н.Г.

 

Секретар:

В.Х.

Прокурор:

Йоанна Запрянова

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НОХ дело №

71

по описа за

2016

година

 

Производството е по реда на Глава двадесет и седма от НПК.

 

На именното повикване в

11:30

часа

 

Ø           за Районна прокуратура - Първомай се явява прокурор Йоанна Запрянова;

Ø           подсъдимият Г.М.Н., редовно призован чрез Началника на Затвора - Пловдив, се явява, доведен от органите на ОД „Охрана” – Пловдив;

Ø           защитникът от досъдебното производство адвокат Н.Ш.Б. ***, редовно призован, се явява;

Ø           за ощетеното юридическо лице Община Първомай, редовно призовано чрез младши експерт административно обслужване и весели ритуали Е.Д., не се явява никой.

 

Съдът докладва

 

Съгласно Разпореждането му от 24.03.2016 година по делото постъпва Писмо рег. № СП – 3476 / 28.03.2016 година на Началника на Областна служба „Изпълнение на наказанията” – Пловдив, с което е изпратена информация относно изтърпяването от подсъдимия Г.М.Н. на общото определено по ЧНД № 134 / 2014 година по описа на Районен съд – Първомай най-тежко наказание пробация.

С Молба изх. № 11-04-11 / 05.04.2016 година Община Първомай - представлявана от кмета А.П. чрез старши юрисконсулт към отдел „Правно обслужване” при Община Първомай (с Пълномощно изх. № ХХП – 23 / 04.04.2016 година) е предявен граждански иск по НОХД № 71 / 2016 година по описа на Районен съд - Първомай срещу подсъдимия Г.М.Н. за причинените на юридическото лице имуществени вреди в размер на 146,01 лева ведно със законната лихва, считано от 09.01.2016 година.

 

Екземпляр от Молба изх. № 11-04-11 / 05.04.2016 година се връчи на подсъдимия.

 

Адвокат Н.Б.: Уважаеми господин Председател, моля да не бъде приет за съвместно разглеждане гражданският иск, тъй като клиентът ми е възстановил причинените имуществени вреди. Представям Преводно нареждане / вносна бележка от днешна дата, видно от който документ по сметка на Община Първомай е внесена сумата от 146,01 лева.

Прокурор Йоанна Запрянова: Запозната съм с документа. Щетите са възстановени и гражданският иск е неоснователен.

 

С оглед на изявленията на страните и предвид представените писмени доказателства Съдът намира, че не следва де приема за съвместно разглеждане предявеният от Община Първомай граждански иск и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без уважение Молба изх. № 11-04-11 / 05.04.2016 година на Община Първомай чрез старши юрисконсулт към отдел „Правно обслужване” при Община Първомай.

 

Определението не подлежи на обжалване отделно от крайния съдебен акт.

 

По хода на делото:

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Уважаеми господин Председател, за решаване на настоящото дело сме сключили споразумение с подсъдимия и защитника му. В тази връзка моля ход на делото да бъде даден по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Представи се от страна на Районна прокуратура – Първомай споразумение за решаване на делото – рег. № 48 / 2016 от 10.05.2015 година, подписано от подсъдимия, защитника му и прокурора.

 

Адвокат Н.Б.: Уважаеми господин Председател, за престъплението на подзащитния ми законът допуска сключването на споразумение и сме постигнали такова с Районна прокуратура – Първомай, за което моля гледането на делото да продължи по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Съдът, като изслуша страните, и съгласно разпоредбите на чл. 381, ал. 2 ат НПК намира, че няма законова пречка делото да се реши със споразумение, тъй като материалните щети от престъплението, предмет на обвинението, са възстановени, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК:

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

 

Подсъдимият Г.М.Н., роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като циганин, български гражданин, неженен, осъждан, без образование, неработещ, с адрес:***, понастоящем в Затвора – Пловдив.

 

Съдът провери, но основание чл. 254 от НПК, провери връчени ли са преписите от обвинителния акт на Прокуратурата, разпореждането на Съда и представеното в днешното съдебно заседание споразумение за решаване на делото.

 

Подсъдимият Г.Н.: Получил съм препис от всички документи.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

 

Съдът на основание чл. 274, ал. 2 във от НПК разясни на страните правата им по закон.

 

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК се даде възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Няма да соча нови доказателства. Да се приемат представените по делото такива.

Адвокат Н.Б.: По доказателствата – да се приемат. Няма да сочим нови доказателства.

 

Съдът след съвещание и с оглед становището на страните счита, че искането за приемане на представените по делото писмени доказателства е допустимо и следва да бъде уважено.

Воден от горното, Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Прочита и приема писмените доказателства, които са от значение за изясняване на обстоятелствата по делото.

 

Дава ход на съдебното следствие.

Докладва се споразумението чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от мен, подсъдимия Г.М.Н. и защитника му адвокат Н.Ш.Б.. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Причинените от престъплението имуществени вреди в размер на 146,01 лева са възстановени. Подсъдимият декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред..

Адвокат Н.Б.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимият Г.Н.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че в предложението за споразумение се налагат промени във връзка със задържането на подсъдимия по ЗМВР, което съгласно приложената по делото Заповед на лист 13 от досъдебното производство е от 12:10 часа на 12.01.2016 година до 12:10 часа на 13.01.2016 година, и следва да бъде отразено по този начин в протокола, както и по възлагане на разноските за служебна защита на досъдебното производство, които да се поемат от подсъдимия. С оглед на посоченото и на основание чл. 382, ал. 5 от НПК предлага промени в тази насока.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с предложението на Съда.

Адвокат Н.Б.: Съгласни сме.

Подсъдимият Г.Н.: Съгласен съм.

 

С оглед на изявленията на страните и на основание чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК Съдът намира, че споразумението следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият Г.М.Н., роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като циганин, български гражданин, неженен, осъждан, без образование, неработещ, с адрес:***, понастоящем в Затвора – Пловдив, се признава за виновен в това, че на 09.01.2016 година в град Първомай, област Пловдив, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление повторно в немаловажен случай и чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имоти, отнема чужди движими вещи – четиридесет и четири чувала въглища, тип „брикети” от по двадесет и пет килограма всеки, на обща стойност 207,24 лева от владението на Община Първомай, без съгласието на ръководството на юридическото лице, с намерението противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 7 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 28, ал. 1 от НК във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на една година, което на основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС да се изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим.

 

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от определеното наказание лишаване от свобода се приспада времето, през което подсъдимият Г.М.Н. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР със Заповед рег. № 6 / 12.01.2016 година на РУ на МВР - Първомай, считано от 12:10 часа на 12.01.2016 година до 12:10 часа на 13.01.2016 година; по чл. 64, ал. 2 от НПК с Постановление № 48 / 2016 година от 13.01.2016 година на Районна прокуратура - Първомай, считано от 12:00 часа на 13.01.2016 година; и на основание чл. 64, ал. 4 от НПК, с Протоколно определение № 1 / 15.01.2016 година, влязло в сила на 19.01.2016 година, по ЧНД № 20 / 2016 година на Районен съд – Първомай.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК подсъдимият Г.М.Н. се съгласява да заплати:

v         по сметка на Национално бюро за правна помощ определената сума за разноски за служебна защита на досъдебното производство;

v         по сметка на Областна дирекция на МВР – Пловдив сумата от 48,30 лева – разноски за оценъчна експертиза на досъдебното производство.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Н.Б.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият Г.Н.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

 

Прокурор:

(п)

Подсъдим:

(п)

 

(Йоанна Запрянова)

 

(Г.Н.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. Н.Б.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение с направените промени е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство - прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Одобрява постигнатото между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, подсъдимия Г.Н. и защитника му адвокат Н.Б. споразумение за решаване на НОХД № 71 / 2016 година по описа на Районен съд – Първомай.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК прекратява производството по НОХД № 71 / 2016 година по описа на Районен съд - Първомай.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Заседанието се закри в 12:15 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

 

 

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

 

 

Секретар:

(п)

 

СЗ / ВХ