ПРОТОКОЛ № 3

 

22.01.2016 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

първи съдебен състав

на двадесет и втори януари

две хиляди и шестнадсета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

Секретар:

В.Х.

Прокурор:

Валерий Велчев

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НОХ дело №

17

по описа за

2016

година

 

Производството е по реда на чл. 381 и следващите от НПК.

 

На именното повикване в

10:30

часа

 

Ø           за Районна прокуратура - Първомай се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø           обвиняемият Н.Л.А., редовно уведомен чрез процесуален представител, се явява лично и със защитника си адвокат Н.Ш.Б. ***, редовно уведомен по телефона.

 

На подсъдимия се връчи екземпляр от Разпореждането за насрочване на делото.

 

Съдът докладва:

 

Съгласно Разпореждането му от 15.01.2016 година по делото е приложена Справка за съдимост рег. № 26 / 21.01.2016 година на обвиняемия.

 

По хода на делото:

 

Прокурор Валерий Велчев: Да се даде ход на делото.

Адвокат Н.Б.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото.

 

Сне се самоличността на обвиняемия, както следва:

 

Обвиняемият Н.Л.А., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно образование, пенсионер, с адрес:***.

 

Съдът провери връчени ли са преписите и съобщенията на основание чл. 254 и чл. 255 от НПК.

 

Обвиняемият Н.Л.А.: Връчен ми е екземпляр от споразумението за решаване на делото и от разпореждането.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274 от НПК срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и другите им права по закон.

Отводи и искания в тази насока не се направиха.

Съдът на основание чл. 275, ал. 1 от НПК даде възможност на страните да направят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам искания по реда на съдебното следствие. Няма да соча други доказателства.

Адвокат Н.Б.: Ние също нямаме доказателствени искания и такива по реда на съдебното следствие.

 

С оглед изявленията на страните Съдът намира, че следва да се даде ход на съдебното следствие, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на съдебното следствие.

Докладва се споразумението с прочитането му от прокурора.

 

Прокурор Валерий Велчев: На основание чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от мен, и защитника на обвиняемия Н.Л.А. адвокат Н.Ш.Б. и с участието на самия обвиняем. Моля на основание чл. 382, ал. 7 от НПК да одобрите споразумението и да прекратите наказателното производство.

Смисълът на сключването на споразумението и всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние, са обсъдени с обвиняемия Н.Л.А.. Същият декларира съгласието си, като положи доброволно подписа си върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. От обществено опасното поведение на подсъдимия няма причинени имуществени вреди.

Адвокат Н.Б.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. От деянието няма причинени имуществени вреди.

Обвиняемият Н.Л.А.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени и на основание чл. 382, ал. 4 и ал. 6 във връзка с чл. 381, ал. 5 от НПК намира, че споразумението за решаване на делото следва да има следния окончателен вид:

 

Обвиняемият Н.Л.А., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, неосъждан, със средно образование, пенсионер, с адрес:***, се признава за виновен в това, че на 12.07.2015 година в землището на град Първомай, област Пловдив, на Общински път № PDV 1216, на километър 1 и 100 метра, управлява моторно превозно средство – лек автомобил „Ауди 80” с ДК № *** – с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,14 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA-0058, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1 във връзка с чл. 2, ал. 1 и 2 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК му се определя наказание пробация, както следва:

o      задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от десет месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

o      задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от десет месеца.

 

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 във връзка с ал. 2 от НК от определеното наказание пробация се приспада времето, през което обвиняемият Н.Л.А. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, считано от 00:15 часа до 13:30 часа на 13.07.2015 година.

 

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 във връзка с чл. 2, ал. 1 и 2 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК обвиняемият Н.Л.А. се лишава от право да управлява моторно превозно средство за срок от десет месеца.

 

На основание чл. 59, ал. 4 от НК се приспада времето, през което обвиняемият Н.Л.А. е лишен по административен ред от възможността да упражнява правото си да управлява моторно превозно средство, считано от 12.07.2015 година.

 

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Н.Б.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Обвиняемият Н.Л.А.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

Прокурор:

(п)

Обвиняем:

(п)

 

(Валерий Велчев)

 

(Н.А.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. Н.Б.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство - прекратено.

Ето защо на основание чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Одобрява постигнатото между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, обвиняемия Н.А. и защитника му адвокат Н.Б. споразумение за решаване на НОХД № 17 / 2016 година по описа на Районен съд – Първомай, с което се отменя взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение подписка.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК прекратява производството по НОХД № 17 / 2016 година по описа на Районен съд - Първомай.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:45 часа.

 

 

 

Председател:

(п)

Секретар:

(п)

 

СЗ / ВХ