ПРИСЪДА

 

№ 26

 

град Първомай, 22.11.2016 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и втори ноември две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

К.Д.

Д.М.

 

при участието на секретаря В.Х. и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 261 по описа на Съда за 2016 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия И.А.Т., роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като копанар, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование (завършен седми клас), ученик в осми клас в ***, с адрес:***, за виновен в това, че на 13.01.2016 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в съучастие като извършител с А.Д.Р. ***, и с Н.Т.Г. (спрямо когото са налице основанията на чл. 32, ал. 1 от НК), противозаконно отнема чуждо моторно превозно средство – трактор „Болгар ТК 80” без регистрация, от владението на Т.Т. ***, без негово съгласие, с намерение да го ползва, като е последвала повреда на превозното средство на стойност 174,00 лева – счупване на преден десен шенкел и предна дясна главина, и същото е изоставено без надзор, поради което и на основание чл. 346, ал. 2, т. 1, предложения 1 и 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК го осъжда на обществено порицание, което да се изпълни чрез публично оповестяване на присъдата с прочитането й пред ученическия и учителския колектив на училището, в което учи – ***.

 

Признава подсъдимия А.Д.Р., роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като копанар, български гражданин, неженен, неосъждан, с начално образование (завършен шести клас), не учи и не работи, живущ ***, за виновен в това, че на 13.01.2016 година в град Първомай, област Пловдив, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в съучастие като извършител с И.А.Т. *** и с Н.Т.Г. (спрямо когото са налице основанията на чл. 32, ал. 1 от НК), противозаконно отнема чуждо моторно превозно средство – трактор „Болгар ТК 80” без регистрация, от владението на Т.Т. ***, без негово съгласие, с намерение да го ползва, като е последвала повреда на превозното средство на стойност 174,00 лева – счупване на преден десен шенкел и предна дясна главина, и същото е изоставено без надзор, поради което и на основание чл. 346, ал. 2, т. 1, предложения 1 и 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК го осъжда на обществено порицание, което да се изпълни чрез публично оповестяване на присъдата в населеното място по местоживеенето му с разгласяването й чрез поставяне на информационното табло на Кметството в село Крепост, община Димитровград, област Хасково, за срок от две седмици.

 

Осъжда на основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК всеки от подсъдимите И.А.Т. и А.Д.Р. да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР – Пловдив сумата по 25,50 лева (двадесети пет лева и петдесет стотинки) - ½ от сумата от 51,00 лева (петдесет и един лева) за автооценъчна експертиза на досъдебното производство.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

Председател:

(п)

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

2. (п)

СЗ / ВХ