ПРИСЪДА

 

№ 23

 

град Първомай, 01.11.2016 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на първи ноември две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

И.Г.

М.И.

 

при участието на секретаря В.Х. и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 42 по описа на Съда за 2016 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия А.И.К., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, женен, осъждан, с основно образование, пенсионер по болест, с адрес:***, за виновен в това, че през периода 05.10.2015 година – 13.10.2015 година в град Първомай, област Пловдив, в условията на продължавано престъпление - двукратно, в немаловажен случай, повторно - след като е осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление, държи акцизни стоки без бандерол: 1) на 05.10.2015 година - тридесет кутии цигари „Gold Mount” на стойност 225,00 лева; 2) на 13.10.2015 година - три кутии цигари „Gold Mount” на стойност 22,50 лева – всичко на обща стойност 247,50 лева (двеста четиридесет и седем лева и петдесет стотинки) и обща стойност на дължимия акциз 123,59 лева (сто двадесет и три лева и петдесет и девет стотинки), когато такъв бандерол се изисква по закон: Тютюневите изделия се продават на вътрешния пазар с поставен върху потребителската опаковка бандерол по начин, който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване (чл. 25, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия в редакцията си към датата на деянието); Тютюневи изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с акцизен бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията на чл. 25 (чл. 28, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия в редакцията си към датата на деянието); На облагане с акциз подлежат тютюневите изделия (чл. 2, т. 2 от Закон за акцизите и данъчните складове); Забраняват се държането, пренасянето, превозването, предлагането и продажбата на тютюневи изделия без бандерол, когато такъв е задължителен, облепени с неистински или подправен бандерол или с бандерол с изтекъл срок на валидност (чл. 99, ал. 2, т. 2 от Закон за акцизите и данъчните складове), поради което и на основание чл. 234, ал. 2, т. 1 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 28, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на шест месеца, което наказание на основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС да се търпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, и глоба в размер на деветстотин и деветдесет лева.


На основание чл. 234, ал. 3 от НК отнема в полза на държавата предметът на престъплението – тридесет и три кутии цигари „Gold Mount”, който на основание чл. 124, ал. 5 и ал. 6 от Закон за акцизите и данъчните складове да бъде унищожен от РУ на МВР – Първомай под контрола на Митница – Пловдив.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК осъжда подсъдимият А.И.К. да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР – Пловдив сумата от 62,00 лева (шестдесет лева) за физико-химична експертиза на досъдебното производство.

 

На основание чл. 68, ал. 1 от НК отменя условното осъждане по НОХД № 64 / 2014 година на Районен съд - Първомай и постановява определеното на подсъдимия А.И.К. наказание в размер на шест месеца лишаване от свобода да се изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип отделно и изцяло от наказанието шест месеца лишаване от свобода по настоящото НОХД № 42 / 2016 година на Районен съд – Първомай.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

Председател:

(п)

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

2. (п)

СЗ / ВХ