ПРИСЪДА

 

№ 4

 

град Първомай, 01.03.2016 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на първи март две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

В.П.

 

М.И.

 

при участието на секретаря В.Х. и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 287 по описа на Съда за 2015 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия Р.А.З., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, осъждан, със средно образование, неработещ, с постоянен адрес:***, и настоящ адрес:***, за виновен в това, че:

1. на 26.01.2015 година в град Първомай, област Пловдив, в условията на опасен рецидив - след като е осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК и след като е осъждан два и повече пъти на лишаване от свобода, за умишлени престъпления от общ характер, като за нито едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК - с цел да набави за себе си имотна облага, възбужда заблуждение у С.М. ***, и с това му причинява имотна вреда в размер на 25,00 лева, поради което и на основание чл. 211, предложение второ във връзка с чл. 209, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК и във връзка с чл. 58а, ал. 4 във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца.

2. На 02.02.2015 година в град Първомай, област Пловдив, в условията на опасен рецидив - след като е осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК и след като е осъждан два и повече пъти на лишаване от свобода, за умишлени престъпления от общ характер, като за нито едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК - отнема чужди движими вещи: мъжко кожено портмоне на стойност 20,00 лева и сумата от 95,00 лева, всичко на обща стойност 115,00 лева, от владението на А.Г.Б. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 196, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 194, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК и във връзка с чл. 58а, ал. 4 във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на една година и три месеца.

 

На основание чл. 23, ал. 1 от НК налага на подсъдимия Р.А.З. по-тежкото измежду двете определени наказания - лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца.

На основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС определя първоначален строг режим за така наложеното наказание една година и шест месеца лишаване от свобода, което да се изтърпи от подсъдимия в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

 

На основание чл. 25, ал. 1 във връзка с чл. 23, ал. 1 от НК групира наложените на подсъдимия Р.А.З. с:

Ø           Споразумение № 92 / 09.02.2015 година по НОХД № 735 / 2015 година по описа на Районен съд – Пловдив, влязло в сила на 09.02.2015 година;

Ø           настоящата Присъда по НОХД № 287 / 2015 година на Районен съд – Първомай,

като му определя едно общо най-тежко наказание в размер на една година и шест месеца лишаване от свобода.

 

На основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС определя първоначален строг режим за така наложеното общо наказание лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца, което да се изтърпи от подсъдимия в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

 

На основание чл. 25, ал. 2 от НК от определеното общо най-тежко наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода приспада изтърпяната част от наказанието по НОХД № 735 / 2015 година.

 

Осъжда подсъдимия Р.А.З. да заплати в полза на Областна дирекция на МВР - Пловдив сумата от 30,00 (тридесет) лева за стоково-оценъчна експертиза на досъдебното производство, както в полза на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай и сумата от 5,00 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

 

 

Председател:

(п)

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

2. (п)

СЗ / ВХ