ПРИСЪДА

 

№ 2

 

град Първомай, 14.01.2016 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на четиринадесети януари две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

Д.П.

И.Г.

 

при участието на секретаря В.Х. и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 235 по описа на Съда за 2015 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия Н.Д.М., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, разведен, осъждан, с основно образование, работи като шофьор в ***, с постоянен адрес:***, за виновен в това, че на 17/18.08.2015 година в село Градина, община Първомай, област Пловдив, в условията на опасен рецидив – след като е осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като за никое от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК, причинява на И.В.Г. ***, средна телесна повреда – черепно-мозъчна травма (представяща се със счупване на черепната основа, доказана с образно изследване контузия на мозъка и наличие на въздух в черепната кухина), довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота, поради което и на основание чл. 131а, предложение 2 във връзка 129, ал. 1 във връзка с ал. 2 от НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на шест години.

На основание чл. 58а, ал. 1 от НК намаля с една трета така наложеното наказание и определя лишаване от свобода в размер на четири години.

На основание чл. 59, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от НК от така определеното наказание четири години лишаване от свобода приспада времето, през което подсъдимият Н.Д.М. е задържан по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР и чл. 64, ал. 2 и ал. 4 от НПК, считано от 18.08.2015 година.

На основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС определя първоначален строг режим за така определеното наказание лишаване от свобода, което да се изтърпи от подсъдимия в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

 

Осъжда подсъдимия Н.Д.М. да заплати на И.В.Г. ***, сумата в размер на 15000 (петнадесет хиляди) лева - обезщетение за причинените от престъплението по чл.131а, предложение 2 във връзка с чл. 129, ал. 1 във връзка с ал. 2 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква Б от НК неимуществени вреди – претърпени в резултат на деянието болки и страдания, ведно със законната лихва от 18.08.2015 година до окончателното изплащане на сумата, като до пълния предявен размер от 18000 (осемнадесет хиляди) лева отхвърля иска като неоснователен.

Осъжда подсъдимия Н.Д.М. да заплати за деловодни разноски:

o на пострадалата И.В.Г. – сумата от 2100,00 лева (две хиляди и сто лева) за процесуално представителство;

o по сметка на Областна дирекция на МВР – Пловдив – сумата от 122,36 (сто двадесет и два лева и тридесет и шест стотинки) за съдебномедицинска експертиза на досъдебното производство;

o в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай – сумата от 600,00 лева (шестстотин лева) лева за държавна такса върху уважения размер на гражданския иск, както и сума от 5 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

 

 

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

СЗ / ВХ