ПРИСЪДА

 

№ 5

 

град Първомай, 31.03.2016 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на тридесет и първи март две хиляди и шестнадесета година с

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря А.Г.,

разгледа докладваното от Председателя НЧХД № 206 по описа на Съда за 2014 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия И.Г.Р., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, разведен, неосъждан, с основно образование, пенсионер, от ***, за невинен в това на 21.08.2014 година в Жалба до Прокуратурата (Районна прокуратура - Първомай) посочвайки: „…в краен конфликт на интереси, подпомаган от съпругата си, служителка на НАП и услужливи служители на община Първомай, закупи за себе си площада на селото” и „Благодарение на усърдието на служителите на община Първомай – цитирам думите им изречени пред свидетели: две седмици се чудехме по какъв начин да оправим документите за да мине сделката на Я. пред нотариуса (площада е описан в нотариален акт като имот с жилищно предназначение)” да е приписал престъпление на К.Н.Я., ЕГН **********,***, като представител на обществеността при или по повод изпълнение на функцията му (кметски наместник на село *), поради което и на основание чл. 304 от НПК го оправдава по повдигнатото с Тъжба вх. № 5634 / 13.12.2014 година обвинение по чл. 148, ал. 2 във връзка с ал. 1, т. 3 във връзка с чл. 147, ал. 1 от НК.

 

Отхвърля като неоснователен приетия за съвместно разглеждане граждански иск, предявен от тъжителя К.Н.Я. срещу И.Г.Р., в размер на 5000 лева – обезщетение за причинени неимуществени вреди – срам, притеснение и унижение от разпространението на неверни обстоятелства, както и неудобство от разпита в полицията и образуването на досъдебно производство № 590 / 2014 година на Районна прокуратура – Първомай – от деяние по чл. 148, ал. 2, предложение първо от НК, за което е повдигнато обвинение с Тъжбата, ведно със законната лихва от датата на депозирането й в съда.

 

Осъжда частния тъжител К.Н.Я., ЕГН **********,***, да заплати на И.Г.Р., ЕГН **********,***, сумата от 400 (четиристотин) лева за процесуално представителство.

 

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ